apa în organismul uman femeie

10 roluri pe care le are apa în organismul uman și de ce nu poți trăi fără ea

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Putem înțelege cât de importantă este apa în organismul uman gândindu-ne la un fapt simplu: două treimi din greutatea corpului este reprezentat de apă. Toate celulele și organele au nevoie de apă pentru a funcționa. Fără să consume apă, oamenii mor în câteva zile. Deshidratarea are loc rapid, provocând sete extremă, oboseală și, în cele din urmă, insuficiență de organ și moarte. Pentru majoritatea persoanelor chiar și trei zile fără apă pot însemna sfârșitul.

Dar de ce este atât de importantă apa în organismul uman?

Apa este baza tuturor fluidelor corporale, cum ar fi saliva, sângele, transpirația, urina și lichidul articular, precum și a tuturor proceselor din organism.

Apa pe care o bem face mult mai mult decât să potolească setea. Este esențială pentru a menține toate funcțiile corpului și starea de sănătate.

Descoperă în rândurile următoare toate aceste roluri esențiale ale apei, înțelegând în profunzime cât de importantă este apa în organismul uman.

De ce este importantă apa în organismul uman

Apa este esențială pentru viață. Din momentul în care speciile primitive s-au aventurat din oceane pentru a trăi pe uscat, o cheie majoră pentru supraviețuire a fost prevenirea deshidratării.

Fără apă, oamenii pot supraviețui doar câteva zile. Apa cuprinde de la 75% greutate corporală la sugari până la 55% la vârstnici și este esențială pentru homeostazia celulară și viață.

Funcțiile pe care le are apa în organism sunt multiple, printre cele mai importante putând fi menționate:

Apa în organismul uman are numeroase funcții:

  1. dizolvă mineralele și nutrienții pentru a le face accesibile organismului tău
  2. furnizează oxigen în întregul corp și transportă nutrienții către celule
  3. reglează temperatura corpului prin transpirație și respirație
  4. ajută la digestie prin formarea salivei și descompunerea alimentelor
  5. umectează mucoasele
  6. ajută la echilibrarea pH-ului organismului
  7. lubrifiază articulațiile și măduva spinării
  8. ajută creierul să producă și să folosească anumiți hormoni
  9. ajută la transportul toxinelor din celule și la eliminarea deșeurilor prin urină și respirație
  10. protejează organele și țesuturile corpului

Cum este controlat aportul de apă în organism

Oamenii pot bea din diverse motive, dar cea mai mare cantitate de apă ingerată se datorează deficienței de apă, care declanșează așa-numita sete reglatoare sau fiziologică.

În plus, oamenii consumă lichide și pentru gustul lor sau lichide care conțin alte substanțe pe care le caută băutorul, precum îndulcitorii sau alcoolul, cărora apa le servește drept vehicul.

Menținerea unui echilibru constant de apă și minerale în corp necesită coordonarea a multipli detectori  care semnalează centrilor integratori din creier nevoia de apă. Acești centri sunt, de asemenea, sensibili la factorii umorali (neurohormoni) produși pentru ajustarea diurezei, natriurezei și tensiunii arteriale (mineralocorticoizi angiotensine, vasopresină, factor natriuretic atrial).

Cum este reglat echilibrul apei în organism

Majoritatea componentelor echilibrului fluidelor sunt controlate de mecanisme homeostatice care răspund la starea apei din corp. Aceste mecanisme sunt activate de deficite sau excese de apă din organism.  

Rinichii joacă un rol cheie în reglarea echilibrului fluidelor, prin procesele de excreție urinară.  În afară de excreția urinară, celălalt proces principal de reglare a fluidelor este băutul, mediat prin senzația de sete.

Deși toată lumea experimentează sete din când în când, senzația propriu-zisă de sete  joacă un rol mic în controlul aportului de apă la oamenii sănătoși, care trăiesc în climat temperat. În general, consumăm lichide nu pentru a ne potoli setea, ci în calitate de componente ale alimentelor de zi cu zi (de exemplu, supă, lapte), ca băuturi folosite ca stimulente ușoare (ceai, cafea) și pentru plăcerea gustului. Un exemplu comun este consumul de alcool, care poate crește plăcerea individuală și poate stimula interacțiunea socială.

Băuturile sunt consumate și pentru conținutul lor energetic și sunt folosite pe vreme caldă pentru răcire și pe vreme rece pentru încălzire.

Faptul că bem diferite lichide de plăcere sau pentru energie poate fi avantajos, deoarece permite înlocuirea pierderilor de apă, înainte de a avea loc deshidratarea care produce sete. Din păcate, acest tip de consum are și unele dezavantaje. Astfel, consumul altor lichide decât apă poate contribui la un aport exagerat de nutrienți calorici. Consumul de alcool la unii oameni poate duce  la dependență.

apa în organismul uman

Cele mai importante roluri pe care le are apa în organismul uman

Structura unică și proprietățile fizico-chimice ale moleculei de apă, alături de prezența sa universală în organism, fac ca apa să fie elementul-cheie în multiple procese biologice din fiziologia umană.

În topul rolurilor pe care le are apa în organismul uman pot fi menționate următoarele:

1. Apa în organismul uman asigură circulația oxigenului din sânge

Sângele este mai mult de 90% apă. Apa în organismul uman transportă oxigenul și substanțele nutritive utile în întregul corp. Aportul zilnic recomandat de apă îmbunătățește circulația și are un impact pozitiv asupra sănătății generale.

2. Apa reglează temperatura corpului

Menținerea hidratării este esențială pentru reglarea temperaturii corpului. Corpul pierde apă prin transpirație în timpul activității fizice și în mediile calde.

Apa care este stocată în straturile mijlocii ale pielii vine la suprafața pielii sub formă de transpirație atunci când corpul se încălzește. Pe măsură ce se evaporă, răcește corpul.

 Cu toate acestea, dacă pierderea apei prin transpirație nu este compensată cu aportul de lichide, în special în timpul activității fizice viguroase, poate apărea o stare de hipohidratare cu creșterea concomitentă a temperaturii centrale a corpului.

În plus, corpul pierde electroliți și plasmă atunci când este deshidratat.

În cazul unei transpirații abundente este necesară creșterea consumului de apă, pentru a evita deshidratarea.

Unii oameni de știință au sugerat că atunci când există prea puțină apă în organism, stocarea căldurii crește și individul este mai puțin capabil să tolereze solicitarea termică. A avea multă apă în corp poate reduce efortul fizic dacă stresul termic apare în timpul exercițiilor fizice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări asupra acestor efecte.

3. Apa ajută la crearea salivei

Apa este o componentă principală a salivei. Saliva include, de asemenea, cantități mici de electroliți, mucus și enzime. Saliva este esențială pentru descompunerea alimentelor solide și pentru menținerea sănătății bucale.

Cu un aport regulat de lichide, corpul produce, în general, suficientă salivă. Cu toate acestea, producția de salivă poate scădea, ca urmare a vârstei sau a anumitor medicamente sau terapii.

4. Apa lubrifiază și protejează țesuturile, măduva spinării și articulațiile

Consumul de apă ajută la lubrifiere și protejează articulațiile, măduva spinării și țesuturile. Apa în organismul uman facilitează activitatea fizică și ajută la reducerea disconfortului cauzat de afecțiuni precum artrita.

5. Apa în organismul uman ajută la digestie și la absorbția nutrienților

Contrar a ceea ce cred unele persoane, experții susțin că apa consumată înainte, în timpul și după masă ajuta corpul să descompună mai ușor alimentele ingerate.

Cercetările arată că organismul se adaptează la schimbările în consistența alimentelor și a conținutului stomacului, fie că sunt mai solide sau mai lichide.

Pe lângă faptul că ajută la descompunerea alimentelor, apa ajută și la dizolvarea vitaminelor, mineralelor și a altor substanțe nutritive din alimente. Apoi furnizează aceste componente vitaminice în restul corpului pentru utilizare.

Deshidratarea poate duce la probleme digestive, constipație și hiperaciditate. Astfel, deshidratarea crește riscul de arsuri la stomac și ulcer gastric.

6. Apa ajută la excretarea deșeurilor prin transpirație, urinare și defecare

Corpul folosește apă pentru eliminarea reziduurilor și toxinelor, prin transpirație și excreție. De asemenea, apa facilitează mișcările intestinale. Aportul adecvat de apă ajută rinichii să funcționeze mai eficient și previne formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, este nevoie de suficientă apă în organism pentru un scaun sănătos și pentru a evita constipația.

7. Apa ajută la creșterea energiei

Apa poate activa metabolismul. Creșterea metabolismului este asociată cu un impact pozitiv asupra nivelului de energie.

Un studiu a constatat că consumul a 500 de mililitri de apă a crescut rata metabolică cu 30% atât la bărbați, cât și la femei. Aceste efecte au durat mai mult de o oră.

8.Apa în organismul uman ajută la combaterea bolilor

Consumul suficient de apă poate ajuta la prevenirea anumitor afecțiuni medicale. Acestea includ:

  • constipaţie
  • pietre la rinichi
  • astmul indus de efort
  • infecție a tractului urinar
  • hipotensiune arterială

Apa ajută, de asemenea, la absorbția vitaminelor, mineralor și substanțelor nutritive importante din alimente, ceea ce crește șansele de menținere a sănătății.

9. Apa sprijină funcția cognitivă și bunăstarea psihică

Hidratarea adecvată este cheia pentru menținerea  unei bune funcționări cognitive. ResearchTrusted Source indică faptul un consum insuficient de apă poate afecta  concentrarea, vigilența și memoria pe termen scurt.

Deshidratarea poate afecta structura și funcția creierului. De asemenea, apa este implicată în producerea de hormoni și neurotransmițători. Deshidratarea prelungită poate duce la probleme cu gândirea și raționamentul.

Lipsa de apă poate afecta și starea de spirit. Deshidratarea poate duce la oboseală și confuzie, precum și la anxietate.

10. Apa în organismul uman ajută la buna funcționare a căilor respiratorii

Când sunt deshidratate, căile respiratorii sunt restricționate de către organism, într-un efort de a minimiza pierderea de apă. Acest lucru poate agrava dificultățile de respirație, astmul și alergiile.

Alte roluri pe care le are apa în organismul uman

Apa susține performanța fizică  

Consumul de apă este esențial în timpul activității fizice. Sportivii pot elimina prin transpirație între 6- 10% din greutatea corporală în timpul activității fizice.

Hidratarea crește forța, puterea și rezistența.

Participarea la antrenamente de anduranță sau la sporturi de mare intensitate poate crește gradul de deshidratare.

Efectele negative ale exercițiilor fizice la temperaturi mari, fără suficientă apă pot fi severe, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și hipertermia. Deshidratarea extremă poate provoca convulsii și chiar moartea.

Apa ajută la slăbit

Studiile au arătat că persoanele care includ mai multă apă în dieta lor, asociat și cu exerciții fizice, au mai multe șanse de a pierde în greutate.

Apa poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate dacă este consumată în loc de sucuri îndulcite și sucuri. „Încărcarea în prealabil” cu apă înainte de masă poate ajuta la prevenirea supraalimentării prin crearea unui sentiment de sațietate.

Apa ajută la menținerea strălucirii pielii

Aportul adecvat de apă menține pielea hidratată și poate promova producția de colagen. Cu toate acestea, aportul de apă în sine nu este suficient pentru a reduce efectele îmbătrânirii. Acest proces este, de asemenea, influențat genetic și de protecția generală la radiațiile solare.

Aportul de apă este asociat și cu o barieră de protecție a pielii îmbunătățită. Odată cu deshidratare, pielea poate deveni mai vulnerabilă la diferite afecțiuni.

Apa ajută la menținerea tensiunii arteriale

Deshidratarea poate face ca sângele să devină mai gros, ceea ce este asociat cu scăderea tensiunii arteriale.

Apa poate reduce riscul de mahmureală

Apa plată cu gheață și lămâie, alternată cu băuturi alcoolice, poate ajuta la prevenirea consumului excesiv de alcool.

Trebuie evitată însă alternarea între alcool și băuturi carbogazoase, deoarece acestea pot accelera absorbția alcoolului în organism.

Cât timp poate trăi o persoană obișnuită fără apă?

Corpul are nevoie de multă apă pentru a îndeplini diferite funcții esențiale, cum ar fi echilibrarea temperaturii interne și menținerea celulelor în viață.

Ca regulă generală, o persoană poate supraviețui fără apă timp de aproximativ 3 zile. Cu toate acestea, unii factori pot afecta această perioadă..

Factorii care pot afecta necesarul de apă al unei persoane și durata cât poate rezista fără apă includ:

  • vârsta
  • nivelul de activitate
  • sănătatea generală
  • factori corporali, cum ar fi înălțimea și greutatea
  • sexul

Cum afectează condițiile de mediu cantitatea de apă necesară

Condițiile de mediu în care se află o persoană vor afecta, de asemenea, cantitatea de apă pe care corpul ei o folosește. O persoană care trăiește într-un climat foarte cald va transpira, ceea ce îi va face să piardă mai multă apă. O persoană aflată într-un mediu cu climă controlată nu va transpira, așa că nu va folosi atât de multă apă.

Ce cantitate de apă obținem din alimente

Alimentele consumate pot afecta, de asemenea, cantitatea de apă de care are nevoie un individ

De exemplu, o persoană care mănâncă alimente bogate în apă, cum ar fi fructe, sucuri sau legume, poate să nu aibă nevoie să bea atât de multă apă ca cineva care a mâncat cereale, pâine și alte alimente uscate.

Apa în organismul uman nu provine numai din consumul direct, ci și din alimente și, într-o măsură foarte mică, și din oxidarea macronutrienților (apa metabolică).

Aportul de apă variază în funcție de proporția de fructe și legume din dietă. În Statele Unite, de exemplu, se estimează că aproximativ 22% din apă provine din aportul alimentar.În țările europene, în special în cele cu un aport mai mare de fructe și legume ca Grecia, proporția de apă provenită din alimente este mult mai mare.

Procentul de apă în diferite alimente

100%apă naturală de băut
90–99%lapte fără grăsimi, pepene galben, căpșuni, pepene verde, salată verde, varză, țelină, spanac, murături, dovlecei (fierți)  
80–89%sucuri de fructe, iaurt, mere, struguri, portocale, morcovi, broccoli (fierte), pere, ananas  
70–79%banane, avocado, brânză de vaci, brânză ricotta, cartofi (la cuptor), porumb (fierte), creveți  
60–69%paste, leguminoase, somon, inghetata, piept de pui  
50–59%carne de vită tocată, hot dog, brânză feta, friptură de muschi (fiertă)  
40–49%pizza  
30–39%brânză Cheddar, covrigi, pâine
20–29%cârnați pepperoni, prăjituri, biscuiți
10–19%unt, margarină, stafide
1–9%nuci, arahide (prăjite uscate), fursecuri cu ciocolată, biscuiți, cereale, covrigei, coji de taco, unt de arahide
0%uleiuri, zaharuri




Ce efecte are deshidratarea

Efectele deshidratării apar rapid, mai ales în condiții extrem de calde, când o persoană transpiră abundent.

Oamenii pot fi familiarizați cu simptomele minore ale deshidratării, cum ar fi gura foarte uscată sau senzația de sete. Pentru majoritatea oamenilor, a bea atunci când le este sete le va oferi suficientă apă pentru a funcționa și a se dezvolta.

Ascultarea primelor semne de deshidratare și introducerea apei în organism este crucială. După cum notează un studiu din BMC Public HealthTrusted Source, apa reprezintă 60% din greutatea corporală a unei persoane. Când pierdem chiar și 3% din cantitatea de apei poate apărea deshidratarea.

Dacă o persoană ignoră semnele de deshidratare, corpul ei va răspunde. Creierul va trimite semnale corpului pentru a conserva apa și a urina mai puțin. Acest lucru va încetini și funcționarea rinichilor.

Care sunt semnele deshidratării

Consumul regulat de apă ajută la menținerea celulelor sănătoase, dar, atunci când corpul unei persoane pierde rapid apă, celulele corpului vor începe să se micșoreze și nu vor mai funcționa adecvat.

Acest lucru poate avea ca rezultat o serie de complicații cu diferite grade de severitate, cum ar fi:

  • durere de cap, amețeli și confuzie
  • lipsă de energie
  • articulații rigide, care nu funcționează corect
  • temperatura corporală crescută, dereglări ale temperaturii corporale
  • starea psihică alterată
  • inflamație cerebrală
  • insuficienta renala
  • șoc hepatic
  • acidoza lactică
  • tensiune arterială scăzută
  • convulsii
  • moarte

Organismul folosește apă pentru a produce transpirație, care se evaporă și ajută la reglarea temperaturii corpului unei persoane. Fără apă, organismul nu poate produce transpirație. Acest lucru poate duce la o creștere periculoasă a temperaturii corpului și poate pune presiune asupra fluidelor din organism, inclusiv a sângelui.

Scăderea volumului sanguin din cauza deshidratării poate provoca o scădere severă a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la pierderea conștienței sau chiar deces.

Apa ajută organismul să elimine toxinele din celule, prin urină și respirație. Fără apă, organismul nu poate face acest lucru eficient, determinând acumularea de toxine.

O acumulare toxică dăunează rinichilor, care procesează eliminarea toxinelor din organism. Dacă rinichii eșuează, toxinele se acumulează și mai mult, provocând insuficiență de organ și moarte.

Aspectul urinei poate fi folosit ca indicator pentru hidratare. Urina care este închisă la culoare indică deshidratare. Urina palidă (culoarea paiului) sau necolorată indică, de obicei, o hidratare adecvată.

Câtă apă ar trebui să bem

Cantitatea de apă necesară în fiecare zi variază de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și așa mai departe.

”Mărimea, metabolismul, locația, dieta, activitatea fizică și sănătatea, toate influențează cantitatea de apă de care aveți nevoie.”, precizează dr. Ileana Năsui pe sfatulmedicului.ro.

Nu există o cantitate fixă ​​de apă care trebuie consumată zilnic, dar există un acord general asupra a ceea ce este un aport sănătos de lichide.

Oamenii obțin aproximativ 20% din aportul zilnic de apă din alimente. Restul hidratării depinde de apa potabilă și de băuturile pe bază de apă.

În fiecare zi, pierdem între 8- 12 căni de apă prin respirație, transpirație, urină și intestine. În general, bărbații au nevoie de cel puțin 12 căni de lichid pe zi, în timp ce femeile au nevoie de minimum nouă căni.

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, aportul mediu zilnic recomandat de apă din alimente și băuturi este:

  • 11,5 căni pe zi pentru femei
  • 15.5. cești pe zi pentru bărbați
  • 5-11 căni pentru copii, în funcție de vârstă

Conform studiilor, în mod ideal, bărbații ar trebui să consume aproximativ 3 litri de apă (incluzând băuturile cu conținut crescut de apă), iar femeile, aproximativ 2 litri.

”Uneori ne întrebăm de ce să bem atâta apă, însă, apa este uneori considerată un al patrulea macronutrient, alăturându-se listei cu proteine, grăsimi și carbohidrați. Este absolut necesară pentru că organismul să funcționeze optim. ”, subliniază dr. Năsui.

Factorii care vă cresc nevoia de lichide includ:

  • exercițiile fizice
  • vremea caldă
  • altitudinea mare
  • dietă bogată în fibre
  • pierderile de apă determinate de consumul de cofeină și alcool.

Băuturile precum supe, lapte, suc 100% de fructe și ceaiuri decofeinizate sunt o opțiune bună de hidratare. Fructele și legumele conțin, de asemenea, o cantitate destul de mare de apă.

Deoarece este greu să urmărim cantitatea de apă pe care o obținem din alimente, cel mai bine este să încercăm să bem cel puțin opt căni de lichid pe zi.

Când este necesar un aport mai mare de apă

Situațiile în care este cel mai important să bem multă apă includ:

  • Stările febrile
  • Temperaturile ridicate
  • Diareea și vărsăturile
  • Transpirația abundentă (inclusiv asociată cu exerciții fizice)
  • atunci când transpiri foarte mult, de exemplu, din cauza activității fizice

”Dacă aveți febră, este o idee bună să va creșteți cota zilnică de lichide cu câteva căni. Supa limpede și gelatină sunt considerate, de asemenea, drept fluide.”, recomandă dr. Ileana Năsui.

Poți bea prea multă apă?

Deși rar, este posibil să bem prea multă apă. Acest lucru este cunoscut sub numele de intoxicație cu apă.

Un studiu din 2021 sugerează că aportul mediu de apă necesar pentru intoxicația cu apă este de 5,3 litri în patru ore. Cu toate acestea, este vorba de o medie și poate să nu fie un prag precis pentru toată lumea.

Ce măsuri putem lua pentru a asigura aportul sănătos de apă în organism

Poți face din consumul de apă și alimente cu conținut crescut de apă o adevărată rutină. Așa cum arătat mai sus, apa în organismul uman este cheia sănătății, astfel că hidratarea poate fi considerată o adevărată rutină de sănătate. Iată ce măsuri poți lua în fiecare zi:

  • Începe dimineața bea un pahar cu apă, imediat după trezire, chiar înainte de cafea.
  • Ia o sticlă de apă oriunde mergi
  • Stabilește-ți obiective de hidratare
  • Renunță la băuturile dulci, pentru a evita caloriile goale
  • Diminuează consumul de cofeină și alcool, care ar putea produce deshidratare

Prin consumul minim de apă recomandat, ajuțicorpul să funcționeze mai bine și îmbunătățești sănătatea generală.

Surse de apă potabilă

Apa potabilă poate fi consumată în variate moduri, de la apa de robinet până la cea îmbuteliată sau luată direct din izvoarele minerale.

Apa potabilă este reprezentată de orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;

Calitatea apei potabile este reglementată legal (legea 458/2002), iar aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții de bază:

  • Nu trebuie să conțină microorganisme, paraziți sau substanțe care constituie un pericol pentru sănătatea umană
  • Valoarea pH-ului apei potabile trebuie să fie cuprinsă n intervalul 6,5 si 8,5.
  • Trebuie  sa fie bogata in minerale naturale, precum calciul și magneziul.
  • Trebuie să aibă un gust bun

Apa de la robinet este supusă unor tratamente îmbunătățite de curățare și filtrare, dar majoritatea oamenilor se orientează azi către apa îmbuteliată sau către folosirea unor filtre speciale.

Acest lucru este determinat de faptul că apa de la robinet poate conține anumite substanțe în exces, precum clorul și derivații săi, plumbul sau anumite produse farmaceutice. De asemenea, poate avea uneori un miros sau un gust neplăcut, din cauza amoniului și hidrogenului sulfurat. Uneori, cantitățile prea mari de calciu, magneziu sau fier pot afecta semnificativ calitatea apei și pune în risc sănătatea.

Efectul clorului asupra organismului uman

În România cantitatea de clor din apa de la robinet este reglementată prin legea apei potabile 458/2002. Această normă legislativă stabilește cantitatea de clor ce poate fi regăsită în apa potabilă. Conform acestei legi în apa potabilă cantitatea de clor trebuie să fie cuprinsă între ≥ 0,1 mg/l și ≤ 0,5 mg/l.

Clorul pur este rar utilizat pentru tratarea apei. Cele mai comune trei substanțe care conțin clor și sunt utilizate în tratarea apei sunt: clorul gazos, hipocloritul de sodiu si hipocloritul de calciu.În calitate de dezinfectant puternic, clorul este adăugat în apa de la robinet pentru a elimina microorganisme patogene și toxine.

La concentrațiile folosite legal, clorul nu este considerat toxic pentru oameni. Cu toate acestea, la multe persoane el poate avea efecte negative, precum:

  • Probleme digestive, inclusiv o senzație de respingere determinată de gustul și mirosul neplăcute
  • Probleme respiratorii: alergii, agravarea unor simptome de astm
  • Unele studii au demonstrate că ar putea exista o ușoară legătură între consumul apei potabile tratate cu clor și anomalii congenital la făt sau efecte carcinogene (cancer de vezică urinară sau rect)

Folosirea unor filtre și purificatoare poate asigura îndepărtarea clorului din apa de la robinet, precum și a altor substanțe potențial nocive.

Surse:       

  • https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/cata-apa-ar-trebui-sa-bei-in-fiecare-zii_19753
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2908954
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325174
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/why-is-water-important#saliva
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814
  • https://medlineplus.gov/ency/article/002471.htm
  • https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/water-essential-to-your-body-video
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/multimedia/functions-of-water-in-the-body/img-20005799
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2049080117304272