Oxigen medical pentru acasă? In ce condiții poți beneficia de el

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.

Revizuit de Dorin Dumitru-Didita

Manager Homecare Romania
Linde Gas Romania


Persoanele cu probleme respiratorii grave pot beneficia de oxigen medical pentru acasă, sub mai multe forme, în funcție de tipul de afecțiune și necesarul terapeutic. Conform indicațiilor Agenției Naționale a Medicamentului, oxigenul este utilizat în tratamentul de rutină al hipoxemiei arteriale de orice etiologie : pneumonie, astm acut sever, exacerbare acută a bronşitei cronice şi emfizemului, emboliilor pulmonare.

În unele cazuri, este neceară o terapie de lungă durată cu oxigen, care se desfășoară deopotrivă în spital, cât și la domiciliu. Aceasta este absolut necesară pentru a crește rata de supravieţuire a pacienţilor hipoxici cu bronşită cronică şi emfizem pulmonar. Pacienţii cu care au presiunea  arterială a oxigenului mai mică de 55-60 mmHg şi PCO2> 45 mmHg când sunt în condiţii clinice stabile, trebuie supuşi unei terapii de lungă durată cu oxigen.

Oxigenul medical pentru acasă trebuie administrat în timpul zilei, pe o perioadă cât mai lungă, ideal de peste 12 – 15 ore şi toţi pacienţii trebuie să primească oxigen noaptea aşa încât să scadă hipoxemia nocturnă.

Dar care sunt condițiile în care poți beneficia de oxigen medical pentru acasă?  Descoperă mai multe despre afecțiunile care necesită folosirea oxigenului medical la domiciliu și care sunt indicațiile de utilizare.

Ce afecțiuni necesită oxigen medical pentru acasă

Oxigenoterapia și ventilația mecanică non-invazivă (VNI) inițiate în spital pot fi continuate la domiciliu, conform prescripțiilor medicului curant, în cazul următoarelor afecțiuni:

  • Boli pulmonare 
  • Exacerbări acute ale BPOC; 
  • Sindromul de apnee în somn /obezitate hipoventilație;
  • Fibroza chistică;
  • Pacienții care așteaptă transplantul pulmonar, sau după transplant pulmonar;
  • Deformări toracice severe (cifo-scolioze);
  • După unele traumatisme toracice;
  • Astmul bronșic acut;
  • Boli neurologice în care respirația spontană este ineficientă;
  • Unele boli cardiace (ex. edemul pulmonar acut);
  • Cheaguri în arterele pulmonare (trombembolism pulmonar);

Conform reglementărilor stabilite de CNAS în parteneriat cu unitățile medicale, prevăzute în Ordinul 388/186/31.03.2015,  pot beneficia de oxigen medical decontat pentru acasă, pacienţii cu insuficienţă respiratorie cronică, cu hipoxie severă/gravă în repaos, rezultat al următoarelor afecțiuni:

1. Boala Pulmonară Obstructivă Cronică,  cu  presiune arterială a  oxigenului mai mică de 55 mmHG sau saturație a  O2 mai mică de  90%,  măsurate la distanţă de un episod acut. BOPC poate fi însoțită și de semne clinice de cord pulmonar cronic şi/sau semne clinice de hipertensiune pulmonară, şi/sau poliglobulie

2. Alte afecţiuni cu insuficienţă respiratorie cronică obstructivă sau restrictivă, cu una din condiţiile:

  • pentru sindromul obstructiv,  presiunea O2 < 60 mmHG (sau saturația O2 < 90%) şi/sau semne clinice de cord pulmonar cronic, şi/sau semne clinice de hipertensiune pulmonară, şi/sau poliglobulie
  • pentru sindromul restrictiv, capacitatea pulmonară totală mai mică de 60% din valoarea teoretică normală și semne fizice de hipoxie

În ceea ce privește aparatele de ventilație non-invazivă (VNI), acestea se decontează prin închiriere la domiciliu persoanelor suferind de urmatoarele afecțiuni, însoțite de o serie de indici descriși mai jos:

  • ”boală toracică restrictivă (scolioza gravă, pectus excavatum – stern înfundat, pectus carinatum – torace în carenă, boala Bechterew, deformarea postoperatorie sau posttraumatică, boala pleurală restrictivă)
  • boală neuromusculară
  • fibroza chistică

Pentru boala toracică restrictivă şi boala neuromusculară, alături de simptomele de insuficienţă respiratorie şi alterarea calităţii vieţii, trebuie îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile de mai jos:

  •  hipercapnie (exces de dioxid de carbon în sânge) cronică diurnă cu  presiunea CO2 mai mare sau egală cu  45 mm Hg
  • hipercapnie nocturnă cu PaCO2 >/= 50 mm Hg demonstrată prin analiza gazelor sanguine imediat după momentul trezirii
  • normocapnie diurnă cu creşterea nivelului PTCO2 cu >/= 10 mm Hg pe timp de noapte, comparativ cu valoarea diurnă, demonstrată prin capnometrie transcutanată sau respiratorie

Pentru fibroza chistică, alături de simptomele de insuficienţă respiratorie şi alterarea calităţii vieţii, la pacient trebuie îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile de mai jos:

  •  hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 60 mm Hg
  • hipercapnie nocturnă cu PaCO2 >/= 65 mm Hg demonstrată prin analiza gazelor sanguine imediat după momentul trezirii
  • hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 60 mm Hg şi creşterea nocturnă a nivelului PTCO2 cu >/= 10 mm Hg pe timp de noapte, comparativ cu valoarea de la culcare, demonstrată prin capnometrie transcutanată sau respiratorie
  • hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 55 – 60 mm Hg şi cel puţin 2 exacerbări acute cu acidoză respiratorie care au necesitat spitalizare în ultimele 12 luni
  • ca urmare directă a unei exacerbări acute care necesită ventilaţie invazivă sau neinvazivă, dacă valoarea PaCO2 > 55 mm Hg persistă chiar şi după stabilizarea stării.

Ce dispozitive se utilizează pentru oxigenoterapie și ventilație la domiciliu

Persoanele care au nevoie de oxigen medical pentru acasă utilizează, în general, concentratoare mobile sau portabile. În anumite cazuri, pot folosi kituri de oxigen, constând în tub sau inhalator, cu reglator, umidificator și mască.

Concentratorul de oxigen

Concentratorul de oxigen este un dispozitiv utilizat în oxigenoterapie, care furnizează pacienților oxigen cu o concentrație mai mare decât în aerul atmosferic.  Acest dispozitiv concentrează oxigenul de la o sursă, de regulă aerul ambiental, îndepărtând azotul și furnizând, de fapt, un aer îmbogățit cu oxigen. Concentratorul îndepărtează, de asemenea, prin intermediul filtrelor, bacteriile și particulele de praf.

Oxigenul sub presiune sau lichid este, de regulă, prea periculos pentru a fi folosit acasă, deoarece este extrem de inflamabil și poate duce la explozii dacă vine în contact cu o varietate de materiale. Concentratorul de oxigen este mult mai sigur și reprezintă o sursă de încredere de oxigen medical pentru acasă.

Concentratorul de oxigen funcționează de obicei prin absorbția aerului din încăpere sau din atmosferă, prin îndepărtarea altor gaze și prin furnizarea de oxigen concentrat către pacient. Tehnologia utilizată poartă denumirea de pressure swing adsorption (tehnologia de adsorbție a presiunii prin swing sau PSA). PSA separă o anumită componentă dintr-un amestec de gaze sub presiune, prin utilizarea unor caracteristici moleculare ale gazelor. Sub presiuni mari, gazul este, de obicei, atras sau „adsorbit” pe suprafețe solide. Pe măsură ce presiunea crește, gazul este adsorbit și, pe măsură ce presiunea este redusă, gazul este eliberat. Diferite gaze sunt adsorbite la rate diferite în funcție de structura lor moleculară. Datorită acestei proprietăți,  PSA poate fi utilizată pentru a adsorbi și apoi elibera un anumit gaz, respective oxigenul.

După ce separă oxigenul de alte gaze utilizând metoda descrisă mai sus, dispozitivul eliberează oxigen prin mască sau canulă nazală. În cazul nou-născuților, conentratorul poate elibera oxigenul într-un incubator.

Un concentrator de oxigen mobil funcționează cu energie electrică și este un aparat compact, cântărind în jur de 15 kg.

Inhalatoarele de oxigen

Un kit de oxigen cu inhalator presupune stocarea oxigenului în cilindri de mici dimensiuni (aproximativ 15 litri de oxigen condensat), având o concentrație de oxigen de până la 99,5%. Un astfel de inhalator are în jur de 30 de cm și cântărește foarte puțin (maxim 1 kg), astfel încât poate fi folosit atât la domiciliu, cât și atunci când pacientul se deplasează în afara locuinței. Kitul inclul include supapă, mască și tub, pentru administrarea oxigenului. Avantajul acestor sisteme portabile este că  permit pacienților să călătorească, chiar să meargă în scurte excursii. Desigur că un astfel de inhalator nu este suficient pentru oxigenoterapie la domiciliu, mai ales că nu permite mai mult de câteva sute de respirații.

Aparatul de ventilație non-invazivă (VNI)

Ventilația non-invazivă a demonstat beneficii clare in terapia pacientilor cu exacerbarea BPOC,  cu acidoza respiratorie moderata care nu se corecteaza cu tratament maximal, la pacientii cu edem pulmonar acut cardiogenic si cu rezultate mai putin spectaculoase la pacientii cu insuficienta respiratorie hipoxemica, nonhipercapnica de alta cauza decat edemul pulmonar acut. Obiectivele VNI sunt de a oferi suport ventilator pe durata tratamentului unor conditii reversibile, de a reduce oboseala muschilor respiratori și de a corecta hipoxia si hipercarbia. Deși este folosită cel mai eficient în secțiile de terapie intensivă, ventilația non-invazivă este recomandată și la domiciliu, îmbunătățind simțitor calitatea vieții la persoanele cu insuficiență respiratorie acută.

Dispozitivele utilizat pentru VNI sunt ventilatoarele portabile,  precum și aparatele de tip CPAP (Continous Positive Airway Pressure) sau BiPAP (Bi-Level Positive Airway Pressure). Acestea sunt folosite la domiciliu mai ales pentru persoanele care au apnee de somn de tip obstructiv, având rolul de a menține deschise căile aeriene în timpul somnului. Prin intermediul unei măști, dispozitivele respective introduc aerul din cameră cu o anumită presiune, continuă sau alternativă (mai multe niveluri de presiune), în tractul respirator.

Ventilatoarele mecanice non-invazive mențin tot timpul o presiune pozitivă ce ajută la evacuarea dioxidului de carbon din mască, evitand astfel reinhalarea acestuia. In plus, generatiile mai noi de astfel de ventilatoare sunt dotate cu valve controlate de microprocesor, fiind generatoare de flux cu presiune controlata si permitand o mai buna compensare a pierderilor. Ventilatoarele folosite pentru VNI trebuie sa poata sustine un flux inspirator apropiat de cel al pacientului (60 L/min).

În ce condiții primești oxigen medical pentru acasă

Așa cum am menționat, o serie de afecțiuni necesită prelungirea oxigenoterapiei la domiciliu. Astfel, concentratoarele de oxigen sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de respirație ce le împiedică să obțină suficient oxigen prin simpla respirație pe cont propriu. Tulburările de respirație includ boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul, astmul bronșic, bronșita cronică sau acută, fibroza chistică, pneumonia, edemul pulmonar, cancerul pulmonar, sindromul de detresă respiratorie acută, tulburările neuromusculare care duc la dificultăți de respirație, pneumoconioză (o serie de afecțiuni cauzate de leziuni ale plămânilor, cum ar fi inhalarea azbestului sau așa-numita boală pulmonară neagră care rezultă din inhalarea prafului de cărbune), sindromul de hiperventilație determinat de obezitate sau apneea de somn, în anumite situații.

Conform newsmed.ro, există anumite grupe de risc, care sunt mai predispuse la probleme respiratorii ce reclamă oxigenoterapie, respectiv:

  • Pacienții vârstnici (peste 80 de ani), la care gradul de oxigenare a sângelui scade rapid, pe măsură ce capacitatea respiratorie diminuează
  • Pacienții obezi, mai ales cei care depășesc cu peste 30% greutatea ideală
  • Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente
  • Marii fumători
  • Pacienții ce au suferit intervenții chirurgicale toracice sau în etajul abdominal superior, ce predispun la un deficit ventilator mecanic, prin mecanisme antalgice; pacienții operați în urgență și cei care au suferit intervenții chirurgicale de peste 3-4 ore
  • Pacienții care au suportat intervenții chirugicale cu anestezie generală, la care s-au descris în primele 24 de ore postoperator perioade de apnee cu durată între 10- 45 de secunde

Ca orice tip de terapie și oxigenoterapia are contraindicații și efecte adverse, de aceea trebuie inițiată doar la recomandarea medicului și sub monitorizare medicală regulată. Nu este indicat la bolnavii în apnee totală sau cu mișcări ventilatorii minime, în caz de traumatisme toracice grave cu ineficacitate a mecanicii toracice, la bolnavi cu risc de compromitere a ventilației spontane (stări precomatoase și comatoase), în obstrucția laringiană, edemul laringian masiv, pneumotorax masiv.

Folosirea necorespunzătoare a unui concentrator de oxigen poate duce la arsuri și explozii, de aceea înainte de a-l utiliza la domiciliu pacientul ar trebui să beneficieze de instruire din partea unui medic sau a furnizorului de aparatură medicală. În plus, oxigenul medical administrat necorespunzător poate  usca căile respiratorii și poate provoca infecții.

Conform indicațiilor CNAS, prescripţiile medicale pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă trebuie să fie însoţite de documente medicale din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor pentru recomandarea acestor dispozitive medicale.

Dosarul aplicat pentru închirierea unui concentrator de oxigen cuprinde:

  • Copie după cartea de identitate
  • Recomandarea medicală în original
  • Dovada de asigurat

Medicii curanţi care fac recomandarea pot fi pneumologi care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale, cardiologi, oncologi.

Prescripția se reînnoiește din 3 în 3 luni, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap și de 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav.

Concentratoarele de oxigen pot fi, de asemenea, achiziționate de la diferiți furnizori, prețurile variind între 4000 de lei și 15.000 de lei, în funcție de o serie de parametri, precum debitul (de la 1 la 7 litri, majoritatea concentratoarelor având un debit în jur de 5 litri/minut), puritatea/concentrația de oxigen, prezența unor auxiliare, precum nebulizatoarele, atomizoarele sau bolurile umidificatoare, gradul de portabilitate și autonomie, tipul de filtre, etc.

Atunci când folosește oxigen medical pentru acasă, pacientul trebuie să fie conștient că acesta poate provoca accidente, deoarece accelerează arderea oricărui material inflamabil și să respecte instrucțiunile de utilizare. În cazul în care folosiți un concnetrator de oxigen aveți grijă să:
– Pastrati intotdeauna concentratorul de oxigen in pozitie verticala.
– Nu fumati in timpul utilizarii concentratorului, a tratamentului de oxigenoterapie.
– Nu lubrifiati si nu aplicati grasime pe concentratorul de oxigen.
– Nu așezati concentratorul in apropierea unei surse de caldura.
– Nu purtati concentratorul portabil pe dedesubtul hainelor (paltoane, geci). Evitati fibre de imbracaminte sintetica.

Surse: