Ai auzit de pietre pe amigdale? Iată ce sunt și cum știi că le ai
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Deși multă lume nu a auzit de ele, pietrele pe amigdale sunt destul de frecvente și pot provoca neplăceri semnificative, precum durere recurentă în gât sau disconfort la înghițit.
Cunoscute și sub denumirea medicală de cazeum sau amigdaloiți, aceste pietre pe amigdale sunt sunt depuneri mici, asemănătoare unor pietricele, care se formează la nivelul amigdalelor. Sunt alcătuite din minerale întărite (cum ar fi calciul), resturi alimentare și diferiți germeni.
Principalul simptom asociat cu pietre pe amigdale este respirația urât mirositoare. Totuși, unele persoane dezvoltă și alte probleme, cum ar fi tusea sau durerea în gât.
De obicei, pietrele pe amigdale sunt inofensive, dar pot fi destul de deranjante. În cazul în care devin prea inconfortabile, pot fi îndepărtate prin anumite proceduri medicale.
Descoperă în articolul de față mai multe despre pietrele pe amigdale, când apar și cum te afectează, precum și cele mai eficiente metode de tratare a lor.
Ce sunt pietrele pe amigdale
Pietrele amigdalelor sau amigdaloiții sunt mici depozite albe sau galbene care apar la nivelul amigdalelor.
Ele se dezvoltă atunci când bacteriile, saliva, particulele alimentare, fragmente minerale și resturi din celulele care căptușesc cavitatea bucală sunt prinse în adâncituri minuscule numite cripte amigdaliene. Atunci când nu sunt mineralizate, resturile pot determina o afecțiune cunoscută sub denumirea de amigdalita cazeoasă cronică.
Pietrele amigdalelor conțin un biofilm compus dintr-un număr de bacterii diferite și săruri de calciu, fie ca atare, fie în combinație cu alte săruri minerale. Deși apar cel mai frecvent în amigdalele palatine, pietrele pe amigdale pot apărea și în adenoide, amigdale linguale și amigdale tubare.
” Bacteriile anaerobe joacă un rol cheie în formarea cazeumului, deoarece acestea pot supraviețui în medii fără oxigen, cum ar fi criptele amigdalelor. Aceste bacterii produc compuși sulfurici volatili, care sunt responsabili pentru mirosul neplăcut asociat cu cazeumul și halena. ”, arată dr. Aurora Albu pe med.ro
Un studiu asupra pacienților cu o formă de amigdalită pe termen lung a verificat respirația pentru compuși volatili de sulf și respirație urât mirositoare. Cercetătorii au descoperit că 75% dintre persoanele care aveau cantități neobișnuit de mari de compuși cu sulf aveau și pietre la amigdale.

Pietrele pe amigdale pot varia de la persoană la persoană ca:
- Dimensiune: unele pot fi atât de mici încât nu se văd cu ochiul liber, altele cresc până la dimensiunea unor pietricele sau chiar mai mari.
- Aspect: majoritatea arată ca niște grăuncioare sau pietricele minuscule, unele de culoare albă, altele galbene sau mai închise la culoare.
- Consistență: multe pietre pe amigdale sunt moi, dar unele se pot calcifica, devenind tari ca o piatră, de unde și denumirea lor.
- Durată: pietrele amigdalelor pot dura zile până la săptămâni; uneori pot persista mult mai mult înainte de a se sparge și de a cădea.
- Număr: poate să fie o singură piatră sau pot apărea mai multe.
De obicei, pietrele pe amigdale se pot elimina acasă. Rareori, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală, în cazul în care apar frecvent.
Pietre pe amigdale gigant
Mult mai rari decât pietrele tipice pe amigdale sunt amigdaloiții gigantici. Aceștia pot fi frecvent confundați cu alte boli orale, inclusiv abcesul periamigdalian și tumorile amigdalei.
În cazul unor pietre pe amigdale de dimensiuni foarte mari, poate fi necesară îngrijire extinsă, cum ar fi extracția de către un medic specializat.
Cât de des apar pietre pe amigdale
Amigdaloiții noi pot apărea de mai multe ori în fiecare lună sau doar o dată- de două ori pe an.
Este mai probabil să se formeze la persoanele cu o igienă orală slabă, dar nici buna igienă orală nu oferă o protecție completă. Chiar și cei care se spală frecvent pe dinți, folosesc ața dentară și merg constant la consultații stomatologice pot dezvolta pietre pe amigdale.
Cât de comune sunt pietrele pe amigdale
Deși pietrele la rinichi sau la vezica biliară sunt mai cunoscute, pietrele pe amigdale sunt mult mai frecvente: studiile sugerează că până la 40% din populație poate avea pietre la amigdale la un moment dat. Din fericire, spre deosebire de calculii renali și biliari, calculii amigdalieni sunt, de obicei, inofensivi.
Cine poate avea pietre pe amigdale
Orice persoană poate avea pietre pe amigdale. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai predispuși decât alții să formeze pietre pe amigdale, inclusiv cei care au amigdalele cu multe adâncituri și suprafețe neregulate mai degrabă decât o suprafață netedă. Pietrele pe amigdale pot apărea, de asemenea, la persoane care:
- fumează
- consumă multe băuturi dulci
- au o igienă orală proastă
- au antecedente familiale de pietre la amigdale
La copii și adolescenți, pietrele pe amigdale au, de regulă, dimensiuni foarte mici.
Amigdaloiții care depășesc dimensiunea medie sunt, de obicei, observați la persoanele în vârstă, deoarece probabilitatea de a dezvolta pietre pe amigdale crește odată cu vârsta.
Pietre pe amigdale cauze
Pietrele pe amigdale se formează atunci când diferite resturi sunt prinse în pliuri numite cripte amigdaliene și apoi se calcifică. Criptele amigdaliene apar mai des și sunt mai mari la persoanele cu infecții frecvente ale amigdalelor.
Factorii de risc pentru pietre pe amigdale includ:
- Amigdalite frecvente
- Cripte (pliuri) amigdaliane lărgite
- Deshidratare
O serie de infecții pot crea un teren favorabil pentru pietre pe amigdale,
incluzând infecții bacteriene, de exemplu streptococice sau infecții virale (adenovirusuri, virus gripal, enterovirusuri și virus paragripal).
Pietre pe amigdale simptome
De multe ori pietrele pe amigdale nu dau nici un fel de simptome. De fapt, dacă pietrele amigdalelor sunt suficient de mici, multe persoane nici nu știu că au această problemă.
Atunci când apar simtome din cauza unor pietre pe amigdale, cele mai frecvente sunt:
- durere în gât sau o iritație, ca și cum ar fi ceva blocat în gât
- halitoză sau respirație urât mirositoare
- tuse
- disconfort la înghițire
- infecții ale gâtului
- dureri de urechi
- gust metalic în gură
- mâncărimi în gât
- rar, senzație de sufocare
Cel mai frecvent simptom al pietrei amigdalelor este respirația urât mirositoare (halitoza).
Complicații
Pietrele pe amigdale sunt, de obicei, inofensive. Dar cele mari sau cronice pot provoca inflamare și dificultăți la înghițire.
În unele cazuri, pietrele amigdalelor pot declanșa alte tipuri de infecții.
Ele tind să apară cel mai des la persoanele care suferă de inflamație cronică la nivelul amigdalelor sau accese repetate de amigdalită. Ele sunt adesea asociate cu picurarea post-nazală.
Diagnosticul de pietre pe amigdale
Pentru a diagnostica amigdaloiții, medicul poate realiza:
- un examen ORL
- scanare imagistică, dacă nu se pot vedea cu ușurință pietrele
- detectarea, la palpare, a unei mase dure intraamigdale sau submucoase.
Uneori, medicul poate descoperi pietrele din întâmplare, în timpul unei consultații stomatologice sau unui examen ORL pentru o altă problemă.
Tehnicile de diagnostic imagistic pot identifica o masă radioopacă, ce poate fi confundată cu corpi străini, dinți deplasați sau vase de sânge calcificate. Scanarea CT poate dezvălui imagini calcificate nespecifice în zona amigdaliană.
Diagnosticul diferențial se face cu:
- amigdalita acută și cronică
- hipertrofia amigdaliană
- abcesele periamigdaline
- corpii străini
- flebolite
- os sau cartilaj ectopic
- ganglioni limfatici
- leziuni granulomatoase sau calcifiere a ligamentului stilohioid
- granulom calcificat
- tumori amigdaliene

Tratament pentru pietre pe amigdale
Adesea, pietrele pe amigdale nu provoacă nici un simptom, deci nu este necesar un tratament pentru acestea. De fapt, pietrele amigdalelor cad adesea de la sine, în cele din urmă.
În alte cazuri, pietrele pe amigdale pot fi eliminate acasă. Iată câteva metode care pot fi încercate:
- gargară cu apă sărată caldă.
- tuse voluntară, energică, pentru a încerca dislocarea pietrelor
- folosirea unui tampon de bumbac pentru a împinge ușor pietrele de pe amigdale
Nu este recomandat să se încerce îndepărtarea lor cu obiecte ascuțite și tari, deoarece acestea pot deteriora gâtul sau amigdalele.
Tratament medical pentru pietre pe amigdale
În cazul în care nu pot fi îndepărtate la domiciliu și provoacă neplăceri, pietrele pe amigdale pot fi eliminate de medicul ORL.
Dacă amigdalele sunt inflamate, umflate sau infectate, medicul poate prescrie antibiotice sau medicamente antiinflamatoare.
În cazul durerilor pot fi administrate analgezice fără prescripție medicală.
De asemenea, pot fi încercate clorhexidina sau clorura de cetilpiridiniu, cu recomandarea medicului.
Ocazional, o intervenție chirurgicală poate fi justificată. Este, în general, rezervată persoanelor cu simptome severe sau infecții frecvente.
Opțiunile chirurgicale includ:
- amigdalectomia (îndepărtarea amigdalelor)
- criptoliza, care utilizează laser, curent electric sau unde radio pentru a netezi adânciturile (criptele) amigdalelor care permit formarea pietrelor.
Chiuretajul pietrelor pe amigdale
Pietrele mai mari ale amigdalelor pot necesita îndepărtarea prin chiuretaj, fiind necesară o irigare temeinică după aceea, pentru a îndepărta eficient bucățile mai mici.
Leziunile mai mari pot necesita excizia locală, deși aceste tratamente pot să nu elimine complet halitoza, asociată adesea cu această afecțiune.
Criptoliza cu laser
O altă opțiune este reducerea suprafeței (cripte, crăpături etc.) amigdalelor cu ajutorul laserului. Procedura poate fi efectuată folosind un anestezic local.
Un laser cu dioxid de carbon scanat vaporizează selectiv și netezește suprafața amigdalelor. Această tehnică aplatizează marginile criptelor și crăpăturilor care adună resturile, împiedicând materialul prins să formeze pietre.
Pietre pe amigdale la copii
Amigdaloiții de mici dimensiuni pot apărea destul de frecvent la copii, pe fondul amigdalitelor frecvente și criptelor amigdaliene largi.
”Deși această problemă este mai frecvent întâlnită la adolescenți și adulți, poate apărea și la copii cu anumite simptome. Problema este mai răspândită la copiii cu o igienă orală deficitară.”, precizează dr. Murat Topdağ.
La copii, pietrele de mici dimensiuni sunt adesea înghițite, fără ca pacienții să aibă simptome sau să știe că există.
Ca și la adulți, pietrele la amigdale la copii pot avea simptome precum:
- Respirația urât mirositoare persistentă (halitoză)
- Formațiuni albe sau galbene pe amigdale
- Durere de gât
- Umflarea amigdalelor
- Dificultate la înghițire
- Senzația că un obiect este blocat în spatele gâtului/senzație de sufocare
- Dureri de urechi
- Tuse
Uneori, simptomele pot fi mai severe, asociate infecției /inflamației cronice a amigdalelor și pot include:
- Febră
- Raguseală sau laringită
- Durere de cap
- Senzație de rău
- Oboseală
- Glande umflate, dureroase la nivelul gâtului
- Pete albe pline de puroi pe amigdale
Tratament pentru pietre pe amigdale la copii
În ceea ce privește tratamentul, cele mai multe pietre pe amigdale se dizolvă adesea de la sine, sunt eliminate prin tuse sau înghițite și nu este nevoie de un tratament specific.
Cu toate acestea, pietrele amigdalelor la copii pot fi mai problematice la adulți, deoarece copiii sunt mai vulnerabili și, în plus, nu le pot îndepărta singuri. Acest lucru poate duce la amigdalită (inflamația amigdalelor).
Dacă pietrele amigdalelor nu dispar de la sine, tratamentele includ:
Medicație precum:
- Antibiotice pentru tratarea infecției/amigdalitei
- Antihistaminice pentru tratarea problemelor sinusurilor sau alergiilor
Tratament cu laser (criptoliza cu laser a amigdalelor)
Un tratament neinvaziv utilizat pentru a minimiza sau elimina criptele amigdalelor unde se depun, de regulă, pietrele la amigdale
Criptoliza de coblație
Un tratament care utilizează unde radio pentru a reduce criptele amigdalelor și a scăpa de pietrele amigdalelor
Amigdalectomia
Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor, de obicei o ultimă soluție, dar singurul remediu definitiv pentru afecțiune.
Îndepărtarea pietrelor de pe amigdalele copiilor acasă, nu este, în general, recomandată, deoarece amigdalele sunt țesuturi delicate și pot apărea sângerări și infecții, dacă pietrele nu sunt îndepărtate cu grijă. Dacă pietrele amigdalelor sunt dureroase, mari sau copilul are dificultăți de respirație, se recomandă consultul unui medic pediatru.

Cum pot fi prevenite pietrele pe amigdale
Există modalități de a reduce riscul ca pietrele pe amigdale să reapară. Experții recomandă următoarele:
- Periajul regulat al dinților și limbii (cel puțin de două ori pe zi: dimineața și înainte de culcare)
- Folosirea aței dentare în mod regulat
- Gargara cu apă sărată după masă
- Hidatarea suficientă
- Eliminarea alimentelor si bauturilor care conțin mult zahăr, ce creează un mediu favorabil pentru bacteriile implicate în formarea pietrelor
- Evitarea fumatului care irită și inflamează amigdalele, ceea ce poate încuraja formarea pietrelor
” Un pH echilibrat și o salivă bogată în enzime și compuși antimicrobieni pot inhiba formarea biofilmului și, implicit, a cazeumului. Prin urmare, menținerea sănătății orale prin dietă, hidratare adecvată și igienă orală regulată este esențială pentru prevenirea acumulării de bacterii și a formării pietrelor la amigdale.”, subliniază dr. Albu.
Video pietre pe amigdale
Poze cu pietre pe amigdale
Adesea, pietrele pe amigdale sunt foarte mici și se văd destul de greu. Uneori pot avea dimensiuni mai mari și se pot observa destul de bine la un consult de rutină. Rareori, unele persoane pot avea pietre pe amigdale de dimensiuni foarte mari.


Surse:
- https://med.ro/dentist/cazeum/
- https://drmurattopdag.com/ro/ce-este-piatra-amigdalelor-cauze-si-tratament/
- https://med.ro/natural/pietre-la-amigdale-tratament-naturist/
- https://www.drmax.ro/articole/pietre-amigdale-cauze-simptome-tratament
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21505-tonsil-stones
- https://www.health.harvard.edu/blog/ever-hear-of-tonsil-stones-202410213077
- https://www.healthdirect.gov.au/tonsil-stones
- https://en.wikipedia.org/wiki/Tonsil_stones
- https://www.webmd.com/oral-health/tonsil-stones-tonsilloliths-treatment-and-prevention
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/315026
- https://www.emedicinehealth.com/how_do_you_get_rid_of_tonsil_stones_in_kids/article_em.htm