Am 27 de ani și plămânii mei sunt în colaps. Pericolele vapatului sunt reale. Mărturiile șocante ale unor tineri

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Multă lume consideră că țigara electronică nu este nici pe departe atât de dăunătoare ca țigara obișnuită. Unii fumători aleg chiar țigara electronică drept alternativă ”sănătoasă” la fumat. Populare în rândul tineretului, țigările cu diferite arome sunt folosite de la vârste din ce în ce mai fragede.  Adolescenții și tinerii cred că vapatul este inofensiv, mai ales când țigara este fără nicotină. Dar lucrurile nu stau așa. După cum demonstrează experții, precum și mărturiile unor persoane care au avut de suferit de pe urma țigărilor electronice, pericolele vapatului sunt cât se poate de reale.

Mai mult decât atât, țigările electronice pot afecta de timpuriu plămânii unor persoane. Acestea pot provoca leziuni ireversibile. Așa numita afecțiune EVALI (E-cigarette or Vaping Product, Use Associated Lung Injury) este o boală pulmonară severă asociată cu utilizarea țigărilor electronice sau a produselor de vaporizare. Afecțiunea a fost identificată și denumită oficial în 2019. O serie de cazuri de EVALI au fost diagnosticate la tineri până în 30 de ani.

Pericolele vapatului nu se rezumă doar la EVALI. Deși sunt necesare studii mai aprofundate, este posibil ca și țigara electronic să crească riscul de cancer la plămâni. În rândurile următoare vom prezenta cazurile unor persoane care au ajuns la spital din cauza țigărilor electronice, precum și declarațiile medicilor pneumologi legate de pericolele vapatului.

Pericolele vapatului: Petrea

La 27 de ani Petrea a simțit din plin pericolele vapatului. Tânăra din America a fost mereu înconjurată de persoane care fumau și vapau, așa că i s-a părut firesc să apeleze la tutun atunci când trecea printr-o perioadă dificilă.

„Am început să vapez ca o modalitate de a face față anxietății și depresiei…pur și simplu nu mi s-a părut mare lucru.”, a spus ea. „Dar vapatul este o mare problemă; este atât de periculos, dar nu am înțeles acest lucru până când aproape că m-a ucis.” Petrea folosea vape-uri de unică folosință, ferindu-se să afle mama ei. A fost atrasă în mod deosebit de cele cu arome de fructe. „Când vapezi, nu te gândești la nicotină, deoarece aroma o maschează; asta m-a atras.”, a explicat Petrea.

Cu vremea, a început să devină dependentă de țigara electronică și anxioasă dacă nu avea un vape în apropiere. Ea și-a achiziționat un vaporizator reutilizabil mai scump. „Făceam între 6.000 și 10.000 de pufuri pe zi, conform dispozitivului”, a spus ea.

pericolele vapatului

Plămânii Petrei au intrat în colaps din cauza vapatului

La doar un an după ce a început să vapeze, Petrea a experimentat pentru prima oară pericolele vapatului.  Daunele pe care țigările electronice le produceau asupra plămânilor ei au adus-o la spital, la doar 24 de ani.

Într-o seară, a început să se simtă foarte amețită și cu senzație de rău de la stomac. A simțit lipsă de aer și a început să respire cu un șuierat, dar a crezut că ar putea fi un început de astm bronșic, dat fiind că unii membri din familia ei aveau această boală pulmonară cronică. Dar două ore mai târziu, lucrurile nu s-au îmbunătățit, dimpotrivă. Camera se învârtea în jurul ei, își simțea fața amorțită, pielea în jurul buzelor se albărstrise și și-a dat seama că nu poate respira.

Plămânii Petrei au intrat în colaps

„Eram în colaps pulmonar. Mă simțeam de parcă cineva mă strângea atât de tare încât nu mai puteam respira. A fost înfricoșător.”, povestește Petrea. Mama Petrei a chemat imediat o ambulanță și a fost dusă la camera de urgență. În ambulanță, ea a început să aibă halucinații, pierzându-și și recăpătându-și conștiența de mai multe ori.  

„Îmi amintesc că aveam toate aceste tuburi în mine și o femeie le-a spus părinților mei că trebuie să fiu transportată la un spital mai mare, pentru că cel la care mă aflam nu avea echipamentul necesar”, a spus ea. Cel de-al doilea spital se afla la aproximativ o oră distanță cu elicopterul, este locul unde Petrea și-a pierdut complet cunoștința. A stat  intubată și în comă pentru următoarele 10 zile.

„În tot acest timp îmi amintesc de coșmaruri vii și dureroase, care nu îmi par nici azi niște simple vise, ci amintiri chinuitoare, ce mă vor bântui pentru totdeauna”, a spus Petrea.

Perioada din spital și urmările vapatului

Zece zile mai târziu, Petrea s-a trezit în ceață. Ea avea să petreacă aproape o lună întreagă în spital, fiind atent monitorizată și aflând de la medici că viața ei nu va mai fi niciodată la fel.

Daunele permanente aduse plămânilor îi provoacă respirație șuierătoare și accese în viața de zi cu zi. Cicatricea pulmonară, numită și EVALI, nu îi permite să stea într-un aer poluat. În zilele în care calitatea aerului este trebuie să stea închisă în casă, pentru că plămânii ei sunt afectați foarte tare.

Petrea și mama ei în spital

Orice boală, aparent minoră, este o mare problemă pentru Petrea, care trebuie să consulte un medic și să ia imediat medicamente pentru a preveni alte leziuni respiratorii. Și nu trebuie să fie niciodată lângă persoane care fumează sau vapează.

„Nu pot fi în preajma parfumurilor, nu pot folosi anumite produse de curățare de uz casnic pentru că poluanții intră în aer și îmi ard plămânii, nu pot merge la fermă pentru că părul animalelor provoacă o reacție. Simt că problemele cu plămânii mi-au pus stăpânire pe viață”, spune Petrea.

Deși viața ei a devenit mai dificilă, Petrea a fost binecuvântată cu un fiu care este lumina vieții ei. Părinții ei sunt mereu în preajmă, pentru a da o mână de ajutor pentru ca Petrea să se adapteze la noile ei circumstanțe.

Pericolele vapatului: Ryan

Ryan a început să vapeze când era la facultate. La acea vreme, vapatul era o alternativă mai nouă la țigări și devenise foarte populară printre prietenii săi.  A tot văzut oameni la petreceri folosind vape și s-a gândit că va încerca. Nimeni nu se gândea la pericolele vapatului. Ryan auzise doar că e mai bine să vapezi decât să fumezi.

Deși părinții au vorbit cu el despre pericolele vapatului, cum ar fi leziunile pulmonare sau plămânul popcorn, Ryan nu cunoștea pe nimeni care să fi avut probleme de sănătate asociate cu țigara electrinică. Așa că nu și-a făcut griji să vapeze în mod regulat.

„Am avut o atitudine nepăsătoare, pentru că mă simțeam invincibil”, a spus el. Înainte să-și dea seama, Ryan era dependent. Vapa constant de-a lungul zilei. Dar, în interior, plămânii lui se schimbau.

„Este foarte greu să știi ce daune le produci plămânilor tăi pentru că nu îi vezi în fiecare zi, nu este ca o tăietură sau așa ceva. Și, deși s-ar putea să simți mici schimbări în timp, acestea sunt ușor de ignorat sau eliminate, ca o răceală”, a explicat el.

Ryan ajunge la urgență

Într-o zi, Ryan s-a simțit rău și a decis că trebuie să-și viziteze medicul primar, care l-a tratat pentru o infecție a căilor respiratorii superioare. Dar medicamentul părea să nu facă nimic, iar Ryan s-a trezit foarte rău la miezul nopții. Și-a sunat părinții și i-a rugat să se întâlnească cu el la camera de gardă. Acolo, medicii i-au făcut o radiografie toracică care părea în regulă, așa că s-a întors acasă.

Dar două zile mai târziu, Ryan a fost dus înapoi la spital ,într-o ambulanță. De data aceasta, saturația oxigenului în sânge era de 85%, iar nivelurile respiratorii și ritmul cardiac erau foarte ridicate.

„Ritmul lui respirator era de 62 de respirații pe minut și ritmul cardiac de 160. În comparație, o frecvență respiratorie normală este de aproximativ 12 respirații pe minut, așa că eram într-adevăr, într-o stare foarte proastă.”, își amintește mama lui Ryan.

Ryan a fost intubat, iar medicii au lucrat rapid pentru a-l ajuta să respire. Au fixat ventilatorul lui Ryan la un nivel de presiune de 20 (rata normală este de 5) la 100% oxigen. Când au reușit să-l echilibreze puțin l-au băgat în comă indusă timp de trei zile pentru a se asigura că nu face nici o mișcare care să oblige corpul să lucreze mai mult.

„La acel moment nu știau care era problema pentru că era atât de bolnav când l-au intubat, încât nu puteau preleva o probă din plămâni”, au explicat părinții lui Ryan. „Așadar, în primele zile a fost pe 16 aparate și i-au dat toate antibioticele, steroizii și antiinflamatoarele pe care le aveau, pentru că puteau determina ce nu era în regulă.

Vapatul a agravat infecția respiratorie

Când au putut face, în sfârșit, o biopsie pulmonară, medicii l-au diagnosticat cu pneumonie stafilococică. Faptul că a ajuns într-o stare critică într-o perioadă atât de scurtă de timp le-a semnalat că această problemă a fost cauzată de vaping;  folosirea unui vape atunci când există o infecție poate provoca o creștere rapidă a bacteriilor. Așa că, atunci când Ryan vapa în timpul unei răceli,  bacteriile s-au răspândit și au format cheaguri de sânge în picioarele lui. Aceste cheaguri au ajuns  în plămâni, determinând colapsul acestora.

În următoarele două săptămâni, prietenii și familia lui Ryan au locuit la spital.

 „Nu-și amintește, dar la un moment dat, când era semiconștient, m-a rugat să promit că va trăi. Eram amândoi atât de îngroziți”, își amintește mama lui. Medicii i-au explicat că Ryan era extrem de bolnav, așa că i s-a părut un miracol când a început să-și revină. În cele din urmă s-a trezit, dezorientat și nesigur de ce se întâmplă, când asistenta îl extuba. A fost transferat la terapie intensivă, dar medicii i-au spus clar că mai are un drum lung de parcurs.

Când în sfârșit a reușit să meargă acasă, i s-au dat o grămadă de medicamente pentru a lupta împotriva infecției și a efectelor persistente ale pneumoniei. De asemenea, trebuia să meargă la kinetoterapie pentru a învăța cum să refacă lucruri de bază, cum ar fi statul în picioare, mersul, etc. „

”Nu putea nici măcar să stea în picioare, așa că a trebuit să folosească un scaun cu rotile, apoi un premergător. În plus, a avut probleme cu somnul și a început să sufere de PTSD, ceva cu care se luptă și astăzi.”, a explicat mama lui.

Ryan a învățat o lecție esențială

„Chiar iei respirația ca pe ceva de la sine înțeles și nu realizezi cât de mult îți poate lipsi,  până când nu treci prin asta.”, a spus Ryan.

Ryan continuă să se însănătoșească urmând un stil de viață sănătos și rămânând departe de vaping. Și experiența sa a deschis ochii celor din cercul său de prieteni legat de pericolele vapatului. Drept urmare, mulți au renunțat.

„În linii mari, le spun oamenilor să stea departe de vaping. Dă foarte multă dependență și, dacă continui să o faci, ajungi la punctul în care ți se va întâmpla ceva rău. Mi-aș fi dorit să fi putut avea disciplina pentru a sta departe de lucrurile despre care prietenii și familia mi-au spus că sunt periculoase.”

În plus, Ryan a aflat cât de mult îi afectează acțiunile nu doar pe el, ci și pe cei care îl iubesc.

„Nu prea înțelegi, mai ales dacă ești tânăr. Dar cred că trebuie să-ți prețuiești sănătatea mai presus de orice altceva, pentru că a te confrunta cu propria ta mortalitate este cu adevărat înfricoșător, într-un mod pe care nici măcar nu pot să-l explic în cuvinte. Am învățat că am responsabilitatea de a rămâne sănătos nu doar față de mine, ci și față de ceilalți, pentru că sunt mulți oameni pe care îi iubesc, care mă iubesc și cu care vreau să rămân alături.”

Pericolele vapatului: Joseph

Pentru Joseph Lawrence, în vârstă de 25 de ani, din Las Vegas, pericolele vapatului s-au manifestat printr-o ”gaură în plămâni”, după cum spune tânărul, care a adresat altor tineri avertizarea să renunțe la țigările electronice. Joseph folosea zilnic dispozitive cu aromă de fructe, de ani întregi. La un moment dat a simțit că nu mai putea să respire și a fost dus de urgență la spital. Aici, scanările au arătat că avea o gaură în plămân.

Joseph în spital, după ce unul dintre plămânii lui au colapsat

Sutele de iritanți din țigările electronice pot declanșa o inflamație care afectează mucoasa plămânilor, ceea ce poate crește riscul complicațiilor, chiar și la câteva luni după renunțarea la vapat. O gaură în plămân poartă numele de pneumotorax, în limbaj medical. Pneumotoraxul înseamnă pătrunderea aerului în cavitatea pleurală, pe fondul perforarii plămânului sau a peretelui toracic. Pneumotoraxul mai este cunoscut sub numele de colapsul plămânului, o afecțiune dureroasă, cu posibile complicații la nivelul inimii.

Afecțiunea este rareori fatală și poate fi tratată în spital. „Dacă vapați, gândiți-vă serios să renunțați. Am avut o gaură în plămân zilele trecute și a trebuit să fiu dus de urgență la spital pentru că nu puteam să respir. Din fericire, mă descurc bine acum și nu m-am prăbușit complet”, a scris Joseph pe rețelele de socializare. „Vă rog să aveți grijă de voi și să luați în considerare renunțarea, chiar nu merită”., a adăugat el. Joseph este doar unul dintre americanii care au descoperit prin experiența proprie pericolele vapatului. Un alt tânăr din Florida a dezvăluit că a suferit de o complicație similară. Într-un alt caz, un tânăr de 19 ani din Virginia de Vest a spus că plămânii săi s-au prăbușit de patru ori.

Pericolele vapatului: Draven

Un adolescent dependent de vaping susține că acest obicei i-a afectat plămânii și i-a cauzat colapsul de patru ori. Draven Hatfield, din Harts, Virginia de Vest, a început să folosească țigări electronice la doar 13 ani, deoarece i se părea un „trend interesant”. Acum, la 19 ani, el spune că inițial vapa doar în weekenduri, dar treptat a ajuns să o facă „în fiecare zi, tot timpul”. Abia când muncitorul în construcții a fost transportat de urgență la spital de patru ori în patru luni din cauza unui plămân colabat, a făcut legătura între problemele sale de sănătate și vapingul. Medicii de la spital erau siguri că deteriorarea plămânilor a fost cauzată de vaping și i-au spus că plămânii lui arătau ca și cum ar fi fumat „trei pachete de țigări pe zi timp de cel puțin 30 de ani”, ceea ce, potrivit lui Hatfield, l-a făcut să se simtă „foarte speriat”.

Draven început să folosească țigări electronice de tip box mod – dispozitive mai mari, cu mai multă putere și aromă decât cele obișnuite – înainte de a trece la țigările electronice de unică folosință trei ani mai târziu. „Am început să vapez pentru că era un trend interesant, eram tânăr și m-a atras. La început, vapatul era doar în weekenduri, dar treptat a devenit un obicei zilnic, tot timpul. Cel puțin o dată pe zi îmi reumpleam dispozitivul, uneori o dată la două zile. Apoi am trecut la țigările electronice de unică folosință și probabil că foloseam una la fiecare două-trei zile. Nu fumam înainte să încep să vapez. La un moment dat, am fumat și țigări timp de aproximativ o lună și jumătate în paralel cu vapatul, dar apoi m-am lăsat.”

Draven în spital la numai 17 ani, cu plămânii colapsați

În octombrie 2021, la vârsta de 17 ani, Hatfield a fost dus de urgență la spital după ce a suferit brusc dureri severe în piept și crampe pe partea stângă. „Nu aveam idee ce era sau ce se întâmplase, am crezut că m-am tras greșit sau ceva de genul.” Medicii i-au spus că suferă de pneumotorax spontan – o afecțiune caracterizată prin colaps pulmonar brusc. Aceasta este declanșată de acumularea de aer între plămân și suprafața sa exterioară – numită bleb – care se sparge și permite aerului să se scurgă în cavitatea toracică. Simptomele includ durere ascuțită în piept care se agravează la o respirație profundă sau la tuse, ritm cardiac accelerat și oboseală.

În majoritatea cazurilor, cauza colapsului pulmonar este necunoscută, dar fumatul crește riscul, iar experții cred că și vapatul poate avea același efect. Aceste obiceiuri cresc riscul de rupere a bleburilor – formațiuni care nu sunt periculoase în sine, dar care, dacă se sparg, pot duce la colaps pulmonar. Hatfield a petrecut următoarea săptămână în spital conectat la un tub toracic, introdus între coaste pentru a permite plămânului să se reexpandeze complet. Însă, în săptămâna următoare, plămânul său stâng s-a colabat pentru a doua oară. Două luni mai târziu, în decembrie 2021, plămânul său drept s-a colabat. De această dată, tocmai trăgea dintr-o țigară electronică când a simțit că plămânul său a cedat – moment în care a făcut legătura între problemele sale de sănătate și vapat și a decis să renunțe.

„Nu cred că mulți tineri sunt conștienți de cât de grav poate fi vapingul. Aș vrea ca mai mulți să știe că există consecințe.”

Tânărul spune că încă simte o durere „destul de mare”, a rămas cu cicatrici și este îngrijorat că plămânul său s-ar putea prăbuși din nou. „Nu mă voi mai atinge niciodată un vape sau o țigară. Sunt foarte sigur că vapingul a provocat daunele, iar specialistul și medicul meu pneumolog au fost, de asemenea, convinși de acest lucru. Pentru a renunța la vaping, am folosit gumă cu nicotină și mi-am păcălit mintea. Am folosit-o și am redus treptat concentrația de nicotină, iar în cele din urmă am început să mestec gumă obișnuită.

Care pot fi pericolele vapatului

Vapatul este termenul folosit pentru a descrie utilizarea unui sistem electronic de livrare a nicotinei, inclusiv țigări electronice, pixuri vape sau vaporizatoare. Aceste dispozitive funcționează cu baterii și încălzesc o soluție lichidă, care adesea conține nicotină, pentru a o transforma în vapori care pot fi inhalați. La lichidul de bază pot fi adăugate arome precum mentă, măr, banană, căpșuni sau vată de zahăr care fac vapatul atractiv, mai ales pentru adolescenți.

Din nefericire,  deși a fost considerat inițial ca o alternativă mai sigură la fumatul de tutun, tinerii cunosc puține lucruri despre pericolele vapatului.  

Iată numai câteva dintre acestea:

1. Indiferent de metoda de livrare, nicotina creează dependență.

2. Țigările electronice conțin o serie de substanțe chimice toxice, mai puține decât țigările cu tutun, dar suficiente pentru a produce daune organismului

3. Aromele și stabilizatorii din țigările electronice pot provoca inflamații necunoscute ale țesutului pulmonar delicat, precum și leziuni severe, uneori ireversibile

4. Au existat cazuri în care adolescenții au murit din cauza vapingului

5. Atunci când pacienții merg la departamentul de urgență cu suferință respiratorie din cauza vapingului, este o provocare pentru profesioniștii din domeniul sănătății să îi trateze din cauza dificultății de a identifica corect ce au inhalat, mai ales când sunt intubați sau inconștienți.

6. Perioada de timp petrecută vapând poate fi mult mai mare decât fumatul unei țigări standard. În general, durează două până la cinci minute pentru a fuma o țigară. Pe de altă parte, țigările electronice pot dura până la 20 de minute, furnizând mai multă nicotină și substanțe chimice dăunătoare plămânilor. În plus, unele amestecuri de vaporizare pot conține de 20 de ori mai multă nicotină dintr-o singură țigară.

7. Dezvoltarea creierului poate fi afectată. Nicotina poate afecta concentrarea, învățarea, memoria și dezvoltarea creierului.

Ce spun experții despre pericolele vapatului

Mulți profesioniști din domeniul sănătății avertizează despre potențialele pericole ale vapatului.

„Inflamația poate compromite plămânii. Dacă vapezi din nou și din nou, vei face ca pereții plămânilor să-și piardă integritatea, să devină mai fragili și apoi,la un moment dat, acest lucru va duce la o leziune. ”, arată dr. Panagis Galiatsatos, medic ATI la Johns Hopkins din Maryland.

”Sunt o mulțime de probleme asociate cu vapingul, inclusiv leziuni pulmonare acute și mulți tineri sunt internați în spital și au nevoie chiar de ventilație mecanică din cauza acestor leziuni pulmonare. În ceea ce privește cancerul de plămâni, trebuie sa-ți amintești că, atunci când vapezi, tot arzi și inhalezi ceva, chiar dacă folosești un sistem electronic. Plămânii tăi nu sunt structurați să suporte acest lucru, așa că riscul de cancer pulmonar este crescut.”, subliniază dr. Adel Zurob, medic pneumolog și de medicină de urgență.

Doctorul Moya Vandeleur, medic pediatru în domeniul respirației și al somnului de la Royal Children’s Hospital Melbourne, a spus că, împreună cu impactul imediat și pe termen scurt al nicotinei, cum ar fi iritația gâtului, creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac și tusea, „suntem, de asemenea, foarte îngrijorați de implicațiile pe termen lung ale dependenței de nicotină la tineri.”.

”Dependența de vaping amplifică dificultățile de dezvoltare și de învățare la unii adolescenți. Se adaugă la problemele de comportament, deoarece aceștia devin agitați dacă nu își pot accesa vaporizatorul. Dependența de vaping poate exacerba problemele de atenție și dificultățile relaționale atât acasă, cât și la școală.”, arată dr. Sarah Arachchi, medic pediatru general, care lucrează din Melbourne.

Ce spun medicii români despre pericolele vapatului

”Dacă este să vorbim despre leziunile acute, vorbim despre afectare pulmonară acută, chiar sub formă de pneumonie, o pneumonie chimică…extrem de severă și care poate să determine inclusiv internarea în spital a persoanei respective și suport respirator”, a declarat medicul pneumolog Beatrice Mahler pe spotmedia.ro, vorbind despre recenta boală EVALI.

„E-cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury (Evali) este o afecțiune medicală gravă în care plămânii unei persoane devin deteriorați din cauza substanțelor conținute în e-țigări și produse de vapare. Simptomele includ tuse, durere în piept, dificultăți de respirație, febră, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, pierdere în greutate și amețeli…pacienții cu cazuri mai severe vor avea nevoie de spitalizare și, deoarece pot fi incapabili să respire singuri, pot necesita oxigen suplimentar sau ventilație mecanică”, explică prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, pe bzi.ro

”Țigările electronice emit carbonili volatili, specii reactive de oxigen, furani și metale (nichel, plumb, crom), dintre care multe sunt toxice pentru plămâni, ducând la simprome respiratorii..”. arată dr. Oana Cuzino pe doc.ro

pericolele vapatului

Afectarea plămânilor reprezintă doar unul dintre pericolele vapatului. La fel de mult pot fi afectate inima și vasele de sânge.

”Nicotina este agentul principal în țigările obișnuite și țigările electronice, creează dependență și este o substanță toxică. Crește tensiunea arterială și crește adrenalina, ceea ce crește ritmul cardiac și probabilitatea de a avea un atac de cord. Datele emergente sugerează asocieri între utilizarea duală a țigărilor electronice și fumatul cu bolile cardiovasculare.”, specifică dr. Cuzino.

”Studiile inițiale care s-au publicate de curând indică faptul că sunt riscuri foarte mari de accident coronarian, adică de infarct miocardic, sau accident vascular cerebral, pentru că aceste substanțe chimice declanșează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea.”, arată dr. Beatrice Mahler.

Surse: