Vaccinul antigripal: de ce, când, unde și cum trebuie administrat

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Deși pandemia COVID -19 a abătut, într-o oarecare măsură, atenția de la tradiționala gripă, nu înseamnă că această afecțiune este mai puțin prezentă, mai ales acum, în prag de toamnă. Pentru că începe sezonul gripei, orice persoană trebuie să știe că cea mai bună protecție împotriva acestei boli este vaccinul antigripal. Medicii recomandă în mod deosebit vaccinarea antigripală pentru grupele de risc, cum sunt vârstnicii peste 65 de ani, copiii între 6 luni și 5 ani, persoanele cu imunodeficiențe, pacienții cu comorbidități sau femeile însărcinate.

”Toată lumea peste 6 luni, cu rare excepții, ar trebui să se vaccineze antigripal în fiecare sezon. Sunt aprobate diverse vaccinuri antigripale pentru diferite grupe de vârstă… Fiecare persoană trebuie să primească un vaccin antigripal adecvat vârstei și stării de sănătate.”, se recomandă pe site-ul Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor.

Vaccinurile antigripale sunt actualizate anual, pentru a proteja împotriva virusurilor gripale despre care cercetările arată că vor fi cele mai frecvente în sezonul următor. Chiar și în cazurile în care vaccinarea nu previne infecția, poate reduce severitatea bolii și poate preveni complicațiile grave, inclusiv spitalizarea și decesul.

În articolul de față sunt detaliate principalele informații legate de vaccinul antigripal, de modul de administrare și beneficiile vaccinării antigripale, precum și de costuri și locațiile unde se poate realiza vaccinarea pentru sezonul 2023-2024.

Ce este vaccinul antigripal

Așa cum arată denumirea sa, vaccinul antigripal reprezintă un vaccin care protejează împotriva infecției cu virusurile gripale. Vaccinul antigripal se modifică în fiecare an. Noi versiuni ale vaccinurilor contra gripei sunt dezvoltate de două ori pe an, dat fiind că virusul gripal se schimbă rapid. Vaccinul antigripal are o eficacitate moderată până la înaltă împotriva virusurilor gripale, fiind util mai ales pentru persoanele din diferite grupe de risc, precum și pentru cei care lucrează în mediul spitalicesc.

Deși eficacitatea sa nu este încă la un nivel optim, vaccinul antigripal are o importanță sporită și este inclus în Lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. OMS și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 6 luni, dar mai ales pentru cei din categoriile de risc prezentate mai jos.

Începând cu sezonul gripal 2022-2023, există trei vaccinuri antigripale care sunt recomandate în mod preferenţial persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă utilizarea vaccinurilor antigripale licențiate, adecvate vârstei. Opțiunile includ:

  • vaccinurile gripale inactivate [IIV4]
  • vaccinul gripal recombinant [RIV4] 
  • vaccinul gripal atenuat (LAIV4)

Diferite vaccinuri sunt autorizate pentru diferite grupe de vârstă, iar unele vaccinuri nu sunt recomandate pentru anumite categorii de persoane.

Vaccinurile injectabile sunt de mai multe tipuri, în funcție de numărul de tulpini ale virusului Influenza pe care le conțin, respective 2, 3  sau 4 tulpini obținute prin purificare și recombinare genetic. Indiferent de conținutul său, vaccinul antigripal este aprobat de OMS, în funcție de studii care arată eficacitatea sa asupra virusurilor gripale din fiecare sezon. Cele mai eficiente sunt vaccinurile tetravalente, oferind protecție împotriva mai multor tulpini virale, respective două tipuri de virusuri gripale A și două tipuri de virusuri gripale B.

Majoritatea vaccinurilor împotriva gripei sunt cultivate de producătorii de vaccinuri în ouă de găină fertilizate. Sunt selectate trei sau  patru tulpini virale de gripă și ouăle de găină sunt inoculate separat. Aceste recolte monovalente sunt apoi combinate pentru a face vaccinurile trivalente și tetravalente.

Alte metode de generare a vaccinului antigripal presupun  elaborarea unor particule asemănătoare virusului gripal (VLP). VLP seamănă cu virusurile, dar nu este nevoie de inactivare, deoarece nu includ elemente de codificare virală, ci doar prezintă antigene într-o manieră similară cu un virion. Unele metode de producere a VLP includ culturi de celule de insecte Spodoptera frugiperda Sf9 și producția de vaccin pe bază de plante (de exemplu, producția în Nicotiana benthamiana).

La 20 noiembrie 2012, Novartis a primit aprobarea FDA pentru  a realiza primul vaccin pe cultură celulară. În 2013, a fost aprobat primul vaccin antigripal recombinant, Flublok.  În  2020, a fost introdus pe piață Supemtek, un vaccin antigripal cvatravalent (recombinant, preparat în cultură de celule).

Eficacitatea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere variază semnificativ, cu o eficacitate medie estimată de 50–60% împotriva bolilor simptomatice, în funcție de tulpina virală, vârsta pacientului, imunitatea anterioară și funcția imunitară. Persoanele vaccinate pot contacta încă gripa, eficacitatea vaccinurilor antigripale fiind considerată suboptimă, în special în rândul vârstnicilor. Cu toate acestea, vaccinarea este benefică pentru reducerea ratei mortalității și a ratei de spitalizare din cauza gripei, precum și a duratei spitalizării.

În general, vaccinurile actuale împotriva gripei tind să funcționeze mai bine împotriva virusurilor gripale B și gripei A(H1N1) și oferă mai puțină protecție împotriva virusurilor gripale A(H3N2).

Beneficiile vaccinului antigripal

Odată pătruns în organism, vaccinul antigripal oferă protecție împotriva gripei prin formarea de anticorpi.

”Vaccinul determină în organism apariția anticorpilor protectori împotriva virusurilor gripale din compoziția să. Vaccinurile pentru gripă sezonieră conțîn tulpinile de virusuri pe care studiile le-au indicat că vor circulă cel mai frecvent in sezonul următor.”, arată dr. Tatiana Carata Dejoianu, medic specialist epidemiologie, pe site-ul cdt-babes.ro

Conform Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, beneficiile vaccinului antigripal sunt următoarele:

Prevenirea îmbolnăvirii de gripă și ameliorarea simptomelor

Vaccinul antigripal previne milioane de îmbolnăviri de gripă în fiecare an. De exemplu, în perioada 2019-2020, ultimul sezon de gripă anterior pandemiei de COVID-19, vaccinarea antigripală a prevenit aproximativ 7,5 milioane de boli gripale, 3,7 milioane de vizite medicale asociate gripei, 105.000 de spitalizări asociate gripei și 6.300 de decese asociate gripei. .

În perioadele în care tulpinile vaccinului antigripal sunt similare cu virusurile gripale circulante, s-a demonstrat că vaccinul antigripal reduce riscul de a unor simptome severe de gripă cu 40% până la 60%.

Un studiu din 2021 a arătat că printre adulții spitalizați cu gripă, pacienții vaccinați au un risc cu 26% mai mic de internare la unitatea de terapie intensivă și un risc cu 31% mai mic de deces din cauza gripei, comparativ cu cei nevaccinați.

Reducerea riscului de spitalizare asociată gripei

Vaccinul antigripal previne zeci de mii de spitalizări în fiecare an. De exemplu, în perioada 2019-2020, vaccinarea împotriva gripei a prevenit aproximativ 105.000 de spitalizări legate de gripă.

Alte studii au arătat că vaccinarea antigripală a redus riscul de internare  a copiilor la unitatea de terapie intensivă pediatrică cu 74% .

Prevenirea agravării afecțiunilor cronice de sănătate

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu rate mai scăzute ale unor evenimente cardiace în rândul persoanelor cu boli de inimă, în special în rândul celor care au avut un eveniment cardiac în ultimul an.

Vaccinarea antigripală poate reduce riscul de agravare a bolilor pulmonare cronice (de exemplu, boala pulmonară obstructivă cronică, ale cărei exacerbări necesită spitalizare).

Protecția femeilor însărcinate și a copiilor în primele luni de viață

Vaccinarea împotriva gripei reduce la jumătate  riscul de infecție respiratorie acută asociată gripei la femeile gravide,  iar rata de spitalizare cu o medie de 40% . Vaccinul antigripal administrat în timpul sarcinii ajută la protejarea bebelușului de gripă timp de câteva luni după naștere.

Prevenirea îmbolnăvirilor grave sau chiar decesului la copiii mici

Un studiu din 2022 a arătat că vaccinarea copiilor mici împotriva gripei a redus riscul de gripă severă,  care pune viața în pericol,  cu ​​aproximativ 75%. Un studiu din 2020 a constatat că, în timpul sezonului gripal 2018-2019, vaccinarea antigripală a redus cu 41% spitalizările cauzate de gripă pentru copii.

Vaccinarea unei persoane îi poate proteja și pe cei vulnerabili din jurul său

Persoanele însărcinate, bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate sunt protejate atunci când ceilalți membri ai familiei decid să se vaccineze împotriva gripei.

Alte beneficii, conform Institutului Național de Sănătate Publică constau în:

  • reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu
  • reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță
  • reducerea numarului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute
  • reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa

Vaccinurile împotriva gripei sezoniere sunt concepute pentru a proteja împotriva infecțiilor și a bolilor cauzate de virusurile gripale despre care cercetările arată că vor fi cele mai frecvente în timpul sezonului gripal viitor. Vaccinurile împotriva gripei nu protejează împotriva infecțiilor și bolilor cauzate de alte virusuri care provoacă infecții respiratorii, cu simptome asemănătoare gripei (SARS-CoV-2, rinovirusuri și virusul respirator sincițial, care este cea mai frecventă cauză a bolilor respiratorii severe la copiii mici și o cauză majoră a bolilor respiratorii severe la adulții de 65 de ani și peste.).

Când se face vaccinul antigripal

Așa cum am menționat, vaccinurile antigripale se schimbă anual, pentru că virusurile gripale se modifică de la un sezon la altul. Vaccinarea este recomandată cât mai devreme la începutul sezonului de gripă. 

”Ideal este că vaccinul să fie administrat înainte de debutul sezonului gripal, știind că sunt necesare cam două săptămâni pentru dezvoltarea unui titru de anticorpi protectori corespunzători. În România, lunile octombrie noiembrie ar fi recomandate. Chiar și mai târziu, vaccinarea aduce beneficii. Vaccinarea mai timpurie (ex. august) se asociază cu o protecție mai mică spre sfârșitul sezonului gripal, mai ales la vârstnici.”, specifică dr. Dejoianu.

Cum se administrează vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal tetravalent injectabil cu virus inactivat se administrează, de regulă, intramuscular, deși căile subcutanate sau intradermice pot fi, de asemenea, folosite.

Vaccinul antigripal tetravalent cu virus atenuat  poate fi administrat sub formă de spray intranazal, pentru copiii cu vârsta cuprinsă intre 2 si 18 ani.

Vaccinul cu virus atenuat nu este recomandat , în general,  femeilor însărcinate, copiilor mai mici de doi ani, adulților peste 50 de ani sau persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Unde se face vaccinul antigripal

Conform reglementărilor din acest an, vaccinul antigripal se poate achiziționa din farmacii pe baza unor prescripții electronice, iar vaccinarea poate fi realizată de către medicul de families au medici din anumite centre speciale.

„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie. Practic orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie,depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern, de o prescripţie electronică”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei într-un interviu acordat News.ro 

Spre deosebire de alți ani, vaccinul se va procura de la farmacie gratuit sau compensat în baza prescripției specificate, iar vaccinarea se poate realiza chiar de către medicii de familie.

” Persoana merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig.”, specifică dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinul trebuie menținut la o temperatură scăzută, astfel încât persoanele care nu pot merge direct la medicul de familie, trebuie să se asigure că îl preiau într-un recipient termoizolator și îl păstrează la frigider până la vaccinare.

”Nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie rețeta pentru vaccinul antigripal, ci şi orice alt medic care are această competenţă, de exemplu, în cazul pacienţilor cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri.”, completează Grupului de Vaccinologie.

Vaccinarea antigripală la copii

La copii, vaccinul antigripal pare să scadă riscul de gripă și, posibil, de boli asemănătoare gripei. Vaccinarea copiilor de vârstă școlară oferă protecție indirectă pentru alte grupe de vârstă. Vaccinurile pe bază de virus atenuat sunt recomandate pentru copiii peste 2 ani datorită eficacității superioare și a imunitații mai mari împotriva tulpinilor non-vaccinale, în comparație cu vaccinurile inactivate.

Deoarece rata mortalității este ridicată în rândul sugarilor care contactează gripa, CDC și OMS recomandă vaccinarea celor care îi îngrijesc pe copii,  pentru a reduce riscul transmiterii infecției gripale.

Începând  cu ianuarie 2019, CDC recomandă vaccinarea antigripală tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între șase luni și 35 de luni, cu o cantitate între 0,25 mililitri-  0,5 mililitri per doză de Fluzone Quadrivalent.Toate persoanele cu vârsta de 36 de luni și peste ar trebui să primească 0,5 mililitri per doză de Fluzone Quadrivalent. Din octombrie 2018, Afluria Quadrivalent este autorizat pentru copiii cu vârsta de șase luni și peste. Copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și 35 de luni ar trebui să primească 0,25 mililitri pentru fiecare doză de Afluria Quadrivalent. Toate persoanele cu vârsta de 36 de luni și peste ar trebui să primească 0,5 mililitri per doză de Afluria Quadrivalent.

Medicii recomandă orice vaccin antigripal licențiat, adecvat vârstei pentru copii, fără preferință pentru un vaccin antigripal față de altul. În mai multe studii, eficacitatea vaccinului antigripal a fost mai mare în rândul copiilor care au primit două doze de vaccin antigripal în primul sezon în care au fost vaccinați comparativ cu copiii care au primit doar o singură doză de vaccin antigripal.

O serie de studii au arătat că vaccinarea împotriva gripei la copii a redus cu ​​75% riscul de gripă severă, care pune viața în pericol și cu 41% spitalizările cauzate de gripă și vizitele la serviciile de urgență legate de gripă.

Care sunt grupele de risc pentru care este recomandat vaccinul antigripal

Diverse organizații de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), specifică grupurile de risc care trebuie să beneficieze în mod special de  vaccinarea anuală împotriva gripei:

  • persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult
  • persoanele cu boli pulmonare cronice, inclusiv astm
  • persoanele cu boli cardiace cronice
  • persoanele cu boli hepatice cronice
  • persoanele cu boli renale cronice
  • persoane cărora li s-a extirpat splina sau a căror splină nu funcționează corespunzător
  • persoanele care sunt imunodeprimate
  • rezidenți ai căminelor de vârstnici și ai altor instituții de îngrijire pe termen lung
  • lucrători din domeniul sănătății (atât pentru a preveni îmbolnăvirea, cât și pentru a preveni răspândirea la pacienții lor)
  • femeile însărcinate în timpul sezonului gripal
  • copii vu vârste între 6 luni și 5 ani
  • persoane obeze (indicele de masă corporală ≥40 pentru adulți)

”Există unele grupe definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi acestea sunt foarte clare în acest moment, vorbim despre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, vorbim despre gravide, despre personalul medical precum şi personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum şi persoanele care nu fac parte din aceste grupe pe care le-am enumerat dar care au boli cronice., subliniază dr. Gindrovel Dumitra.

Grupul cu riscul cel mai ridicat este reprezentat de vârstnicii peste 65 de ani. Studiile au arătat că o persoană de peste 65 de ani are un risc de aproape 10 ori mai mare de complicații grave sau deces din cauza gripei, comparativ cu persoanele între 50- 64 de ani.

Acest grup este și cel mai vulnerabil și mai fluctuant legat de efectele benefice ale vaccinului. De aceea, începând cu sezonul gripal 2022-2023, CDC și Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare au recomandat, în mod preferențial, utilizarea de vaccinuri gripale cu doze mai mari și cu adjuvant pentru persoanele de 65 de ani și peste. Preferința se aplică vaccinului cu doză mare Fluzone, vaccinul Fluzon recombinant cu doză mare, Flublok și vaccinul Fluad cu adjuvant.

Există multe motive pentru care persoanele din această grupă de vârstă ar trebui să fie vaccinate în fiecare an:

  • persoanele de 65 de ani și peste au un risc crescut de îmbolnăvire gravă, spitalizare și deces din cauza gripei.
  • în timp ce eficacitatea vaccinurilor antigripale poate fi mai scăzută în rândul unor persoane în vârstă (în special împotriva virusurilor gripale A(H3N2), există sezoane în care pot fi observate beneficii semnificative (acest lucru este valabil în special împotriva virusurilor gripale A(H1N1) și gripei B). ).
  • vaccinarea antigripală a demonstrat în mai multe studii că reduce severitatea bolii la persoanele care se vaccinează, dar se îmbolnăvesc. Vaccinurile împotriva gripei pot proteja împotriva unor consecințe mai grave, cum ar fi spitalizarea și decesul.
  • la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste, spitalizările pot marca începutul unui declin semnificativ al sănătății generale și al mobilității, ceea ce poate duce la pierderea capacității de a trăi independent sau de a finaliza activitățile de bază ale vieții de zi cu zi.

Contraindicații vaccin antigripal

  • Vaccinul antigripal este contraindicat celor sub șase luni și celor cu alergii severe, care pun viața în pericol, la vaccinul antigripal sau la orice ingredient al vaccinului.
  • Vaccinurile antigripale nu sunt recomandate celor care au avut o alergie severă la versiunile anterioare ale vaccinului în sine.
  • Vaccinurile atenuate nu se administrează copiilor sau adolescenților cu imunodeficiență severă sau celor care utilizează tratamente cu salicilat din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye.
  • De asemenea, aceste vaccinuri nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani, femeilor însărcinate și adulților cu imunosupresie.

Reacții adverse vaccin antigripal

Reacțiile adverse la vaccinul antigripal cu virus inactivat sunt rare și pot fi:

  • Locale: roșeață și durere la locul injectării
  • Generale: Stare subfebrilă, simptome asemănătoare unei răceli (dureri musculoare, dureri de cap, oboseală, senzație de greață), cu o durată de câteva ore, maxim o zi.

În cazul vaccinului cu virus atentuat, reacțiile sunt, de asemenea, similare unei răceli ușoare, incluzând:

  • Dureri de cap
  • Subfebrilitate
  • Rinoree
  • Tuse
  • Respirație șuierătoare
  • Greață

În cazuri foarte rare, pot apărea reacții alergice. Totuși, trebuie subliniat că vaccinul nu produce reacție alergică la persoanele cu alergii la ouă, chiar dacă a fost dezvoltat pe ouă fertilizate.

Febra apare la cinci până la zece la sută dintre copiii vaccinați și pot apărea dureri musculare temporare sau senzații de oboseală. În anumiți ani, vaccinul a fost legat de o creștere a cazurilor de sindrom Guillain-Barré în rândul persoanelor în vârstă (circa un caz la un milion de doze).

vaccinul antigripal

Răceală după vaccinul antigripal

Vaccinurile antigripale inactivate nu pot provoca gripă și sunt considerate sigure inclusiv la copiii mici și femeile însărcinate.

Așa cum am specificat mai sus, vaccinurile antigripale pot provoca o stare asemănătoare unei răceli, cu simptome precum:

  • Dureri musculare ușoare
  • Dureri de cap
  • Congestie nazală, rinoree
  • Strănut, tuse
  • Câteodată greață
  • Stare subfebrilă

Aceste simptome sunt, în general, ușoare și durează câteva ore, maxim o zi.

Vaccinarea antigripală pentru 2023-2024

Conform Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, pentru sezonul gripal 2023-3024 sunt disponibile mai multe vaccinuri cuadrivalente, precum:

  • Vaccinuri antigripale cuadrivalente pe bază de substrat de ou
  • Afluria Quadrivalent (Seqirus) mai mari de 3 ani
  • Fluarix Quadrivalent (GlaxoSmithKline) peste 6 luni
  • FluLaval Quadrivalent (GlaxoSmithKline)  peste 6 luni
  • Fluzone Quadrivalent (Sanofi Pasteur) peste 6 luni
  • FluMist Quadrivalent (AstraZeneca) 2-49 ani
  • Vaccinuri antigripale cuadrivalente  pe bază de cultură celulară
  • Flucelvax Quadrivalent (Seqirus) peste  6 luni
  • Vaccinuri antigripale recombinate
  • Flublok Quadrivalent (Sanofi Pasteur) peste 18 ani

În România sunt disponibile pentru sezonul 2023-2024 următoarele tipuri de vaccin antigripal:

  • Vaccinul antigripal tetravalent injectabil cu virus inactivat, ce poate fi utilizat pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv copii peste 6 luni. Vaccinul se administrează, de regulă, intramuscular, deși căile subcutanate sau intradermice pot fi, de asemenea, folosite.
  • Vaccinul antigripal  tetravalent cu virus atenuat, administrat intranazal, pentru copiii cu vârsta cuprinsă intre 2 si 18 ani.

Vaccinul cu virus atenuat nu este recomandat , în general,  femeilor însărcinate, copiilor mai mici de doi ani, adulților peste 50 de ani sau persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Conform 360medical.ro, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recomandările pentru tulpinile de virus gripal pe care producătorii trebuie să le includă în vaccinurile gripale în sezonul 2023/2024, în baza deciziilor anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Astfel, producătorii de vaccinuri tetravalente cu virus viu atenuat pentru sezonul 2023/2024 trebuie să folosească tulpinile de la un virus asemănător cu:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09,
  • A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)
  • B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage).

Pentru vaccinurile gripale sezoniere tetravalente pe bază de celule trebuie să folosească tulpinile de la virusurile

  • A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09
  • A/Darwin/6/2021 (H3N2)
  • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria)
  • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata)

În farmacii poate fi găsit vaccinul antigripal Vaxigrip Tetra 0,5 ml, de la Sanofi Pasteur (o seringă preumplută), un vaccin gripal tetravalent care conține virus gripal (inactivat, fragmentat) din urmatoarele tulpini (identificate ca fiind de risc pentru acest sezon):

           1. A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09 – tulpina similara (A/Victoria/2570/2019, IVR -215)

           2. A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară (A/Darwin/9/2021, IVR-228)

           3. B/Austria/1359417/2021 – tulpină similară (B/Michigan/01/2021, tip sălbatic)

           4. B/Phuket/3073/2013 – tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic)

Vaccinul VaxigripTetra este destinat copiilor începând cu vârsta de 6 luni, adulților sănătoși și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Alte vaccinuri antigripale ce pot fi achiziționate din farmacii sunt:

  • Vaccin antigripal Efluelda X 10 seringi preumplute x 0,7 ml suspensie injectabila, indicat pentru imunizarea activa la adulti cu varsta de 60 ani si peste pentru prevenirea bolii gripale. 
  • Vaccin antigripal Fluenz Tetra x 1 pulverizator (sticla) x 0,2 ml suspensie nazala spray, un vaccin antigripal care se poate administra la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 24 de luni si 18 ani.
  • Vaccin antigripal Influvac Tetra x 1 (Viatris) seringă preumplută cu ac x 0,5 ml suspensie injectabila, un vaccin antigripal care se poate administra și femeilor insarcinate sau  care alapteaza. Influvac Tetra se poate administra atât la copiii cu vârsta peste 6 luni, cât și la adulți.

Primele dozele de vaccin Viatris împotriva gripei sunt deja disponibile în farmacii, Vaccinul gripal Viatris este vaccinul utilizat cu succes în Programul Naţional de Vaccinare în ultimii 10 ani şi conţine tulpinile gripale alese de OMS pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024.

Preț vaccin antigripal 2023

Așa cum a arătat dr. Gindrovel Dumitra, persoanele asigurate din grupele la risc primesc vaccinul antigripal gratuit, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

Pentru persoanele care nu intră în grupuri de risc sau nu sunt asigurate, prețurile vaccinurilor antigripale variază. Astfel vaccinul Viatris Influvac Tetra Vaccin gripal tetravalent 2023/2024, este în jur de 65 de lei, în vreme ce VaxigripTetra suspensie injectabilă, 1 seringă preumplută, Sanofi este 68 de lei. Într-o unitate privată, prețul administrării vaccinului antigripal, de exemplu Vaxigrip este în jur de 75 de lei.

Surse:

  • https://www.cdt-babes.ro/articole/vaccinare-gripa-sezoniera.php
  • https://www.news.ro/social/schimba-modalitatea-administrare-vaccinului-gripal-serul-putea-ridicat-direct-farmacie-baza-unei-prescriptii-electronice-pacientii-respecte-lantul-frig-beneficia-compensare-100-192240570622202309082130645
  • https://insp.gov.ro/2022/10/20/importanta-vaccinarii-antigripale/
  • https://360medical.ro/stiri/compozitia-vaccinului-gripal-in-sezonul-2023-2024/2023/04/05/
  • https://www.medicover.ro/gripa/vaccin/
  • https://www.medlife.ro/articole-medicale/vaccin-antigripal-copii-femei-gravide-adulti
  • https://www.catena.ro/vaccin-antigripal-vaxigrip-tetra-x-1-seringa-preumpluta-x-05-ml-suspensie-injectabila
  • https://www.catena.ro/medicamente/medicamente-cu-reteta-rx/vaccinuri-antigripale
  • https://www.iowemed.ro/articole-medicale/de-ce-sa-faci-vaccinul-antigripal
  • https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/618-gripa-si-vaccinarea-antigripala-informatii-utile/file
  • https://www.cdc.gov/flu/prevent/flushot.htm
  • https://www.cdc.gov/flu/prevent/whoshouldvax.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_vaccine