cancer la plămâni

Cancer la plămâni: luna conștientizării lui. Statistici, istorie, prevenție!

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


În topul celor mai mortale boli și al tuturor tipurilor de cancer se află cancerul la plămâni. Acesta provoacă anual peste 20% dintre decesele care au drept cauză cancerul. Fumatul este principalul factor care crește riscul de cancer la plămâni. Conform Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, între 10-20% dintre persoanele care fumează pot dezvolta cancer la plămâni.

Luna noiembrie este considerată Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar. În această lună, se desfășoară activități care au drept scop să crească gradul de conștientizare cu privire la cancerul de plămâni, să promoveze screening-ul, să sprijine cercetările în curs privind tratarea acestui tip de cancer.  Astfel de activități sunt realizate de diverse organizații din întreaga lume, servind ca o platformă pentru a informa oamenii despre factorii de risc, simptomele și opțiunile de tratament ale cancerului pulmonar.

Descoperă în articolul de față ce impact are Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar și cât de importantă este lupta pentru controlul acestei boli neiertătoare.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este o boală cauzată de diviziunea necontrolată a celulelor pulmonare. Celulele se divid ca parte a funcției lor normale. Dar, uneori, pot apărea mutații care determină diviziunea în exces. Celulele deteriorate, care se divid necontrolat, creează mase de țesut tumoral care, în cele din urmă, împiedică organele să funcționeze corect.

Sub denumirea de cancer la plămâni sunt identificate cancerele care debutează la nivelul plămânilor (în alveolele pulmonare) sau al căilor respiratorii (bronhii sau bronhiole).

Cancerele care își au originea în alte organe și metastazează la plămâni au alte denumiri, în funcție de structura de la care au pornit.

cancer la plămâni

Cauzele cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este cauzat de diviziunea continuă, anormală, a celulelor din plămâni.

Deși diviziunea celulară este normală, celulele nu se divid la nesfârșit, ci suferă procese de stopare a diviziunii (senescență) sau sunt programate să moară după un număr de diviziuni (apoptoză). Aceste procese se declanșează atunci când  o celulă s-a divizat de prea multe ori sau are prea multe mutații, ceea ce îi împiedică funcționarea normală.

Celulele canceroase sunt celule la care au apărut mutații ce împiedică stoparea diviziunii celulare sau moartea celulei. Celulele continuă să se înmulțească, necontrolat, interferând cu celulele normale și provocând cancer la plămâni.

În plus, celulele canceroase pot ajunge în fluxul sanguin sau în ganglionii limfatici precum și în alte structuri ale corpului, răspândind daunele.

Nu se cunosc exact cauzele care determină apariția mutațiilor celulale la anumite persoane, dar există o serie de factori, inclusiv fumatul, care cresc riscul de deteriorare a celulelor și pot duce la cancer la plămâni.

Factori de risc pentru cancerul pulmonar

Deși există mulți factori care cresc riscul de cancer pulmonar, fumatul și folosirea oricărui tip de produse din tutun, inclusiv țigări, trabucuri sau pipe este cel mai mare factor de risc. Experții estimează că 80% dintre decesele cauzate de cancer la plămâni sunt legate de fumat.

Alți factori de risc includ:

  • Fumatul pasiv (expunerea la fumul de țigară, chiar dacă persoana nu fumează)
  • Expunerea la substanțe nocive, cum ar fi cele rezultate din poluarea aerului, radon, azbest, uraniu, gaze de eșapament, silice, produse din cărbune, cromul, nichelul, arsenul, clorura de vinil, iperita (gazul muștar)
  • Tratamente cu radiații în regiunea pieptului (de exemplu, pentru cancerul de sân sau limfom).
  • Antecedentele familiale de cancer pulmonar.
  • Vârsta: creșterea în vârstă este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Vârsta medie pentru un diagnostic de cancer pulmonar este de aproximativ 70 de ani. Aproximativ 10% din cazurile de cancer la plămâni apar la persoanele sub 50 de ani.
  • Dieta: fumatorii care iau suplimente de beta-caroten au un risc crescut de cancer pulmonar. În plus, arsenul din apa potabilă (în principal din fântânile private) poate crește riscul de cancer pulmonary.
  • Alte boli pulmonare: persoanele cu antecedente ale unor boli ale plămânilor, cum ar fi tuberculoza (TB) și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

Deși fumatul este principalul factor de risc, până la 20% dintre persoanele cu diagnostic de cancer la plămâni nu au fumat niciodată. De aceea, orice persoană, chiar și nefumătorii, trebuie să consulte medicul dacă apar simptome îngrijorătoare.

Tipuri de cancer la plămâni

Există multe tipuri de cancer care afectează plămânii, dar de obicei folosim termenul „cancer pulmonar” pentru două tipuri principale:

  • Cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC)
  • Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)

Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC)

Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar.

”Diferitele tipuri de cancer pulmonar sunt descrise histologic de tipurile de celule pe care patologul le vede la microscop. Aproximativ 85% dintre cancerele pulmonare reprezintă cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) și aproximativ 15% sunt cancer pulmonar cu celule mici (SCLC).”, precizează dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală pe doc.ro

Tipurile comune includ:

  • Adenocarcinomul
  • Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul adenoscuamos și carcinomul sarcomatoid sunt două tipuri mai puțin frecvente de NSCLC.

”Adenocarinomul pulmonar reprezintă aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC). Este cel mai des întâlnit atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate că acesta este asociat cu fumatul, există și cazuri în care îl dezvoltă și nefumătorii – în special femeile. La radiografie, adenocarcinomul poate „păcăli medicul”, semănând foarte bine cu o pneumonie. Pacienții diagnosticați cu adenocarcinom pulmonar au un prognostic mai bun decât cei care au alt tip de cancer pulmonar.”, subliniază dr. Costovici.

Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) crește mai repede și este mai greu de tratat decât NSCLC. Are un grad crescut de metastazare și, deși tumora pulmonară poate fi de dimensiuni reduse, acest tip de cancer se poate răspândi deja în alte părți ale corpului.

Tipuri specifice de SCLC includ:

  • Carcinomul cu celule mici (numit și carcinomul cu celule de ovăz)
  • Carcinomul cu celule mici combinat

”Multe tipuri de cancer pulmonar care ar fi fost considerate celule mari în trecut sunt acum identificate ca adenocarcinom pulmonar sau cancer pulmonar cu celule scuamoase. Deținerea acestor informații suplimentare este importantă pentru alegerea opțiunilor de tratament, susțin oamenii de știință.”, explică dr. Costovici. 

Alte tipuri de cancer la plămâni

Alte tipuri de cancer pot începe în interiorul sau în jurul plămânilor, inclusiv:

  • limfom (cancer în ganglionii limfatici)
  • sarcom (cancer în oase sau țesuturi moi)
  • mezoteliom pleural (cancer în mucoasa plămânilor)

Acestea sunt tratate diferit și, de obicei, nu sunt denumite cancer la plămâni propriu-zis.

Stadiile cancerului pulmonar

Cancerul este, de obicei, stadializat în funcție de:

  • dimensiunea tumorii inițiale
  • cât de departe s-a răspândit sau cât de profund a pătruns în țesutul înconjurător
  • dacă este răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe

Fiecare stadiu presupune mai multe combinații de mărime și răspândire. De exemplu,o tumoră primară dintr-un cancer la plămâni în stadiul III ar putea fi mai mică decât într-un cancer în stadiul II, dar alți factori o clasifică drept un stadiu mai avansat.

Stadializarea generală a cancerului pulmonar

Stadiul 0 (in situ): Cancerul se află în mucoasa superioară a plămânilor sau a bronhiilor. Nu s-a răspândit în alte părți ale plămânului sau în afara plămânului.

Stadiul I: Cancerul nu s-a răspândit în afara plămânului.

Stadiul II: Cancerul este mai extins decât în stadiul I, s-a răspândit la ganglionii limfatici din interiorul plămânului sau există mai mult de o tumoră în același lob al plămânului.

Stadiul III: Cancerul este mai extins decât în stadiul II, s-a răspândit la ganglionii limfatici sau structurile din apropiere sau există mai mult de o tumoră într-un lob diferit al aceluiași plămân.

Stadiul IV: Cancerul s-a răspândit la celălalt plămân, lichidul din jurul plămânului, lichidul din jurul inimii sau organele îndepărtate.

Stadiu limitat versus stadiu extins

Pe lângă stadializarea de mai sus, medicii pot vorbi despre stadiu evolutiv limitat sau stadiu extins pentru cancerul pulmonar cu celule mici.

Această stadializare se bazează pe ideea că zona malignă poate fi tratată sau nu cu un singur câmp de radiații.

”Boala în stadiu limitat înseamnă că persoana, pacientul poate primi radiații și chimioterapie cu scopul de a eradica boala. Stadiul extensiv este atunci când boala nu poate fi tratată cu o singură zonă de radiații.”, precizează dr. Rafael Santana-Davila pe powerfulpatients.org

SCLC în stadiu limitat este restrâns la un singur plămân și, uneori, în ganglionii limfatici din mijlocul toracelui sau deasupra claviculei de aceeași parte.

SCLC în stadiu extins este răspândit într-un plămân sau s-a răspândit și în celălalt plămân, ganglionii limfatici de pe partea opusă a plămânului sau în alte părți ale corpului.

Ce este cancerul pulmonar metastatic?

Cancerul pulmonar metastatic este cancerul care începe într-un plămân, dar se răspândește la celălalt plămân sau la alte organe. Cancerul pulmonar metastatic este mai greu de tratat decât cancerul care nu s-a răspândit în afara locației sale inițiale.

Cancer la plămâni simptome

O tuse persistentă sau o pneumonie care continuă să revină după tratament poate fi, uneori, un semn precoce al cancerului pulmonar (deși poate fi și un semn al unor afecțiuni mai puțin grave).

Cele mai frecvente semne ale cancerului pulmonar nu sunt specifice, ci arată similar cu ale unor boli mai puțin grave. Acestea includ:

  • tuse constantă, care nu dispare ci se agravează în timp
  • dificultăți de respirație (scurtarea respirației, dispnee)
  • dureri în piept sau disconfort toracic
  • răgușeală
  • respirație șuierătoare
  • tuse cu sânge (hemoptizie)
  • scădere în greutate inexplicabilă
  • oboseală inexplicabilă, stare de epuizare
  • dureri în umăr
  • umflarea feței, gâtului, brațelor sau a toracelui superior (sindromul venei cave superioare)
  • sindromul Horner, care poate apărea în cazuri rare de tumori pulmonare apicale, este un sindrom neurologic care afecteaza ochiul și zona înconjurătoare de pe o parte a feței.

În funcție de locul în care începe cancerul la plămâni, unele dintre aceste simptome pot apărea devreme (în stadiile I sau II), dar adesea apar atunci când cancerul a progresat în stadii ulterioare.

De aceea, screeing-ul pentru cancer la plămâni este foarte important la persoanele cu un risc mai mare.

Cancer la plămâni diagnostic

Diagnosticarea cancerului pulmonar poate fi un proces în mai multe etape.

Aceasta implică, în prima etapă:

  • anamneza medicală și istoricul simptomelor
  • efectuarea unui examen fizic (cum ar fi ascultarea inimii și plămânilor). Deoarece simptomele cancerului pulmonar sunt similare cu ale altor boli mai frecvente, medicul poate recomanda analize de sânge și o radiografie toracică.
  • analizele de sânge nu sunt suficiente pentru a diagnostica singure cancerul, dar pot ajuta medicul să verifice modul în care funcționează organele și alte părți ale corpului.

Dacă medicul suspectează posibilitatea unui cancer  pulmonar, următorii pași în diagnostic implică mai multe teste imagistice, precum:

  • scanare CT
  • scanarePET/CT, pentru a vedea dacă există metastaze

De asemenea, se va realiza o biopsie a țesutului canceros, pentru a ajuta la determinarea celui mai bun tip de tratament.

Medicul va preleva mostre de țesut sau lichid, care pot fi studiate la microscop pentru a căuta celule canceroase și a determina ce fel de cancer este. Probele pot fi, de asemenea, testate pentru modificări genetice (mutații) care ar putea afecta tratamentul.

Procedurile folosite pentru diagnosticul inițial al cancerului pulmonar sau pentru a afla mai multe despre răspândirea acestuia includ:

Biopsie cu ac

În timpul acestei proceduri, medicul va folosi un ac pentru a colecta mostre de lichid sau țesut pentru testare.

Bronhoscopie, toracoscopie sau chirurgie toracică asistată video (VATS)

Medicul folosește aceste proceduri pentru a examina părți ale plămânilor și a preleva mostre de țesut.

Toracenteza

Această procedură este utilizată pentru a preleva o probă din lichidul din jurul plămânilor pentru testare.

Ecografia endobronșică sau ecografie esofagiană endoscopică

Este o procedură prin care se examinează ganglionii limfatici și se realizează biopsii din țesuturile ganglionare.

Mediastinoscopia sau mediastinotomia

Medicul folosește aceste proceduri pentru a examina și a preleva mostre din zona dintre plămâni (mediastin).

Teste moleculare

Ca parte a unei biopsii, se poate testa proba de țesut pentru modificări genetice (mutații) pe care medicamentele speciale le pot viza ca parte a planului de tratament.

Genele care ar putea avea modificări ce pot fi vizate în cazul cancerului pulmonar fără celule mici includ:

  • KRAS
  • EGFR
  • ALK
  • ROS1
  • BRAF
  • RET
  • MET
  • HER2
  • NTRK

Tratament pentru cancer la plămâni

Tratamentele pentru cancerul pulmonar sunt concepute pentru a elimina cancerul din organism sau pentru a încetini creșterea acestuia.

Tratamentele pot:  

  • elimina celulele canceroase
  • ajuta la distrugerea lor
  • împiedica multiplicarea lor
  • învăța sistemul imunitar să le lupte împotriva lor

Unele terapii sunt folosite pentru a reduce simptomele și pentru a calma durerea.

Tratamentul depinde de tipul de cancer la plămâni, de localizarea sa, de gradul de metastazare și de mulți alți factori.

Tratamentele pentru cancerul pulmonar includ:

  • intervenții chirurgicale
  • ablație cu radiofrecvență
  • radioterapie
  • chimioterapie
  • terapie medicamentoasă țintită
  • imunoterapie

Intervenția chirurgicală

NSCLC care nu s-a răspândit și SCLC care este limitat la o singură tumoare pot fi eligibile pentru intervenție chirurgicală. Chirurgul poate îndepărta tumora și o cantitate mică de țesut sănătos din jurul ei pentru a se asigura că nu lasă în urmă celule canceroase. Uneori, trebuie să îndepărteze în întregime sau parțial plămânul (rezecție pulmonară) pentru a scădea riscul unor recurențe.

Ablația cu radiofrecvență

Tumorile NSCLC din apropierea marginilor exterioare ale plămânilor sunt tratate, uneori, cu ablație cu radiofrecvență (RFA). RFA folosește unde radio de înaltă energie pentru a încălzi și a distruge celulele canceroase.

Radioterapia

Radiațiile folosesc fascicule de înaltă energie pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia poate fi aplicată singură sau pentru a ajuta la eficientizarea intervenției chirurgicale. Radiațiile pot fi folosite și ca îngrijire paliativă, pentru a micșora tumorile și pentru a calma durerea. Radioterapia poate fi recomandată atât în ​​NSCLC, cât și în SCLC.

Chimioterapia

Chimioterapia este, adesea, o combinație de mai multe medicamente concepute pentru a opri creșterea celulelor canceroase. Poate fi administrată înainte sau după operație sau în combinație cu alte tipuri de tratamente, cum ar fi imunoterapia. Chimioterapia pentru cancerul pulmonar este administrată, de obicei, intravenos.

Terapie medicamentoasă țintită

La unele persoane cu NSCLC, celulele canceroase pulmonare au modificări specifice (mutații) care determină creșterea tumorală. Medicamentele speciale vizează aceste mutații, încercând să încetinească sau să distrugă celulele canceroase.

Alte medicamente, numite inhibitori ai angiogenezei, pot împiedica tumora să creeze noi vase de sânge, de care celulele canceroase au nevoie pentru a se dezvolta.

Rata de supraviețuire în cancerul pulmonar

Rata de supraviețuire pentru cancerul pulmonar depinde, în mare măsură, de:

  • gradul de răspândire a bolii la diagnosticare
  • modul în care acesta răspunde la tratament
  • sănătatea generală a pacientului
  • alți factori

De exemplu, pentru tumorile mici, care nu s-au extins la ganglionii limfatici, ratele de supraviețuire sunt de 90% pentru tumorile mai mici de 1 cm, 85% pentru tumorile între 1 și 2 cm și 80% pentru tumorile între 2 și 3 cm.

Rata relativă de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar diagnosticat în orice stadiu este de 22,9%.

Rata de supraviețuire relativă pe cinci ani în funcție de gradul de răspândire a cancerului este:

  • 61,2% (64% pentru NSCLC, 29% pentru SCLC) pentru cancerul care este limitat la un plămân (localizat).
  • 33,5% (37% pentru NSCLC, 18% pentru SCLC) pentru cancerul care se răspândește la ganglionii limfatici (regional).
  • 7% (26% pentru NSCLC, 3% pentru SCLC) pentru cancerul care se răspândește la alte organe (la distanță).

Ce este Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar

Așa cum am precizat, an de an, în noiembrie, se marchează Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar. Prin diverse evenimente, campanii pe rețelele sociale și programe de informare, se subliniază importanța detectării precoce a cancerului la plămâni, care crește semnificativ ratele de supraviețuire.

Fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel global, cancerul pulmonar afectează milioane de indivizi și familii, iar Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar reunește acești oameni într-o luptă colectivă împotriva bolii.

cancer la plămâni conștientizare

Tema pentru anul 2024

În 2024, tema pentru Luna de conștientizare a cancerului pulmonar este „Mai puternici împreună: uniți pentru conștientizarea cancerului pulmonar”. Această temă subliniază rolul vital al sprijinului comunității și al colaborării în lupta împotriva cancerului pulmonar.

Istoria Lunii de Conștientizare a Cancerului Pulmonar

Luna de conștientizare a cancerului pulmonar a fost recunoscută oficial la începutul anilor 2000, la inițiativa unor organizații precum American Lung Association și Lung Cancer Foundation of America. Grupurile de advocacy și profesioniștii din domeniul medical au făcut eforturi pentru o mai mare atenție acordată cancerului pulmonar, o boală adesea umbrită de alte tipuri de cancer.

Inițial propus ca un eveniment de o săptămână, s-a extins la o lună întreagă, pe măsură ce gradul de conștientizare a crescut, permițând o abordare mai cuprinzătoare a educației publice și a promovării politicilor.

Mișcarea a câștigat avânt, grație eforturilor supraviețuitorilor de cancer la plămâni, susținătorilor și apropiaților celor afectați de această boală. Aceștia s-au unit pentru a reduce stigmatul asociat bolii și pentru a cere finanțare sporită pentru cercetare.

Semnificaţia Lunii de Conștientizare a Cancerului Pulmonar

Semnificația Lunii de conștientizare a cancerului pulmonar este aceea de campanie puternică de conștientizare și sprijin.

Cancerul pulmonar este diagnosticat adesea în stadii avansate, în care opțiunile de tratament sunt mai limitate. De aceea, conștientizarea timpurie a screening-ului este esențială.

Luna de Conștientizare a Cancerului Pulmonar îi încurajează pe oameni, în special pe cei cu risc crescut:

  • să participe la  screening
  • să învețe simptomele bolii
  • să adopte schimbări în stilul de viață, pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire

În plus, Luna de conștientizare a cancerului pulmonar ajută la combaterea stigmatizării asociate bolii. Astfel, mulți asociază cancerul pulmonar în primul rând cu fumatul, dar, așa cum am arătat mai sus, 20% dintre bolnavi sunt nefumători.

Statistici legate de cancerul pulmonar

În cadrul Lunii de Conștientizare a Cancerului Pulmonar, persoanele sunt îndemnate să urmărească statisticile legate de această boală, pentru a vedea care sunt riscurile și cât de important este screening-ul.

Câteva statistici îngrijorătoare privind legătura dintre fumat și cancerul pulmonar, conform Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că:

  • Aproximativ 10 până la 20% dintre fumători fac cancer la plămâni.
  • Fumatul este responsabil pentru peste 80% dintre cancerele pulmonare.
  • Conform studiilor și cercetărilor, fumătorii care dezvoltă cancer pulmonar pot muri relativ tineri, dacă nu sunt tratați corespunzător. Se estimează că 23% dintre fumătorii pe termen lung nu ating niciodată vârsta de 65 de ani.
  • Fumatul este considerat cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar la 9 din 10 persoane.
  • Există aproximativ 7.000 de substanțe chimice în fumul de tutun și aproximativ 150 dintre ele sunt agenți cancerigeni. Aceste substanțe influențează modul în care celulele pulmonare cresc și se divid. În timp, respectivele substanțe cresc riscul de cancer la plămâni.

Alte statistici legate de cancerul la plămâni

  • Mortalitatea anuală este de peste 20% iar prevalența la 5 ani este de 77,84 la 100.000 locuitori.
  • cancerul la plămâni este mai frecvent la bărbați, într-un procent de 43,6% cazuri, comparativ cu 18,1% cazuri, în rândul femeilor
  • Rata relativă de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar diagnosticat în orice stadiu este de 22,9%.

”Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar este de 56% pentru cazurile detectate atunci când boala este încă localizată în plămâni. Cu toate acestea, doar 16% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu incipient. Pentru tumorile la distanță (răspândite la alte organe) rata de supraviețuire la cinci ani este de numai 5%.”, detaliază dr. Costovici

Testele de screening pentru cancer la plămâni sunt extrem de importante, pentru că pot crește semnificativ depistarea cancerului în stadii incipiente.

Screening-ul este recomandat în mod deosebit persoanelor care:

  • au între 50 și 80 de ani
  • fie fumează în prezent, fie au renunțat la fumat în ultimii 15 ani
  • au un istoric de fumat de 1 pachet pe zi, timp de cel puțin 20 de ani sau 2 pachete pe zi, timp de 10 ani (aceste persoane sunt în risc de cancer la plămâni indiferent de vârstă)
  • au un istoric de cancer pulmonar vindecat în urmă cu minim 5 ani sau au istoric familial de cancer la plămâni
  • au alte boli pulmonare care predispun la cancer la plămâni, precum BPOC, azbestoză, silicoză.

Persoanele care participă la screening trebuie să aibă o stare de sănătate bună și să nu fie diagnosticate cu probleme cronice grave de sănătate, care pot îngreuna procedurile.

Sfaturi pentru a reduce riscul de cancer pulmonar

În cadrul campaniilor de conștientizare sunt evidențiate măsurile care pot reduce riscul de cancer la plămâni. Printre cele mai importante se numără:

  • Renunțarea la fumat la orice vârstă poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar. Terapiile de înlocuire a nicotinei, consilierea și grupurile de sprijin pot ajuta o persoană să renunțe la fumat.
  • Evitarea expunerii la alte substanțe poluante și portejarea la locul de muncă în cazul persoanelor care vin în contact cu substanțe precum radon, azbest, produse de cărbune, silice, gaze de evacuare, etc
  • dietă bogată în antioxidanți, vitamine și minerale
  • Cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta.
  • Limitarea consumului de alcool
  • Evitarea, pe cât posibil, a poluării aerului, limitarea activităților în aer liber în zilele cu niveluri ridicate de poluare și utilizarea purificatoarelor de aer în interior

Conștientizarea riscului mai mare de cancer în cazul unui istoric familial de cancer pulmonar poate ajuta la luarea unor măsuri preventive.

Prin adoptarea acestor măsuri preventive și prin  schimbarea stilului de viață, indivizii pot contribui la reducerea riscului de cancer pulmonar și pot contribui la obiectivele Lunii de conștientizare a cancerului pulmonar, promovând o comunitate mai sănătoasă și mai bine informată.

Surse:

  • https://www.doc.ro/cancer-pulmonar/tipuri-de-cancer-pulmonar
  • https://www.powerfulpatients.org/ro/2023/10/10/what-is-the-difference-between-limited-stage-and-extensive-stage-small-cell-lung-cancer
  • https://www.pacehospital.com/lung-cancer-awareness-month
  • https://www.medicinenet.com/what_percentage_of_smokers_get_lung_cancer/article.htm
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23194048