Nu dormi bine noaptea? Se poate să ai deficiență de vitamina B12
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină solubilă în apă, derivată din produse de origine animală, cum ar fi carnea roșie, lactatele și ouăle. Factorul intrinsec necesar pentru absorbția vitaminei B12 este o glicoproteină produsă de celulele parietale din stomac. Odată absorbită la nivelul ileonului terminal, vitamina B12 este folosită ca cofactor pentru enzimele care sunt implicate în sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), a acizilor grași și amielinei. Deficiența de vitamina B12 poate duce la simptome hematologice și neurologice.
Printre efectele negative ale deficitului de vitamina B12 se numără și afectarea somnului. Astfel, unul dintre cele mai comune și mai debilitante simptome ale deficienței de vitamina B12 este oboseala extremă, aproape permanentă, însoțită de somnolență, iar la unii pacienți, de asemenea, insomnia.
Vitamina B12 este stocată în exces în ficat, scăzând probabilitatea deficienței. Cu toate acestea, în cazurile în care vitamina B12 nu poate fi absorbită, de exemplu, din cauza insuficienței alimentare, a malabsorbției sau a lipsei de factor intrinsec, rezervele hepatice sunt epuizate și apare deficiența de vitamina B12.
Articolul de față descrie efectele pe care le are deficiența de vitamina B12 asupra organismului, inclusiv asupra calității somnului. Totodată, sunt prezentate alternativele terapeutice, precum și modul în care poate fi prevenită deficiența de vitamina B12.
Ce este vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, prezentă în mod natural în unele alimente, adăugată în alte alimente fortificate, disponibilă ca supliment alimentar și medicament pe bază de rețetă.
Deoarece vitamina B12 conține mineralul cobalt, compușii cu activitate de vitamina B12 sunt numiți cobalamine.
Metilcobalamina și 5-deoxiadenozilcobalamina sunt formele active metabolic ale vitaminei B12. Cu toate acestea, alte două forme, hidroxicobalamină și cianocobalamină, devin biologic active după ce sunt transformate în metilcobalamină sau 5-deoxiadenozilcobalamină.
Ce roluri are cobalamina
Vitamina B12 are o multitudine de roluri în organism:
- este implicată în crearea ADN-ului și a celulelor roșii din sânge
- este necesară pentru dezvoltarea sistemului nervos central (creierul și măduva spinării)
- ajută la menținerea sănătății părului, unghiilor și pielii.
Corpul nu produce vitamina B12, așa că aceasta trebuie obținută din alimente de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle, lactatele sau din suplimente.
Persoanele cu o dietă vegană sau cu anumite afecțiuni au un risc crescut de deficiență de vitamina B12.
Beneficiile vitaminei B12
Vitamina B12 și celulele roșii din sânge
Aveți nevoie de B12 pentru a produce globule roșii, globule albe și trombocite sănătoase. În fiecare zi, aproximativ 1% dintre celulele roșii din sânge sunt distruse și înlocuite. Noile celule roșii din sânge au nevoie de vitamina B12 și folat (vitamina B9) pentru a crește și a se dezvolta. Dacă aceste vitamine lipsesc, producerea ADN-ului este dificilă, ducând la moartea globulelor roșii imature. Acest lucru poate provoca anemie.
Vitamina B12 și sănătatea oaselor
Mai multe studii au legat aportul de vitamine B, inclusiv B12, de un risc mai scăzut de osteoporoză și fracturi de șold.
Vitamina B12 și vederea
O afecțiune rară care poate fi determinată de deficiență de vitamina B12 este neuropatia optică. Această afecțiune se caracterizează prin deteriorarea nervului optic, care transmite informații vizuale de la ochi la creier. Neuropatia optică poate duce la o pierdere treptată a vederii. Mai puțin de 1% dintre persoanele cu deficiență de vitamina B12 raportează că suferă de neuropatie optică.
Vitamina B12 și depresia
Mai multe studii arată o legătură între depresie și nivelurile scăzute de B12. Totuși nu a fost raportată o legătură între creșterea nivelurilor de B12 și reducerea simptomelor depresiei. Unii specialiști sugerează că persoanele cu risc de depresie pot fi monitorizate pentru deficiență de vitamina B12 și pot primi suplimente de B12 pentru a întârzia sau preveni apariția depresiei.
Vitamina B12 și memoria
Deficiența de vitamina B12 este asociată cu probleme cognitive (probleme de gândire, judecată și învățare) și probleme de memorie și poate juca un rol în apariția bolii Alzheimer și a accidentului vascular cerebral. În cadrul unui studiu s-a administrat vitamina B12 persoanelor cu probleme cognitive ușoare și niveluri scăzute de B12 și s-a constatat o ameliorare a simptomelor cognitive la majoritatea participanților.
Vitamina B12 și energia
Anumite vitamine, inclusiv vitamina B12, au efect asupra oboselii și a lipsei de energie. Conform studiilor, la persoanele cu deficiență de vitamina B12, normalizarea nivelului vitaminic are ca efect creșterea energiei. Dar suplimentele de B12 nu par să aibă un efect de energizare asupra celor care nu suferă de deficiență de vitamina B12.
Vitamina B12 și pielea
Un nivel foarte scăzut de B12 se poate asocia cu o hiperpigmentare a pielii, precum și cu vitiligo, ulcere bucale, eczeme și acnee. Pe de altă parte, prea multă vitamina B12 poate provoca, de asemenea, simptome similare (vitiligo, ulcere bucale, acnee).
Vitamina B12 și părul
Deficiența de B12 este asociată cu căderea părului, dar nu există suficiente dovezi care să arate că administrarea de suplimente de B12 va ajuta părul să crească înapoi.
Vitamina B12 și unghiile
La persoanele cu o deficiență de vitamina B12 se poate observa o modificare a culorii unghiilor, care pot deveni maro-gri sau albăstrui.
Deficiență de vitamina B12 cauze
O dietă vegană strictă sau anumite afecțiuni pot duce la deficiență de vitamina B12.
Anemia pernicioasă
Anemia pernicioasă este o boală autoimună în care corpul nu poate produce factorul intrinsec, o proteină necesară pentru a absorbi vitamina B12. Chiar dacă consumă alimente bogate în vitamina B12 sau iau suplimente, persoanele cu anemie pernicioasă nu absorb această vitamină. Anemia pernicioasă este cea mai frecventă cauză a deficitului de B12.
”În cazul formelor ușoare de anemie prin deficit de vitamina B12, s-ar putea să nu apară simptome sau acestea să treacă neobservate. Unele persoane consideră această afecțiune a fi doar rezultatul înaintării în vârstă. Simptomele apar în timp, de-a lungul anilor pe măsură ce cantitatea de vitamina B12 absorbită de organism se diminuează și depozitele de vitamina B12 sunt epuizate.”, explică dr. Adriana Antonius pe sfatulmedicului.ro
Malabsorbția intestinală
Afecțiunile intestinului subțire, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, suprapopularea bacteriană sau unele parazitoze pot duce la deficiență de vitamina B12. La fel se poate întâmpla și în cazul gastritei atrofice, o boală autoimună, în care nu se produce suficient acid clorhidric și factor intrinsec în stomac, ambele necesare pentru a absorbi B12.
Alcoolismul
Consumul excesiv de alcool poate îngreuna absorbția nutrienților în organism, inclusiv a vitaminei B12.
Bolile autoimune
Tulburările sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves sau lupusul, sunt legate de deficiența de vitamina B12. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că persoanele cu aceste boli tind să aibă și anemie pernicioasă sau gastrită atrofică, care împiedică absorbția nutrienților. Persoanele cu sindrom Sjögren au șase ori mai multe șanse de a avea deficiență de vitamina B12.
Anumite interacțiuni medicamentoase
Unele medicamente pot interfera cu absorbția vitaminei B12. Acestea includ:
- anumite medicamente pentru arsuri la stomac, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, precum esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) și rabeprazol (Aciphex)
- blocante H2, cum ar fi famotidina (Pepcid AC)
- metformin (Glucophage), luat pentru diabet
- colchicina, luată pentru gută
- unele medicamente chimioterapice, în special metotrexat
Dieta vegană
Dacă urmezi o dietă vegană (adică nu mănânci produse de origine animală, inclusiv carne, lapte, brânză și ouă) sau ești vegetarian care nu mănâncă suficiente ouă sau produse lactate, poate să apară o deficiență de vitamina B12. Se recomandă aduăugarea de alimente fortificate cu vitamina B12 în dietă sau administrarea de suplimente.
”Vegetalele nu au B12, deci persoanele care nu mănâncă niciun produs de origine animală ar trebui să adauge în alimentație produse fortificate cu această vitamină și să ia suplimente alimentare cu B12. Acestea pot fi necesare mai ales pentru femeile vegane și vegetariene atât în timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării. Sugarii care nu obțin suficientă vitamina B12 pot avea leziuni grave și permanente ale nervilor sau celulelor creierului. ”, avertizează dr. Ionuț Fronea, medic specialist farmacologie, expert doc.ro
Alte motive pentru deficiență de vitamina B12
Înaintarea în vârstă
Odată cu vârsta, absorbția vitaminei B12 poate deveni mai dificilă. Multe persoane peste 50 de ani nu produc suficient acid clorhidric în stomac pentru a absorbi B12 din alimente, dar pot absorbi vitamina din suplimente.
Intervenții chirurgicale
Unele intervenții chirurgicale, precum cele în care se îndepărtează o parte din stomac, pot determina un deficit de acid clorhidric și factor intrinsec, asociate cu dificultăți de absorbție a vitaminei B12.
Deficiență de vitamina B12 simptome
Corpul stochează de 1.000-2.000 de ori mai multă vitamina B12 decât consumăm, așa că poate dura mai mulți ani până se observă simptomele deficienței de vitamina B12. O deficiență ușoară poate să nu provoace simptome sau poate determina anemie. Dar, dacă nu este tratată, deficiența de vitamina B12 se poate agrava și poate duce la următoarele simptome:
Simptome fizice
- Slăbiciune, oboseală sau amețeală
- Palpitații ale inimii și dificultăți de respirație
- Piele palidă
- O limbă dureroasă, netedă, inflamată (glosită)
- Constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare sau balonare
- Unghii albăstrui sau gri-maro
Simptome neurologice
- Amorțeală sau furnicături
- Slăbiciune musculară
- Probleme la mers sau vorbire
- Pierderea vederii
- Probleme de memorie
Alte simptome ale deficitului de vitamina B12
- Depresie
- Schimbări de dispoziție
- Iritabilitate
Deficiență de vitamina B12 și probleme de somn
Vitamina B12 pare să joace un rol crucial în sinteza melatoninei, care reglează ritmurile de somn, astfel că deficiența acestei vitamine poate fi asociată cu probleme de somn.
Prin urmare, vitamina B12 este un micronutrient care merită luat în considerare atunci când se examinează factorii ce pot fi modificați pentru a trata sau preveni tulburările de somn. Dovezile sugerează că suplimentele de vitamina B12 pot avea un efect benefic asupra tiparelor de somn.
Vitamina B12 și insomnia au fost legate de mult timp, cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această relație.
Anumite studii mai recente indică o corelație negativă între nivelurile serice scăzute de vitamina B12 și durata somnului.
Mai multe studii de caz arată că vitamina B12 a ajutat pacienții cu tulburări de fază întârziată de somn. Dozele mari de B12 au reușit să readucă ciclurile somn-veghe ale subiecților la un interval normal.
Acest lucru confirmă că vitamina B12 are o influență asupra ritmului nostru circadian.
Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai mari de vitamina B12 sunt mai puțin susceptibile de a suferi de depresie. Persoanele cu depresie suferă frecvent de insomnie și alte tulburări de somn. Prevenirea depresiei prin suplimentarea vitaminei B12 poate avea un efect pozitiv și în prevenirea problemelor de somn asociate.
Vitamina B12 ajută, de asemenea, la producerea de energie. Nivelurile scăzute de B12 determină o reducere a formării globulelor roșii. Acest lucru poate duce la anemie, asociată cu oboseală și slăbiciune.
Deși nu există dovezi că vitamina B12 poate oferi un plus de energie la cei cu niveluri sănătoase de vitamină, la persoanele cu deficiență de vitamina B12 suplimentarea poate îmbunătăți simptomele de oboseală.
Tratament pentru deficiența de vitamina B12
Tratamentul deficienței de vitamina B12 depinde de cauzele acesteia.
Astfel, la persoanele cu anemie pernicioasă sau probleme cu absorbția vitaminei B12 poate fi nevoie de suplimente injectabile concentrate cu această vitamină.
Pot fi, de asemenea, recomandate doze mari de supliment pe cale orală.
”Anemia cu deficit de vitamina B12 este tratată prin tratament substitutiv cu doze crescute de vitamina B12. După ce nivelul de vitamina B12 revine la normal, organismul va sintetiza mai multe eritrocite și simptomele vor dispărea. Totuși, majoritatea persoanelor necesită tratamentul suplimentar pentru tot restul vieții pentru a preveni recidiva bolii.”, arată dr. Antonius.
Dacă este vorba de o deficiență de vitamina B12 cauzată de dietă, poate fi necesar un consum mai mare de alimente care conțin această vitamină, precum carne, pește și produse lactate. În cazul persoanelor vegane, se pot include în dietă pâine și cereale îmbogățite cu vitamina B12 sau suplimente de B12.
Adulții în vârstă care au deficiență de vitamina B12 pot lua un un supliment zilnic de B12 sau o multivitamine care conțin și vitamina B12.
Dacă deficiența de vitamina B12 este cauzată de interferența cu anumite medicamente, este recomandată o discuție cu medicul curant pentru schimbarea acestora.
În cazul în care deficiența de vitamina B12 este determinată de consumul excesiv de alcool, este necesară tratarea dependenței și administrarea unor suplimente până la refacerea nivelului vitaminic.
Dacă deficiența de vitamina B12 este cauzată de o boală autoimună, poate fi necesară administrarea unor injecții cu vitamina B12 la fiecare două sau trei luni pentru tot restul vieții.
Suplimente de vitamina B12
Medicul poate recomanda suplimente de vitamina B12 dacă nivelurile vitaminice sunt scăzute, dar nu este vorba de o deficiență severă.
Suplimentele pot fi administrate sub formă de pastile de înghițit, comprimate care se dizolvă sub limbă sau ca spray-uri nazale.
Deși unele doze de supliment sunt foarte mari (de exemplu, 500 sau 1.000 de micrograme când un adult sănătos are nevoie de doar 2,4 micrograme pe zi), corpul absoarbe doar ceea ce are nevoie și elimină restul prin urină.
Un avantaj al suplimentelor este că organismul nu are nevoie să aibă acid clorhidric în stomac pentru a separa B12 de proteina pe care este atașată așa cum este necesar în cazul alimentelor. Dar vitamina B12 trebuie să se combine cu factorul intrinsec pentru a fi absorbită în corp.
Deci, dacă deficiența de vitamina B12 este cauzată de o boală autoimună în care stomacul nu produce factor intrinsec, va fi nevoie de administrarea injecțiilor cu vitamina B12 în loc de suplimentele orale.
Prevenirea deficienței de vitamina B12
Deficiența de vitamina B12 determinată de dietă este rară. Majoritatea oamenilor o pot preveni mâncând suficientă carne, fructe de mare, produse lactate și ouă.
Pentru persoanele care nu consumă produse de origine animală sau au o afecțiune care limitează absorbția nutrienților în organism, se pot administra suplimente de vitamina B12 sau se pot consuma alimente pe bază de plante îmbogățite cu B12.
Vitamina B12 dozare
Doza de vitamina B12 necesară depinde de mai mulți factori, precum vârsta, obiceiurile alimentare, condițiile de sănătate și medicamentele administrate.
Cantitățile zilnice medii recomandate, măsurate în micrograme, variază în funcție de vârstă:
- Sugari până la vârsta de 6 luni: 0,4 micrograme
- Bebeluși cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni: 0,5 micrograme
- Copii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani: 0,9 micrograme
- Copii cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani: 1,2 micrograme
- Copii cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani: 1,8 micrograme
- Adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani: 2,4 micrograme
- Adulți (19+ ani): 2,4 micrograme
- Femei însărcinate: 2,6 micrograme
- Femei care alăptează: 2,8 micrograme
Alimente cu vitamina B12
Vitamina B12 poate fi obținută în mod natural din alimente de origine animală sau din alimente pe bază de plante, fortificate cu această vitamină. Principalele surse includ:
- Carne
- Peşte
- Lapte
- Ouă
- Cereale fortificate pentru micul dejun
- Pâine fortificată
- Drojdii nutritive
- Lapte vegetal fortificat
Surse:
- https://www.doc.ro/sanatate/vitamina-b12-semne-ale-carentei
- https://www.sfatulmedicului.ro/Anemiile/anemia-prin-deficit-de-vitamina-b12_918
- https://www.cdt-babes.ro/articole/deficitul-de-vitamine-avitaminoza.php
- https://hwwoods.com.au/blog/the-truth-about-vitamin-b12-and-insomnia
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22831-vitamin-b12-deficiency
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10706823