Ce spune culoarea limbii despre sănătatea ta
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Dacă ochii sunt considerați ferestrele sufletului, limba poate fi, în schimb, un fel de dispozitiv de semnalizare pentru sănătatea corpului. Aspectul limbii oferă medicilor informații anumite probleme de sănătate, iar culoarea acesteia este un indiciu important. Dacă te trezești dimineața și verifici culoarea limbii, vei putea observa că se modifică de la o zi la alta. Unele dintre aceste schimbări sunt absolut normale, dar altele pot semnala anumite probleme medicale în corp.
Culoarea limbii sănătoase poate varia de roz deschis la o nuanță mai închisă de roz. Orice altă culoare este un indicator al unei condiții medicale, care poate fi mai mult sau mai puțin îngrijorătoare.
Diferitele nuanțe ale limbii pot fi simptomatice pentru o gamă largă de condiții. De aceea, este important să fie realizată o evaluare de către un medic care poate trage concluzii legat de ce înseamnă culoarea limbii și dacă este nevoie de un anumit tratament.
Care este rolul limbii
- Limba este un organ muscular din cavitatea bucală, care ajută la mestecat, vorbire și respirație.
- Limba este esențială pentru mestecarea și înghițirea alimentelor. De asemenea, ajută la vorbire și la pronunțarea cuvintelor în mod clar.
- Ca parte a aparatului digestiv, limba mișcă alimentele în interiorul gurii, ajutând la mărunțirea și înghițirea acestora.
- Ca parte a aparatului fonator, limba ajută la formarea diferitelor sunete, astfel încât să putem vorbi și să formam cuvintele clar.
- Limba are și rol în respirație, ajutând la menținerea căilor respiratorii deschise, astfel încât să putem respira corect.
Cum ar trebui să arate limba
Limba trebuie să aibă o formă rotunjită, simetrică. În general, este roz deschis, deși poate avea puțină pigmentare violet sau maro la populațiile africane, asiatice și mediteraneene. Poate avea și o notă ușor alburie.
Limba este formată în mare parte din mușchi. Este ancorată în interiorul gurii printr-o rețea de țesut puternic și este acoperită de mucoasă (o căptușeală umedă, roz, care învelește anumite organe și cavitățile corpului).
„Învelișul provine dintr-o proteină dură numită keratina, care ajută la prevenirea zgârierii limbii atunci când mănânci”, spune dr. Tien Jiang, medic ortodont în cadrul Departamentului Sănătății Orale de la Școala de Medicină Dentară Harvard.
De aproape, se poate observa că limba este acoperită de umflături mici, numite papile care servesc mai multor scopuri:
- Detectează temperatura și atingerea.
- Permit detectarea gusturilor alimentelor- papilele gustative (dulci, sărate, acre, amare sau sărate)
- Ajută la formarea bolului alimentar

Tipuri de papile ale limbii
Există patru tipuri diferite de papile inclusiv:
Filiforme: situate pe cele două treimi din față ale limbii, papilele filiforme au aspectul unor firișoare. Spre deosebire de alte tipuri de papile, papilele filiforme nu conțin papile gustative.
Fungiforme: aceste papile au o formă asemănătoare ciupercilor. Situate în principal pe părțile laterale și pe vârful limbii, papilele fungiforme constau din aproximativ 1.600 de papilele gustative.
Circumvalate: micile umflături de pe spatele limbii sunt papilele circumvalate. Par mai mari decât celelalte tipuri de papile și conțin aproximativ 250 de papile gustative.
Foliate: situate pe fiecare parte a porțiunii din spate a limbii, papilele foliate arată ca niște pliuri aspre de țesut. Fiecare persoană are aproximativ 20 de papile foliate, care conțin câteva sute de papile gustative.
Modificările în aspectul limbii ar putea indica o afecțiune de bază. Dacă simptomele durează mai mult de câteva săptămâni, este recomandată o vizită medicală, pentru că aspectul limbii poate indica și probleme mai grave de sănătate.
Când poate fi culoarea limbii un semn de boală
Culoarea limbii poate semnala diferite afecțiuni.
„Limba oferă indicii vizuale care pot semnala diverse probleme de sănătate. Modificările de culoare a limbii, cum ar fi o nuanță gălbuie care indică probleme hepatice sau un strat albicios care sugerează probleme digestive, sunt indicatori semnificativi”, arată Ali Al-Naji, PhD, profesor asociat la Universitatea din Australia de Sud.
Modificarea culorii limbii poate fi cauzată de probleme medicale minore, dar se poate asocial și cu afecțiuni mai grave.
„Din perspectiva medicală modernă, diferitele aspecte ale limbii pot fi asociate cu utilizarea medicamentelor, imunodeficiența, deficiențe nutriționale sau o boală de bază ori cu niciuna dintre cele de mai sus”, spune Grant Chu, MD, MS, medic la Centrul UCLA pentru Medicină Est-Vest.
Este necesar un consult medical dacă limba prezintă unul dintre următoarele aspecte:
Culoarea limbii este maro sau neagră
Dacă nu este cauzată de un colorant alimentar, culoarea închisă a limbii poate semnala o afecțiune numită „limbă păroasă neagră”. Aceasta se declanșează atunci când papilele devin prea lungi. De obicei, papilele gustative nu cresc prea mult deoarece sunt ”tocite” în mod regulat de folosirea limbii în alimentație, vorbit, etc.
În cazul în care papilele cresc exagerat, pot capta bacterii și un amestec de coloranți alimentari, ducând la o nuanță maro sau neagră.
Factorii de risc includ:
- administrarea de antibiotice sau antihistaminice,
- fumatul
- gura uscată
- consumul de cantități excesive de cafea sau ceai negru
- igiena orală deficitară
- radioterapia
- diabetul (mai puțin frecvent).
- HIV (mai puțin frecvent)
Culoarea albă a limbii
Dacă există pete albe groase sau răni albe pe limbă, acest lucru poate fi determinat de o infecție fungică, cum este cea cu Candida albicans.
Candidoza bucală poate fi asociată cu afecțiuni precum diabetul sau HIV, efecte secundare ale antibioticelor sau chimioterapicelor, purtarea protezelor dentare, fumatul, uscăciunea gurii sau utilizarea inhalatoarelor de steroizi.
Petele albe pe limbă și interiorul obrajilor au un aspect brânzos și se pot irita rapid, determinând dureri și roșeață în gură.
Candidoza bucală poate afecta mai des:
- copiii mici
- persoanele peste 65 de ani
- persoanele cu sistemul imunitar slăbit
Pe lângă culoarea limbii alb-gălbuie, candidoza poate determina și alte simptome precum:
- Roșeață și durere în interiorul și la colțurile gurii.
- Pierderea simțului gustului (ageuzie).
- Senzație de vată în gură.
- Sângerarea leziunilor la perierea dinților
În cazuri severe, leziunile se pot răspândi în esofag și pot cauza:
- Durere sau dificultate la înghițire.
- Senzația de blocare a alimentelor în gât sau esofag
- Febră, dacă infecția se extinde dincolo de esofag.
Tratamentul tipic pentru candidoză este reprezentat de medicamentele antifungice, cum ar fi nistatina. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de tablete, pastile sau lichide. De obicei, trebuie administrate timp de 10 până la 14 zile.
Copiii și adulții cu un sistem imunitar sănătos răspund, de obicei, bine la tratamentul antifungic. Dar simptomele candidozei pot fi mai severe și mai greu de tratat la cei cu un sistem imunitar slăbit.
Alte condiții care pot determina limba albă
Lichenul plan oral este o boală inflamatorie cronică care afectează mucoasele din interiorul gurii. Simptomele includ pete albe sau fire dantelate pe interiorul obrajilor. În unele zone, țesuturile bucale pot fi roșu aprins. Lichenul plan oral nu este periculos, dar poate fi nevoie de medicație pentru a ușura simptomele.
Cauza care determină apariția lichenului plan nu este pe deplin înțeleasă, dar poate exista o legătură cu bolile autoimune.
Leucoplazia are ca rezultat formarea unor pete groase, albe la nivelul limbii, precum și a unor leziuni bucale. Această afecțiune poate fi rezultatul fumatului intens, mestecării tutunului sau consumului intens de alcool. Spre deosebire de lichenul plan oral, leucoplazia este mai probabil să se transforme în cancer oral.
Leucoplazia poate apărea și atunci când anumite gene suferă mutații. În leucoplazie, mutațiile genetice fac ca celulele țesutului bucal să se înmulțească mai repede decât în mod normal, creând zone îngroșate și albe.
Anumite afecțiuni care implică sistemul imunitar, cum ar fi virusul Epstein-Barr sau HIV, pot determina leucoplazie.
Limba de culoare galbenă sau portocalie
De cele mai multe ori, o limbă galbenă indică o creștere excesivă a bacteriilor. Acest lucru este cauzat, de obicei, de o igienă roală deficitară.
De asemenea, alți factori pot determina o culoare gălbuie a limbii:
- Fumul de țigară
- Tutunul de mestecat
- Deshidratarea
- Xerostomia (gura uscată)
- Unele afecțiuni, precum psoriazisul
- Anumite vitamine.
- Icter (mai puțin frecvent).
Mulți dintre factorii care determină o culoare galbenă a limbii pot produce și o nuanță portocalie.Cea mai frecventă cauză este igiena orală deficitară. Alte cauze pot fi:
- Gura uscată.
- Anumite antibiotice.
- Consumul unor alimente (în special cele bogate în beta-caroten)
Culoarea limbii roșu aprins
Culoarea limbii poate fi roșu aprins, denumită de medici limba cu aspect de căpșună. O limbă roșu aprins poate indica:
- alergii la alimente sau medicamente
- un deficit de vitamina B
- glosita
- scarlatina.
- eritroplazia, o afecțiune potențial precanceroasă
Limba roșu-aprins este specifică faringitei streptococcice, care poate evolua în scarlatină.
Dacă apar pete roșii strălucitoare, nedureroase, ce par să migreze dintr-un loc în altul pe suprafața limbii, poate fi vorba de o afecțiune inofensivă, incurabilă, numită „limbă geografică”.

Alte culori ale limbii
Limbă cenușie
Unele persoane cu limbă geografică pot dezvolta margini gri-albicioase în jurul principalelor zone roșii.
În plus, un studiu din 2017 a constatat că multe persoane cu eczeme pot avea culoarea limbii cenușie sau palidă.
Limba violet
Violetul este o culoare mai puțin obișnuită a limbii. Poate indica:
- circulație deficitară
- anumite afecțiuni cardiace.
- boala Kawasaki
Limba verde
Similar cu limba galbenă, o limbă verde rezultă adesea dintr-o acumulare de bacterii. Cauzele principale includ:
- igiena orală slabă
- fumatul
- anumite medicamente
- xerostomia
Limbă albastră
O limbă albastră poate indica cianoză, lipsă de oxigen în sânge. Cauzele includ:
probleme hematologice
- afecțiuni ale vaselor de sânge
- probleme cu absorbția pulmonară a oxigenului
- boală renală (insuficiența renală primară sau boala Addison)
- argirie, o afecțiune rară cauzată de expunerea cronică la compuși de argint care duce la o colorație albastru-cenușie a pielii și a mucoaselor.
- anumite leziuni benign (mucocel, macule melanocitice)
În cazul în care culoarea limbii este albastră, poate fi nevoie de ajutor medical de urgență. Nivelurile scăzute de oxigen din sânge reprezintă o condiție gravă și necesită asistență medicală promptă.
” Limba albastră poate avea multiple cauze care variază de la factori benigni la afecțiuni medicale grave. Este esențial să se identifice corect cauza pentru a se oferi un tratament adecvat și pentru a preveni complicațiile. Consultarea unui medic este recomandată pentru a evalua orice caz persistent sau inexplicabil de limbă albastră și pentru a primi îngrijirea necesară.”, recomandă dr. Aurora Albu pe med.ro
Dieta poate afecta culoarea limbii
Diferite tipuri de dietă pot determina modificări ale culorii limbii. Acest lucru se întâmplă pentru că papilele pot absorbi culorile și reziduurile alimentelor și băuturilor pe care le consumăm. Cafeaua, ceaiul și multe tipuri de alimente, cum ar fi mâncărurile curry, cu mult turmeric galben, își pot lăsa amprenta în culoarea limbii.
Schimbarea culorii limbii determinată de alimente este, de obicei, temporară. Consumul unei cantități mai mari de apă și menținerea unei bune igiene orale vor îndepărta resturile alimentare și coloranții care se lipesc de limbă.
Ce alte probleme de sănătate poate semnala limba
În afară de culoarea limbii, pot apărea probleme legate de mobilitatea ei sau de funcția gustativă, care semnalează diverse afecțiuni. Iată ce aspecte trebuie luate în considerare:
Dificultăți în mișcarea limbii
În cele mai multe cazuri, problemele de mișcare a limbii sunt cauzate de leziuni nervoase. Dacă nervii sunt afectați (de exemplu, nervul hipoglos care asigură inervarea motorie a limbii), mușchii care controlează limba pot fi slăbiți sau paralizați.
Legătura de limbă sau anchiloglosia poate, de asemenea, îngreuna mișcarea limbii. În această afecțiune, frenul sau frâul limbii (banda de țesut care conectează limba de planșeul bucal) este prea scurt. Drept urmare, mișcarea limbii este îngreunată. La bebeluși, acest lucru poate cauza probleme de alăptare. Această problemă poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra vorbirii. Tratamentul constă într-o intervenție chirurgicală numită frenectomie.
Modificări ale gustului
Disgeuzia (modificarea gusturilor) și ageuzia (pierderea totală a gustului) pot fi cauzate de infecții, probleme nervoase, anumite medicamente sau deteriorarea papilelor gustative.
Amorțeli ale limbii
Amorțeala limbii poate fi un simptom al multor afecțiuni diferite, inclusiv:
- reacție alergică la anumite alimente sau substanțe chimice.
- tulburări autoimune, cum ar fi lupusul, sclerodermia sau scleroza multiplă
- fenomenul Raynaud, o afecțiune în care vasele mici de sânge se îngustează.
- leziuni ale nervilor, care pot apărea după o intervenție dentară sau un piercing în limbă
- lipsa anumitor vitamine sau minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc și fosfor
Uneori, amorțeala sau furnicăturile limbii sunt un simptom al accidentului vascular cerebral. Dacă amorțeala limbii se dezvoltă în combinație cu căderea feței, dificultăți de vorbire, confuzie, amețeli, pierderea vederii sau dureri de cap severe, este indicat să se caute ajutor medical de urgență
Limbă dureroasă, denivelată
Iritațiile sau infecțiile minore sunt cele mai frecvente cauze ale durerii limbii. Fumatul, aftele sau protezele dentare nepotrivite pot provoca, de asemenea, acest tip de disconfort. În unele cazuri (rare), o limbă dureroasă poate fi un simptom al cancerului oral.
Senzația de arsură la nivelul limbii
Dacă ai senzația de arsură la nivelul limbii sau întregii cavități buncale, poate fi vorba de o afecțiune numită sindromul gurii arse. Această condiție nu este gravă, dar poate fi inconfortabilă. Sindromul gurii arse poate afecta pe oricine, dar este cel mai frecvent la persoanele aflate la postmenopauză.
Limba mărită (macroglosie)
Limba de dimensiuni medii are aproximativ 7 cm lungime și aproximativ 6 cm lățime. O limbă mărită poate fi asociată cu traume, afecțiuni inflamatorii sau anumite probleme de sănătate, cum ar fi amiloidoza primară (o tulburare rară în care se acumulează proteine anormale în organe și țesuturi).
Limbă netedă sau glosita atrofică
În cazul acestei afecțiuni, limba își pierde textura denivelată și pare complet netedă. Glosita atrofică poate fi un simptom al anemiei sau al deficitului de vitamina B (caz în care poate apărea și culoarea limbii roșu aprins)
Tratament pentru schimbările în culoarea limbii
Atunci când limba își schimbă culoarea, tratamentul depinde de afecțiunea de bază care cauzează respectivele modificări. De exemplu, în cazul în care limba este albă, din cauza candidozei, medicul va prescrie, probabil, medicamente antifungice.
Dacă limba este galbenă, ca efect secundar al unor medicamente, specialistul poate decide schimbarea medicației
În cazul în care culoarea limbii este neagră (limbă păroasă neagră) din cauza igienei orale proaste, stomatologul poate da anumite indicații pentru a îmbunătăți tehnicile de periaj și folosire a aței dentare.
Indiferent de culoarea limbii, medicul poate colabora cu pacientul pentru a determina cauza de bază și pentru a concepe un plan de tratament personalizat.
Cum se menține igiena orală corectă
Multe persoane nu iau în considerare perierea limbii atunci când fac igiena orală. Dar o bună igienă orală include perierea limbii de cel puțin două ori pe zi.
Schimbarea culorii limbii nu poate fi mereu prevenită, mai ales când reprezintă un simptom al unei stări de sănătate subiacente. Dar poate fi redus riscul de modificare a culorii urmând aceste instrucțiuni:
- Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi.
- Folosește ața dentară o dată pe zi.
- Curățălimba zilnic (cu o periuță de dinți sau o racletă).
- Utilizează apă de gură antibacteriană, fără alcool, o dată pe zi.
- Nu folosiproduse din tutun
- Bea multă apă
- Vizitează-ți regulat medicul stomatolog pentru verificare și igienizare profesională
„Scoate limba și glisează periuța de dinți din spatele limbii în față: o glisare în jos în mijloc, una în jos pe partea stângă și una în jos pe partea dreaptă. Acest lucru ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor care se adună în papilele. ”, precizează dr. Jiang.

Ce să faci atunci când se schimbă culoarea limbii
Dacă schimbarea culorii se menține mai multă vreme, este necesar un consult medical, mai ales dacă apar și alte simptome precum: febră, durere mare în gât, leziuni care nu dispar.
Medicul ORL sau stomatologul vor evalua starea pacientului și vor prescrie tratamente pentru ameliorarea disconfortului, cum ar fi apă de gură sau clătire cu apă caldă, precum și intensificarea igienei orale și măsuri ajutătoare, ca hidratarea corectă.
Cum îmi pot reduce riscul de apariție a candidozei bucale
Poți lua următoarele măsuri a vă reduce riscul de apariție a candidozei bucale:
- Practică o bună igienă orală. Periază dinții de cel puțin două ori pe zi și folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi.
- Evită anumite ape de gură sau spray-uri. Unele dintre aceste produse pot distruge echilibrul normal al microorganismelor din gură. Discută cu medicul stomatolog care dintre ele sunt sigure pentru utilizare pe termen lung.
- Consultă regulat medicul dentist. Acest lucru este important în special dacă ai diabet sau porți proteză dentară.
- Limitează cantitatea de zahăr și alimente care conțin drojdie. Alimente precum pâinea, berea și vinul încurajează creșterea Candida.
- Evită fumatul și alte forme de consum de tutun.
Surse:
- https://med.ro/dentist/limba-albastra-la-om/
- https://www.verywellhealth.com/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health-8385108
- https://www.health.harvard.edu/blog/what-color-is-your-tongue-whats-healthy-whats-not-202309132973
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24600-tongue-color
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10956-thrush