alimente benefice pentru plămâni

Top 10 alimente benefice pentru plămâni

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Plămânii sunt organe vitale, iar sănătatea lor este conectată cu cea a întregului organism. Chiar și ceea ce mâncăm influențează respirația și poate susține sau afecta plămânii. Există o serie de alimente benefice pentru plămâni, tot astfel cum există și produse nocive, pe care este bine să le evităm, mai ales atunci când suferim de anumite boli pulmonare.  O dietă echilibrată susține funcționarea optimă a tuturor organelor, iar respirația nu face excepție.

”O dietă echilibrată și bogată în nutrienți este esențială pentru un corp puternic și sănătos, ceea ce cuprinde și sănătatea plămânilor tăi. În general, specialiștii recomandă să incluzi în alimentația de zi cu zi o varietate de nutrienți, din fiecare grupă alimentară, pentru a-ți menține plămânii sănătoși. De regulă, este indicat să mănânci mai multe fructe și legume și mai puține alimente procesate, pentru sănătatea întregului organism.”, arată dr. Oana Cuzino, medic primar geriatrie, doctor stiințe medicale, pe site-ul doc.ro

Alimentele sănătoase, care asigură toți nutrienții necesari, susțin buna funcționare a corpului, furnizează energia necesară fiecărui organ, întăresc imunitatea. Respirația este intim legată de procesul arderii celulare, prin care este furnizată energia de care are nevoie întregul organism. La rândul său, o nutriție corectă crește eficiența respirației astfel încât cele două funcții se influențează reciproc și influențează, totodată, toate celelalte structuri ale corpului. O listă de alimente benefice pentru plămâni este foarte utilă, atât pentru sănătatea generală a organismului, cât și în mod particular, în cazul anumitor afecțiuni pulmonare. Descoperă în articolul de față ce este recomandat să consumi pentru a susține funcția plămânilor și ce este bine să eviți pentru a preveni afectarea pulmonară.

Legătura dintre alimentație și respirație

Legătura principală dintre nutriție și respirație este reprezentată de metabolism, prin care alimentele sunt transformate în energie, în prezența oxigenului furnizat de procesul respirator. Metabolismul este procesul de transformare a alimentelor în combustibil la nivelul celulelor organismului. Oxigenul este important în acest proces pentru că ajută la arderea moleculelor nutritive ale alimentelor. Când zaharurile, fibrele, grăsimile și proteinele sunt descompuse, se eliberează energie, care   asigură funcționarea întregului organism, a tuturor organelor, aparatelor și sistemelor. În urma metabolismului, rezultă dioxid de carbon, ca produs rezidual, eliminat prin expirație.

alimente benefice pentru plămâni

Dacă respirația influențează metabolismul, acesta are, de asemenea, efecte asupra respirației. Atunci când consumăm alimente adecvate, cu o combinație potrivită de nutrienți, acest lucru influențează pozitiv respirația. De exemplu, metabolismul carbohidraților produce cel mai mult dioxid de carbon pentru cantitatea de oxigen utilizată; metabolismul grăsimilor produce o cantitate mai mică de dioxid de carbon. Pentru unele persoane cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, o dietă cu mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi poate facilita respirația.

” Unele persoane cu BPOC au constatat că o dietă cu mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi sănătoase îi ajută să respire mai ușor”, arată Traci Gonzales, asistent medical și purtător de cuvânt voluntar pentru Asociația Americană a Plămânilor.

O altă modalitate prin care dieta afectează sănătatea plămânilor este legată de procesele inflamatoare din organism. Anumite alimente, cum ar fi carbohidrații rafinați, carnea roșie, grăsimile saturate provoacă inflamație în organism, asociată cu dezvoltarea multor afecțiuni, inclusiv BPOC și alte boli pulmonare. Urmând o dietă antiinflamatoare, cu alimente benefice pentru plămâni, precum fructe, legume, fibre și grăsimi sănătoase, inflamația se reduce și sănătatea plămânilor este protejată.

O serie de alimente benefice pentru plămâni au fost cercetate, pentru a se înregistra principalele efecte pozitive ale acestora. S-a constatat, de exemplu, că fructele precum merele și roșiile conțin niveluri ridicate de antioxidanți, care ajută la funcționarea optimă a  plămânilor. Consumul de alimente bogate în fibre (cum ar fi lintea și fasolea) este asociat, de asemenea.  cu o sănătate mai bună a plămânilor.

Printre efectele pozitive ala acestor alimente benefice pentru plămâni se numără și încetinirea sau împiedicarea progresiei unor boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cancerul pulmonar și hipertensiunea pulmonară.

Unul dintre principiile unificatoare ale dietelor echilibrate este că  sunt centrate în jurul alimentelor vegetale, bogate în vitamine, supuse unei procesări minime.

„O dietă pe bază de plante sau o dietă în stil mediteranean cu multe frunze verzi, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase susține sănătatea plămânilor, mai ales datorită conținutului ridicat de antioxidanți, inclusiv vitamina E, vitamina C și alte substanțe fitochimice. Aceste alimente au proprietăți antiinflamatorii, care pot reduce riscul de BPOC”, arată Lisa Andrews, cercetător în cadrul unui studiu despre legătura dintre dietă și sănătatea pulmonară.

„Inflamația determină multe afecțiuni pulmonare, așa că atunci când vine vorba de dietă, accentul trebuie să fie pus pe alimentele care promovează vindecarea, reducând în același timp alimentele care stimulează efectele inflamatoare”, spune și Julie Balsamo, nutriționist.  Acest lucru înseamnă consumul unei varietăți de vegetale, limitând în același timp alimentele procesate.

Anumite vitamine, precum vitamina D și vitamina E sunt foarte importante pentru procesul respirator. Iată de ce  o serie de alimente benefice pentru plămâni sunt bogate în aceste vitamine.

Vitamina D joacă un rol important în stimularea răspunsului sistemului imunitar și ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de atacuri de astm la copii și adulți. Cercetările arată că adulții cu astm bronșic pot beneficia de suplimente de vitamina D, cu efecte protectoare împotriva infecțiilor respiratorii acute și reducerea ratei de exacerbări ale bolilor pulmonare cronice, care necesită tratament cu corticosteroizi sistemici.

Sursele alimentare de vitamina D includ: laptele fortificat, somonul, sucul de portocale și ouăle.

Vitamina E conține un compus chimic numit tocoferol, care poate reduce riscul unor simptome de astm, cum ar fi tusea sau respirația șuierătoare.

Sursele de vitamina E includ: migdale, semințe crude, legume cu frunze verzi varza kale, broccoli si alune de padure.

Pe lângă consumul unor alimente benefice pentru plămâni, sănătatea respirației poate fi protejată prin respectarea unor reguli simple de masă:
Odihniți-vă chiar înainte de a mânca

  • Măncați mai multă mâncare dimineața devreme
  • Evitați alimentele care provoacă gaze sau balonare și afectează și respirația
  • Consumați 4 până la 6 mese mici pe zi, în loc să mâncați mai puține mese, dar copioase. Acest lucru permite diafragmei să se miște liber și permite plămânilor să se umple cu aer și să se golească mai ușor.
  • Dacă consumul de lichide în timpul meselor determină o senzație de saturație, limitați lichidele la masă și consumați-le la circa oră după masă.

Top alimente benefice pentru plămâni

O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, vitamine și minerale este  benefică pentru plămâni. Există o serie de alimente deosebit de puternice care pot proteja sănătatea plămânilor și să reduce riscul sau simptomele bolilor legate de plămâni, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică.

În topul 10 al unor alimente benefice pentru plănâni pot fi menționate:

1. Merele

Merele , în special coaja lor, conțin un antioxidant numit quercetină, care s-a dovedit că previne inflamația plămânilor și ajută persoanele care trăiesc cu boli pulmonare precum BPOC. În plus, s-a descoperit că consumul de mere și alte fructe (inclusiv banane și roșii) ajută la prevenirea declinului funcției pulmonare, în special pentru persoanele fumătoare.

Quercitina „s-a dovedit clinic a fi foarte benefică pentru plămâni. Ajută la reducerea riscului de astm bronșic și a complicațiilor BPOC și acționează ca un antiinflamator pentru a reduce impactul negativ al stresului oxidativ din mediu.”, subliniază medicul dietetician Jackie Elnahar, din New York.

Quercetina a fost, de asemenea, asociată cu o funcție pulmonară mai bună la persoanele care fumează și au emfizem, putând reduce efectele generale ale fumului de țigară.

Consumul regulat de mere a fost asociat cu scoruri crescute ale volumului expirator forțat și capacității vitală forțate.

alimente benefice pentru plămâni

2. Ardeii

Ardeiul gras roșu și ardeiul iute au concentrații mari de vitamina C, un alt antioxidant cheie care promovează o sănătate mai bună a plămânilor și scade inflamația. Asigurarea cantității zilnice recomandate de vitamina C este importantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele care fumează, deoarece fumătorii au niveluri mai scăzute de vitamina C decât nefumătorii.

Deși considerăm că citricele furnizează cel mai mare aport de vitamina C, ardeii roșii conțin, de fapt, mai multă vitamina C per porție.

„Vitamina C are un efect protector în cazul anumitor boli pulmonare, cum ar fi astmul și bolile obstructive ale căilor respiratorii”, spune dieteticianul Emily Wunder.

O meta-analiză a 21 de studii a arătat că vitamina C poate avea un efect protector împotriva cancerului pulmonar. Alte cercetări au legat consumul de ardei roșu cu un risc redus de BPOC.

3. Sfecla

Sfecla și legumele rădăcinoase intens colorate sunt pline de nitrați dietetici. Când sunt consumați, corpul transformă acești nitrați în oxid nitric, care ajută la relaxarea vaselor de sânge, crește fluxul de oxigen și scade tensiunea arterială – toate acestea contribuind la îmbunătățirea funcției pulmonare. Sfecla conține, de asemenea, antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii.

Consumul de sfeclă s-a dovedit că îmbunătățește toleranța la efort la persoanele cu BPOC.

 „Consumul de sfeclă poate reduce, de asemenea, nivelul tensiunii arteriale, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu dificultăți respiratorii”, spune Balsamo.

S-a demonstrat că suplimentele de sfeclă roșie îmbunătățesc performanța fizică și funcția pulmonară la persoanele cu afecțiuni pulmonare, inclusiv BPOC și hipertensiune pulmonară, o boală care provoacă hipertensiune arterială în plămâni. În plus, sfecla este plină de magneziu, potasiu, vitamina C și antioxidanți carotenoizi – toți esențiali pentru sănătatea plămânilor.

4. Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar varza, broccoli, spanacul, varza kale conțin mai multe tipuri de antioxidanți (inclusiv vitamina C și carotenoizi) care ajută la combaterea inflamației. Consumul de carotenoizi este asociat cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar. Antioxidanții din legumele cu frunze verzi (vitaminele A, C și E) contribuie, de asmenea, la reducerea inflamației. Unele studii sugerează că o dietă bogată în legume cu frunze verzi poate scădea riscul de cancer pulmonar. Acest lucru s-ar putea datora faptului că antioxidanții și carotenoizii protejează celulele și joacă un rol în blocarea stadiilor incipiente ale cancerului.

Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, o sursă solidă de sulforafan, un compus cu proprietăți antioxidante. Acesta se găsește mai ales în broccoli și intensifică activitatea unei gene din celulele pulmonare care protejează plămânii de daunele cauzate de diverse toxine, din fumul de țigară și din poluanți.

Broccoli, împreună cu alte legume crucifere precum kale și varza de Bruxelles, conține o cantitate semnificativă de vitamina C, care îmbunătățește sănătatea imunitară și protejează plămânii de infecții.

5. Leguminoasele

Alte alimente benefice pentru plămâni sunt leguminoasele precum fasolea, mazărea și lintea, care au un nivel ridicat de fibre ce s-a dovedit că îmbunătățește funcția pulmonară, conform anumitor studii. Consumul de fibre alimentare are un efect protector asupra plămânilor atât la fumători, cât și la nefumători și ajută la reducerea prevalenței BPOC.

Toate tipurile de fasole – neagră, roșie, albă – sunt pline de nutrienți care pot susține sănătatea generală, inclusiv sănătatea plămânilor.

Fasolea este o sursă excelentă de fibre alimentare, care influențează sănătatea intestinului. Studiile preliminare pe animale indică faptul că modificările florei intestinale sunt legate de hipertensiunea arterială pulmonară.

În plus, o revizuire a dietelor pe bază de plante sugerează că fasolea poate ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar.

6. Roșiile

Roșiile și produsele pe bază de roșii (inclusiv sucul de roșii) sunt o sursă fantastică de vitamina C și licopen, un alt tip de antioxidant carotenoid care ameliorează inflamația căilor respiratorii. Un studiu din 2017 la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a arătat că adulții care au mâncat două roșii pe zi au înregistrat o încetinire a declinului pulmonar în comparație cu cei care au mâncat mai puțin de o roșie pe zi.

7. Fructele de pădure

Fructele cu culori intense, cum ar fi afinele, căpșunile și murele, sunt bogate în antocian, un antioxidant din familia flavonoidelor. Antocianinele au numeroase beneficii, inclusiv reducerea mucusului și a inflamației pulmonare, precum și potențialul de a încetini scăderea funcției pulmonare cauzate de vârstă.

Afinele, în mod special, sunt o sursă bogată de antocianine, inclusiv malvidină, cianidină, peonidină, delphinidin și petunidin. Antocianinele sunt pigmenți puternici care protejează țesutul pulmonar de deteriorarea oxidativă. Un studiu efectuat pe 839 de veterani a descoperit că consumul de afine a fost asociat cu cea mai lentă rată de scădere a funcției pulmonare, iar consumul a 2 sau mai multe porții de afine pe săptămână a încetinit scăderea funcției pulmonare cu până la 38%.

8. Nucile

„Nucile sunt o sursă excelentă de magneziu, un electrolit important care ajută la susținerea funcției plămânilor”, spune Kiah Connolly, M.D., medic și director de sănătate la Trifecta Nutrition.

În plus, acizii grași omega-3 pe care îi conțin nucile acționează ca un antiinflamator, reducând potențial inflamația plămânilor și îmbunătățind capacitatea de a respira.

Nucile braziliene sunt printre cele mai bogate surse de seleniu. O singură nucă de Brazilia poate conține peste 150% din aportul recomandat pentru acest nutrient important. Studiile arată că un aport ridicat de seleniu poate ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar, la îmbunătățirea funcției respiratorii la persoanele cu astm bronșic și la îmbunătățirea apărării antioxidante și a funcției imunitare, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății plămânilor.

9.  Portocalele

Portocalele sunt bogate în calciu, un electrolit important pentru sănătatea plămânilor. Oamenii care suferă de boli pulmonare cronice iau adesea steroizi, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de calciu, astfel încât alimentele care cresc aportul de calciu sunt benefice pentru plămâni. În plus, vitamina C pe care o conțin portocalele ar putea avea efecte protectaore împotriva BPOC și a cancerului pulmonar.

10. Ouăle
Pe lângă faptul că sunt bogate în omega-3 și proteine ​​(un nutrient important pentru menținerea mușchilor respiratori puternici), ouăle conțin vitamina A, un antioxidant care acționează în organism pentru a repara celulele deteriorate și a stimula creșterea celor normale. „Vitamina A este importantă pentru creșterea țesutului pulmonar sănătos și îmbunătățește sănătatea plămânilor la persoanele cu un diagnostic de BPOC”, spune Trista Best,  dietetician înregistrat la Balance One.

Ce alimente curăță plămânii

Din seria de alimente benefice pentru plămâni fac parte și cele cu efecte detoxifiante, care asigură curățarea plămânilor. Alimentele utile pentru curățarea plămânilor au efecte pozitive și asupra sănătății generale și stimulării funcției altor organe

Desigur că, pe lângă consumul acestor alimente, exercițiile fizice, renunțarea la fumat și evitarea poluării aerului sunt la fel de importante, reducând riscul de apariție a unor afecțiuni pulmonare precum bronșita, astmul, pneumonia și cancerul pulmonar. Există multe alimente  benefice pentru plămâni care acționează ca agenți de curățare ai acestora și întăresc țesutul pulmonar. Alimente precum legumele cu frunze verzi, usturoiul, citricele, fructele de pădure și ghimbirul sunt excelente pentru detoxifierea plămânilor, menținându-i sănătoși.

Curățarea plămânilor este utilă atât pentru persoanele care sănătoase, dar mai ales pentru cei care suferă de  o afecțiune respiratorie sau au avut o boală pulmonară care a dus la acumularea de mucus pe căile respiratorii. Alimentele bune pentru sănătatea plămânilor pot ajuta la eliminarea excesului de mucus cauzat de bacterii, virusuri și alergii. Persoanele care au renunțat la fumat ar trebui, de asemenea, să-și detoxifice plămânii pentru a ajuta la accelerarea eliminării toxinelor rămase din nicotină.

Includerea alimentelor care curăță plămânii în dietă poate ajuta la prevenirea multor probleme legate de plămâni și poate menține starea de sănătate generală.

Principalele alimente benefice pentru plămâni, care au efecte de curățare, se regăsesc și în lista de mai sus, incluzând:

Legumele cu frunze verzi și cruciferele

Legume cu frunze verzi și legume crucifere, care conțin antioxidanți ce ajută la eliminarea toxinelor   dăunătoare din organism. Varza, broccoli, conopida, spanacul sunt legume care ajută la curățarea plămânilor, dar și a sângelui.  

Legumele care conțin carotenoizi

Un alt grup de alimente care ajută la detoxifierea plămânilor și la îmbunătățirea capacității acestora sunt alimentele care conțin carotenoizi. Carotenoizii sunt antioxidanți cu efect de prevenire a diferitelor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului pulmonar.

Morcovii, varza kale, ardeiul roșu, cartofii dulci, toate acestea sunt surse bogate de antioxidanți benefici pentru sănătatea plămânilor.

Alimentele care conțin acizi grași omega-3

Consumul de alimente care conțin acizi grași omega-3 poate ajuta la curățarea plămânilor și menține eficiența funcției pulmonare. Alimentele bogate în omega-3 sunt peștele gras precum macroul

și somon, semințele,  nucile și ouăle. Se știe că alimentele cu omega 3 ajută la reducerea

inflamației în organism. Suplimentele cu omega-3 sau o dietă bogată în acizi grași omega-3  aduce beneficii pentru sănătatea generală, pe lângă menținerea sănătății respiratorii.

Alimentele care conțin flavonoide

Multe fructe, în special fructele de pădure și citricele conțin flavonoide care sunt excelente pentru curățarea plămânilor. Acești compuși naturali au un efect antioxidant asupra multor organe din corp, inclusiv asupra plămânilor. Unele alimente benefice pentru plămâni care conțin flavonoide sunt merele, afinele, portocalele, lămâile, roșiile și varza.

Usturoiul

Usturoiul poate fi un considerat un adevărat medicament, cu numeroase efecte pozitive asupra organismului, printre care și cel de detoxifere și curățare a plămânilor.  Beneficiile consumului de usturoi se datorează unui compus numit alicină. Alicina acționează ca un puternic agent antibiotic natural în organism și poate ajuta la ameliorarea infecțiilor respiratorii, în special datorită efectelor bactericide.

Ceaiul verde

Se cuoaște faptul că ceaiul verde este unul dintre cei mai puternici antioxidanți și detoxifianți pentru organism. O modalitate de a vă menține plămânii sănătoși și a curăța excesul de mucus este consumul regulat de ceai verde. Extractele din ceai verde conțin antioxidanți care conform, Universității din Maryland, sunt mai puternici decât vitamina C. Pe lângă efectele benefice asupra plămânilor, ceaiul verde  ceai verde stimulează și sănătatea cardiovasculară, protejează împotriva diferitelor forme de  cancer, îmbunătățește funcția creierului și protejează împotriva infecțiilor.

Alimentele bogate în vitamina C

Se pare că toate alimentele bogate în vitamina C au efecte benefice în curățarea plămânilor, suplimentele de vitamina C fiind, de altfel, recomandate în cazul infecțiilor pulmonare. Majoritatea fructelor și legumelor conțin vitamina C, dar cantitățile cele mai mari par să se găsească în kiwi, ardei gras roșu, citrice, papaya, căpșuni, broccoli, ananas, mango și pepene galben. Rolul vitaminei C în detoxifierea plămânilor este se datorează distrugerii de către această vitamină a radicalilor liberi care se dezvoltă atunci când plămânii sunt expuși fum de tigara.

Ghimbirul

Consumul ghimbirului este recomandat în cazul unor probleme respiratorii cauzate de răceală sau de infecții gripale. Ghimbirul ajută la eliberarea plămânilor de mucus și activează sistemul imunitar. Ghimbirul este unul dintre cele mai bune alimente de curățare pentru plămâni, cu puternice proprietăți antiinflamatorii. Puterea ghimbirului de a reduce

inflamația ajută la accelerarea recuperării după infecțiile respiratorii și la reducerea cantității de mucus care înfunda tuburile bronșice. Ghimbirul este folosit, de asemenea,  pentru a reduce simptomele de astm și alte boli respiratorii. Anumire studii clinice asupra efectului antiinflamator al ghimbirului au demonstrat potențialul de a inhiba cancerul pulmonar.

Curcuma

Turmericul este strâns legat de ghimbir și este un alt aliment excelent pentru curățarea plămânilor. Turmericul acționează ca un agent de curățare a plămânilor deoarece compensează efectele nocive ale poluanților atmosferici, fumului de țigară și altor iritanți pulmonari. Curcumina poate ajuta la

prevenirea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmului alergic și altor  boli respiratorii. Adăugarea de piper negru la turmeric este benefică, pentru că îi sporește biodisponibilitatea și îl face mai eficient.

Alimente bogate în magneziu

Alimentele care conțin magneziu pot menține sănătatea plămânilor și stimulează funcționarea eficientă a acestora. Deficiența de magneziu poate afecta funcţia pulmonară şi duce la complicaţii ale unor afecțiuni pulmonare. Cartofii, orezul, carnea, ovazul, soia, fasolea sunt printre alimentele cu conținut crescut de magneziu, care pot ajuta la curățarea plămânilor.

Apa

Un  rol esențial în curățarea plămânilor îl are o bună hidratare. Este necesar să bem minin 2 litri de apă pe zi,  pentru a menține corpul sănătos și funcționarea eficientă a plămânilor. Există multiple efecte secundare ale deshidratării, inclusiv oboseală, iritabilitate,dureri articulare și niveluri anormale de colesterol. Cercetătorii au descoperit că unul dintre semnele deshidratării este creșterea riscului de bronșită și astm. O cantitate suficientă de apă consumată ajută la reglarea inflamației la nivelul  plămânilor și previne anumite afecțiuni bronho-pulmonare, reglând, totodată distribuția corectă de minerale şi săruri.

Alimente benefice pentru plămâni bolnavi

Menținerea plămânilor sănătoși este esențială pentru starea generală de bine a organismului. Cu toate acestea, factori comuni, inclusiv expunerea la fumul de țigară și toxinele din mediu, precum și consumul unei diete inflamatorii, pot afecta această aceste organe vitale. În plus, o serie de afecțiuni precum astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și fibroza pulmonară, pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

O serie de cercetări au arătat că modificările stilului de viață, inclusiv introducerea unei diete bogate în nutrienți benefici, pot ajuta la protejarea plămânilor și chiar la reducerea daunelor pulmonare și a simptomelor unor boli de plămâni.

Unele alimente au fost identificate  ca fiind deosebit de benefice pentru funcția pulmonară. Astfel, există studii care conectează vitamina C cu reducerea riscului de cancer pulmonar. Astfel, Jurnalul Scientific Reports arată că un aport crescut de vitamina C poate ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar. Iată de ce toate alimentele bogate în vitamina C sunt deosebit de utile pentru menținerea sănătății plămânilor. Unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C, așa cum am precizat mai sus, este ardeiul roșu. Consumul unui singur ardei roșu dulce de mărime medie (119 grame) oferă 169% din aportul recomandat de vitamina C, tocmai de aceea ardeii roșii sunt printre primii în lista de alimente benefice pentru plămâni.

În ceea ce privește modalitățile de prevenire a cancerului pulmonar, revista The Proceedings of the Nutrition Societatea a raportat că consumul ridicat de legume și fructe poate oferi protecție împotriva cancerului pulmonar.

S-a demonstrat că legumele crucifere reduc riscul de cancer pulmonar. The Journal of Nutrition a raportat că un consum crescut de legume crucifere poate

contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor.

Revista Frontiers in Bioscience a publicat un raport despre legătura dintre carotenoizi și cancerul pulmonar. Cercetătorii au afirmat că acţiunile carotenoizilor sunt esenţiale în prevenirea cancerului pulmonar. Alte studii au demonstrat că licopenul din roșii ajută la îmbunătățirea sănătății plămânilor și, deși mai mult ar trebui făcute cercetări, roșiile au un efect antioxidant puternic, ce protejează pleura și parenchimul pulmonar. Un studiu din 2019 pe 105 persoane cu astm bronșic a demonstrat că o dietă bogată în roșii a fost asociată cu o prevalență mai scăzută a astmului bronșic slab controlat. În plus, consumul de roșii este, de asemenea, asociat cu o scădere mai lentă a funcției pulmonare la foștii fumători .

Persoanele care fumează pot beneficia, în mod semnificativ, de pe urma consumului de alimente bogate în carotenoizi. Dovezile sugerează că fumătorii pot avea concentrații cu 25% mai mici de antioxidanți carotenoizi decât nefumătorii, ceea ce poate dăuna sănătății plămânilor.

Alte alimente benefice pentru plămâni sunt cele care conțin bioflavonoide. Jurnalul 3 Biotech a raportat că flavonoidele din mere, varză, portocale, roșii au efect antiinflamator și ajută la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, cel de sân și cancerul de prostată.  De exemplu, studiile arată că consumul de mere este asociat cu o scădere mai lentă a funcției pulmonare la foștii fumători. În plus, consumul a cinci sau mai multe mere pe săptămână este asociat cu o funcție pulmonară mai bună și un risc redus de a dezvolta BPOC.  Consumul de mere a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de astm și cancer pulmonar.

Un studiu din 2013 a constatat că consumul de usturoi crud poate ajuta și la prevenirea cancerului de plămâni. Îm plus, cercetătorii au descoperit că usturoiul poate ajuta la inversarea leziunilor pulmonare cauzate de poluare, fumat și calitatea proastă a aerului.
Studiile au arătat că consumul de ceai verde are un efect preventiv împotriva cancerului pulmonar.  Cercetătorii din China au descoperit că, la fel ca în cazul usturoiului, ceaiul verde ajută la repararea leziunilor pulmonare cauzate de fumat și poate avea un efect protector împotriva afecțiunilor maligne. Ceaiul verde este o băutură care are efecte impresionante asupra sănătății. Galatul de epigalocatechină (EGCG) este o catehină concentrată în ceaiul verde. Aceasta are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a dovedit că inhibă fibroza sau cicatrizarea țesuturilor. Fibroza pulmonară este o boală caracterizată prin cicatrizare progresivă a țesutului pulmonar care afectează funcția pulmonară. Unele cercetări arată că EGCG poate ajuta la tratarea acestei boli. Un mic studiu din 2020 pe 20 de persoane cu fibroză pulmonară a constatat că tratamentul cu extract EGCG timp de 2 săptămâni a redus markerii fibrozei, în comparație cu un grup de control.

alimente benefice pentru plămâni

Jurnalul Colegiului American de Nutriție a publicat un studiu care arată legătura dintre omega-3 și sănătatea respiratorie. Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în omega-3 ajută sângele să curgă eficient prin plămâni și poate preveni unele boli respiratorii inflamatorii si infecțioase.

Alte alimente cu efecte pozitive pentru sănătatea plămânilor sunt:

Dovleacul

Pulpa viu colorată a dovleacului conține o varietate de compuși vegetali care promovează sănătatea plămânilor. Dovleacul este deosebit de bogate în carotenoide, inclusiv betacaroten, luteină și zeaxantina – toate având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Așa cum am menționat mai sus, studiile arată că nivelurile mai mari de carotenoide în sânge sunt asociate cu o mai bună funcție pulmonară atât la populațiile mai în vârstă, cât și la tineri.

Varza roșie

Varza roșie este o sursă accesibilă și bogată de antociani. Acești pigmenți vegetali conferă verzei roșii culoarea sa vie. Aportul de antociani a fost legat de menținerea funcției pulmonare eficiente. În plus, varza este plină de fibre. Studiile arată că persoanele care consumă mai multe fibre au o funcție pulmonară mai bună decât cei care consumă cantități mici de fibre.

Edamame

Fasolea edamame conține compuși numiți izoflavone. Dietele bogate în izoflavone au fost asociate cu un risc redus de apariție a numeroase boli, inclusiv BPOC.Un studiu efectuat pe 618 adulți japonezi a constatat că persoanele cu BPOC aveau un aport mult mai mic de izoflavone dietetice, în comparație cu grupurile de control sănătoase. În plus, aportul de izoflavone a fost asociat în mod semnificativ cu o funcție pulmonară mai bună și cu o reducere a dificultăților respiratorii.

Uleiul de măsline

Consumul de ulei de măsline poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii precum astmul. Uleiul de măsline este o sursă concentrată de antioxidanți antiinflamatori, inclusiv polifenoli și vitamina E, care sunt responsabili pentru beneficiile sale puternice pentru sănătate. De exemplu, un studiu care a inclus 871 de persoane a constatat că cei care consumau predominant ulei de măsline aveau un risc redus de astm bronșic. În plus, dieta mediteraneană, care este bogată în ulei de măsline, s-a dovedit bemefică pentru funcția pulmonară la fumători, precum și la persoanele cu BPOC și astm.

Iaurtul

Iaurtul este bogat în calciu, potasiu, fosfor și seleniu. Potrivit cercetărilor, acești nutrienți pot ajuta la stimularea funcției pulmonare și la protejarea împotriva riscului de BPOC. Un studiu efectuat la adulți japonezi a constatat că aporturile mai mari de calciu, fosfor, potasiu și seleniu au fost asociate cu o creștere a markerilor funcției pulmonare, iar cei cu cel mai mare aport de calciu au avut un risc redus cu 35% de BPOC.

Lintea

Lintea este bogată în mulți nutrienți care ajută la susținerea funcției pulmonare, inclusiv magneziu, fier, cupru și potasiu. Dieta mediteraneană, care a fost asociată cu promovarea sănătății plămânilor, este bogată în leguminoase precum lintea. În plus, consumul de linte bogată în fibre poate ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar și a BPOC.

Cacao

Cacaua și produsele pe bază  de cacao concentrat, cum ar fi ciocolata neagră, sunt bogate în antioxidanți flavonoizi și conțin un compus numit teobromină, care ajută la relaxarea căilor respiratorii din plămâni.

Consumul de cacao a fost asociat cu un risc mai mic de simptome alergice respiratorii și poate ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar. Un studiu care a inclus 55.000 de persoane a constatat că cei cu un consum mai mare de flavonoide din alimente, inclusiv produse de ciocolată, aveau o funcție pulmonară mai bună decât persoanele cu diete sărace în flavonoide.

Cafeaua

Cercetările indică o legătură între cafeaua obișnuită și plămânii mai sănătoși. Acest lucru s-ar putea datora cofeinei, care este antiinflamatoare, și polifenolilor, care sunt antioxidanți și, de asemenea, antiinflamatori.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt, de asemenea, alimente benefice pentru plămâni.

”Cerealele integrale sunt deosebit de bune pentru sănătatea plămânilor. Printre acestea se numără orezul brun, pâinea din făină integral, pastele integrale, fulgii de ovăz, quinoa și orzul. Cerealele integrale sunt bogate în fibre dar, pe lângă acestea, ele conțin și proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, datorită aportului semnificativ de vitamina E, seleniu și acizi grași esențiali, care sunt benefici pentru plămâni. Spre deosebire de varianta integrală, cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb, își pierd o bună parte din nutrienți în procesul de rafinare.”, subliniază dr. Cuzino.

Ce alimente sunt nocive pentru plămâni

Dacă există foarte multe alimente benefice pentru plămâni, sunt și alimente care trebuie evitate, dacă vrem să ne menținem o bună sănătate pulmonară. De fapt, unele componente ale alimentelor pot fi nocive pentru plămâni. Dintre componentele sau alimentele care trebuie evitate, putem menționa:

Sulfiții

În timp ce unele fructe proaspete, cum ar fi merele sau bananele, pot fi utile în dietă., sulfiții din multe fructe uscate pot provoca o reacție adversă sau chiar agrava simptomele de astm în cazul unor persoane.

Sulfiții se găsesc și în unele alimente murate, creveți, suc de lămâie sau lime îmbuteliate și alcool.

Salicilații

Salicilații sunt compuși chimici care se găsesc în mod natural în ceai, cafea, unele ierburi sau mirodenii. Deși este rar, unele persoane cu astm bronșic pot fi sensibile la salicilații din aceste alimente, astfel încât este bine să le evite.

De altfel, și alte alimente pot fi alergeni puternici și pot declanșa o criză la persoanele astmatice cu sensibilitate la respectivele produse. Persoanele cu alergii sau sensibilități alimentare comune, cum ar fi la produse lactate, ingrediente artificiale din alimente, nuci, grâu sau crustacee, pot fi, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta astm.

alimente benefice pentru plămâni

Alimentele care provoacă gaze

Alimentele care provoacă gaze sau balonare îngreunează adesea respirația. Acest lucru poate provoca constricție în piept și poate declanșa crize de astm. Alimentele care trebuie evitate includ: fasolea, bauturile carbogazoase, ceapa, usturoiul si mâncărurile prajite. Așa cum am văzut, unele alimente precum fasolea sau usturoiul sunt benefice pentru plămâni în general, dar, în cazul unor persoane care au respirația îngreunată din cauza anumitor afecțiuni pulmonare, alimentele care balonează trebuie evitate.

Carnea procesată

Studiile arată o legătură între carnea procesată și deteriorarea funcției pulmonare. Cercetătorii cred că nitriții utilizați în procesarea și conservarea cărnurilor tratate pot provoca inflamații și stres plămânilor. Baconul, șunca, alte mezeluri, cârnații intră toate în categoria cărnurilor procesate

Alcoolul în exces

Consumul excesiv de alcool este nociv pentru atât pentru ficat cât și pentru plămâni. Sulfiții din alcool pot agrava simptomele astmului, iar etanolul afectează celulele pulmonare. Consumul moderat de vin (maxim 2 pahare mici pe zi) poate fi, în schimb, benefic pentru plămâni.

Băuturile răcoritoare îndulcite

Un studiu a constatat că pesoanele care beau mai mult de cinci băuturi răcoritoare îndulcite pe săptămână pot dezvolta mai ușor bronșită, iar copiii au un risc mai mare de a face astm.

Sarea în cantități mari

Persoanele care mănâncă multă sare au un risc crescut de a dezvolta bronșite pe termen lung sau de a avea forme mai grave ale unor boli pulmonare. O dietă bogată în sodiu poate agrava simptomele astmului bronșic. Limitele pentru consumul de sare sunt, de obicei, de la 1.500 la 2.300 mg pe zi.

Surse:

  • https://www.doc.ro/dieta-si-sport/cele-mai-bune-si-cele-mai-rele-alimente-pentru-sanatatea-plamanilor
  • https://www.doctorulzilei.ro/plamanii-alimente-miraculoase-detoxifierea-pulmonara/
  • https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/alimente-pe-care-sa-le-consumi-pentru-a-avea-plamani-sanatosi-19417089/
  • https://www.lung.org/blog/asthma-and-nutrition
  • https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/copd/living-with-copd/nutrition
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5018896/
  • https://dta0yqvfnusiq.cloudfront.net/allnaturalhealingsrq/2019/04/Foods-That-Cleanse-Your-Lungs-5ca2da6494d6f.pdf
  • https://www.cnet.com/health/nutrition/eat-these-7-foods-for-healthier-lungs/
  • https://www.eatingwell.com/article/7826579/healthy-lungs-food/
  • https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-foods-lung-health
  • https://www.healthline.com/nutrition/lung-cleansing-foods#5.-Turmeric
  • https://www.asbestos.com/treatment/nutrition/lung-healthy-foods/ https://food.ndtv.com/health/healthy-diet-for-lungs-10-foods-that-can-help-you-breathe-better-1869992