cea mai bună poziție de dormit

Care este cea mai bună poziție de dormit? Ce spun specialiștii

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Somnul este una dintre nevoile de bază, iar calitatea sa este esențială pentru sănătatea generală, pentru starea de spirit și pentru felul în care ne desfășurăm activitățile zilnice. Un somn bun depinde de mulți factori, printre care și poziția în care dormim. Multe persoane se întreabă care este cea mai bună poziție de dormit, dar răspunsul nu este chiar atât de simplu. De exemplu, dacă unii experți ne sfătuiesc să dormim pe spate pentru un somn odihnitor, în cazul persoanelor cu  apnee de somn această poziție poate fi contraindicată, pentru că poate crește riscul de obstrucție a căilor respiratorii.

În timpul somnului, corpul  lucrează pentru a se recupera și a se vindeca. Poziția de somn poate ajuta sau împiedica acest proces, în funcție de cât de eficient susține curbura naturală a coloanei vertebrale. Mulți oameni se pot trezi cu dureri de spate dimineața, din cauza poziției de somn.

”Pentru persoanele tinere, sănătoase, poziția de somn este mai puțin importantă. Dar, pe măsură ce îmbătrânim și avem mai multe probleme medicale, poziția de somn poate avea o influență pozitivă sau negativă.” spune dr. Rachel Salas, profesor asociat de neurologie la Johns Hopkins Medicine.

Somnul reprezintă o treime din viața noastră, așa că este important să alegem cea mai bună poziție de dormit, care să ajute procesele fizice de recuperare și regenerare. O poziție adecvată de somn poate ameliora stresul asupra coloanei vertebrale, în timp ce o poziție nesănătoasă poate crește durerea sau rigiditatea în spate, brațe sau umeri, contribuind la un somn de calitate inferioară.

Articolul de față trece în revistă pozițiile de somn, evidențiind care este cea mai bună poziție de dormit, în funcție de mai mulți factori, inclusiv  vârsta sau anumite condiții medicale. Descoperă, în continuare, care este poziția ideală de somn pentru tine și ce argumente dau specialiștii în favoarea anumitor poziții de dormit.

Care sunt pozițiile de somn

 Există patru poziții de somn pe care le poți adopta și fiecare are unele avantaje, dar și dezavantaje.

1. Dormitul pe spate sau în decubit dorsal

Aproximativ 38% dintre oameni tind să doarmă pe spate. Această poziție  menține coloana vertebrală dreaptă și gâtul aliniat. Este cea mai bună poziție de dormit dacă te trezești adesea cu dureri de gât sau de spate. În plus, poate reduce riscul apariției ridurilor și petelor pe față, cauzate de contactul cu perna. Totuși, este o poziție contraindicată în cazul persoanelor care sforăie sau cu apnee în somn.

„Când vorbim de poziții de dormit, poziția pe spate induce o reducere a diametrului căilor respiratorii și poate duce la sforăit sau pauze respiratorii (apnei) la cei predispuși conformațional la sindrom de apnee în somn.“ ,  arată prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie, citat pe smartliving.ro

2. Dormitul pe o parte

Majoritatea oamenilor dorm fie pe partea dreaptă, fie pe stânga. Peste 60% dintre oameni dorm pe o parte, bărbații petrecând mai mult timp pe o parte în fiecare noapte decât femeile. Copiii dorm, în general, în toate pozițiile în mod egal, dar la maturitate apare o preferință clară pentru somnul lateral.  Somnul lateral poate ajuta la menținerea deschisă a căilor respiratorii, ușurând respirația în timpul somnului. De aceea, persoanele care sforăie și cei cu apnee în somn beneficiază cel mai mult de această poziție, care este utilă, de asemenea, pentru digestie și pentru reducerea arsurilor la stomac.

3. Dormitul pe burtă sau cu fața în jos

Dormitul pe  burtă este cel mai rar, aproximativ 10% dintre persoane adoptând această poziție de somn.

Somnul pe burtă poate ajuta la reducerea sforăitului. Dar, pentru că ții capul întors într-o parte, îți poate solicita gâtul și spatele, provocând, în timp, disconfort și durere.

4. Dormitul în poziție fetală

Multe persoane se pot simți reconfortate dacă dorm pe o parte, cu genunchii aproape de piept, într-o poziție similară cu cea a fătului în uter.  Aceasta poate fi cea mai bună poziție de dormit pentru femeile însărcinate sau pentru unele persoane cu dureri de spate. Această poziție menține coloana vertebrală aliniată și ajută la reducerea tensiunii în spate.

”Din păcate, însă, poziția fetală are și anumite dezavantaje. Asigură-te, atunci când te așezi în pat, că nu adopți o poziție prea strânsă și rigidă, pentru că poți limita cantitatea de aer pe care o inhalezi în timpul somnului. De asemenea, dacă ai probleme articulare sau rigiditate musculară, poziția fetală îți poate accentua durerile în dimineața următoare.”, precizează dr. Mădălina Cărciun pe doc.ro

Care este cea mai bună poziție de dormit conform experților

Cea mai bună poziție de dormit este cea care promovează alinierea sănătoasă a coloanei vertebrale, de la șolduri până la cap. O poziție  bună de somn diferă de la persoană la persoană, în funcție de starea de sănătate și de senzația de confort.

”Atunci când vine vorba de obținerea unui somn odihnitor și sănătos, postura în care dormi joacă un rol crucial. Somnul este o parte esențială din viețile noastre, care are multiple funcții pentru sănătatea organismului. Dacă întâmpini probleme recurente de somn sau nu poți dormi bine din cauza unei leziuni sau lovituri, poziția corectă de somn este importantă. De asemenea, dacă suferi de anumite afecțiuni, o poziție corectă în timpul somnului poate fi de ajutor. ”, specifică dr. Crăciun.

Conform specialiștilor, există unele poziții care sunt considerate mai sănătoase decât altele. Mai exact, dormitul pe spate sau pe o parte sunt considerate mai benefice decât dormitul pe burtă. În oricare dintre aceste poziții de somn, coloana vertebrală este susținută și echilibrată mai ușor, presiunea asupra coloanei scade, iar mușchii se pot relaxa și recupera.  

Diverse poziții de somn oferă beneficii, în funcție de afecțiunile unei persoane, inclusiv durerile de spate.

Dormitul  pe spate, de exemplu, permite menținerea alinierii coloanei vertebrale și distribuirea uniformă a greutății corpului, prevenind potențialele dureri de gât sau de spate. Dormitul pe spate poate ameliora congestia nazală sau alergiile, în special dacă persoana doarme cu o pernă mai ridicată.

Pielea beneficiază, de asemenea, de poziția de dormit pe spate. Dormind cu fața în sus nu există nicio pernă sau saltea care să apese pe față și să contribuie la apariția ridurilor. Somnul pe spate poate fi benefic pentru:

  • Persoanele cu dureri de coloană lombară
  • Cei care vor să prevină apariția ridurilor
  • Persoanele cu dureri în zona gâtului
  • Persoanele cu congestie nazală

Totuși , somnul pe spate poate fi contraindicat în cazul anumitor persoane, de exemplu al celor cu apnee în somn.

Când dormi pe spate  limba și maxilarul pot cădea și pot determina blocarea căilor respiratorii. Multe persoane sforăie atunci când dorm pe spate.”, spune dr. Dr. Lois Krahn, specialist în somn la Mayo Clinic.

O poziție de dormit preferabilă în anumite situații este cea pe o parte a corpului, mai confortabilă, de exemplu, în timpul sarcinii. Somnul pe o parte, în special pe partea stângă, poate ameliora boala de reflux gastroesofagian. Somnul pe o parte este cea mai bună poziție de dormit pentru persoanele cu apnee în somn și sforăit cronic.  Flexibilitatea coloanei noastre scade pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce poate face ca poziția de dormit laterală să fie mai confortabilă pentru adulții în vârstă. Cu toate acestea, dormitul pe spate poate avea și unele efecte negative.

cea mai bună poziție de dormit

”Dormitul pe o parte, cu sprijin pe un braț, nu e mereu o idee bună. Această poziție de somn poate tensiona mușchii brațului pe care dormi și poate duce la constricția mandibulei. Pentru a evita durerile de spate, poți folosi același truc, cu o pernă între picioare. De asemenea, dacă obișnuiești să dormi pe o parte, investește într-o pernă de calitate, care să îți protejeze și să îți susțină mușchii gâtului și ai spatelui.”, recomandă dr. Crăciun.

Poziția de dormit pe burtă este cea mai puțin populară. Această poziție vine cu mai multe dezavantaje și nu este recomandată pentru majoritatea oamenilor. Următoarele persoane, în special, trebuie să evite să doarmă pe burtă:

  • Femeile însărcinate
  • Persoanele cu dureri de gât sau de spate
  • Persoanele care vor să evite apariția ridurilor

Poziția de dormit pe burtă oferă cel mai mic sprijin pentru spate dintre toate pozițiile de dormit și crește presiunea asupra coloanei vertebrale, provocând uneori durere la trezire. Când dormi pe burtă, capul este așezat îndreptat pe o parte, răsucind invariabil gâtul în afara alinierii cu restul coloanei vertebrale. Dacă salteaua nu este suficient de fermă, stomacul și șoldurile se vor scufunda în saltea. În timp, acest tip de postură de somn asimetrică poate avea un impact negativ asupra coloanei vertebrale. De asemenea, dormitul pe burtă poate contribui la apariția ridurilor faciale, deoarece fața este apăsată pe pernă sau pe suprafața saltelei.

”Nu există suficiente cercetări care să indice cea mai bună poziție de dormit. Ar trebui să lași la latitudinea corpului tău să decidă cum se simte cel mai bine. Chiar și dormitul pe burtă, care uneori poate determina o poziție nefirească a gâtului, poate fi normal pentru unele persoane.”, explică dr. Abhinav Singh, directorul Indiana Sleep Center, expert în cadrul Sleep Foundation, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului și autorul cărții „Sleep to Heal”.

”De obicei, ne întoarcem și schimbăm pozițiile de aproximativ 20-25 de ori în somn, fără să ne amintim. Corpul este inteligent și știe că, dacă dormim în diferite poziții, toate părțile sale se pot odihni.”, precizează dr. Singh.

Totuși, aceste întoarceri în somn nu trebuie să fie determinate de o stare de neliniște, durere sau disconfort. În astfel de cazuri, este necesară consultarea unui medic pentru a găsi cea mai bună poziție de dormit și a crește calitatea somnului.

Cea mai odihnitoare poziție de somn

O odihnă bună depinde mult de poziția de somn  și de cât de confortabil se simte o persoană într-o anumită poziție. Chiar dacă somnul pe spate poate fi odihnitor pentru multe persoane, sunt destui cei care se odihnesc cel mai bine pe o parte. Persoanele cu afecțiuni digestive, reflux gastroesofagian, apnee de somn, pot avea probleme atunci când dorm pe spate și se pot trezi cu senzația că nu s-au odihnit suficient.

Poziția de dormit pe burtă este cea mai puțin odihnitoare. Somnul pe burtă are unele beneficii, ajutând la ameliorarea sforăitului, prin deschiderea căilor respiratorii. Cu toate acestea, coastele trebuie să lucreze împotriva gravitației pentru a respira în această poziție, ceea ce implică folosirea unei cantități mai mari de energie pentru a respira, făcând somnul mai puțin odihnitor. Dacă îți place să dormi pe burtă, încearcă să faci acest lucru cu o pernă foarte subțire sau fără pernă. În acest fel, poți evita înclinarea gâtului înapoi și în sus, ceea ce creează dezechilibre și disconfort. Așează o pernă subțire sub șolduri pentru a uniformiza și mai mult coloana vertebrală și pentru a elibera presiunea. O saltea fermă poate preveni, de asemenea, unele dintre problemele de aliniere a coloanei vertebrale care apar în cazul somnului pe burtă.

cea mai bună poziție de dormit

Poziția cea mai odihnitoare de somn variază de la persoană la persoană, în funcție de factori precum condițiile de sănătate, confortul și preferințele personale. Iată câteva sfaturi pentru un somn odihnitor:

Ascultă-ți corpul

Corpul tău este cel mai bun ghid pentru a găsi poziția perfectă de dormit. Fii atent la cum te simti dimineața. Dacă te simți adesea inconfortabil, ar putea fi timpul să încerci o nouă poziție de dormit.

Înainte de a te ridica din pat dimineața, încearcă o scanare corporală pentru a observa poziția în care te afli și cum se simte corpul tău. Ajustează după cum este necesar în noaptea următoare.

Ia în considerare condițiile de sănătate

Dacă ai probleme de sănătate, cum ar fi dureri de spate, dureri de gât sau apnee în somn, anumite poziții ar putea fi de preferat. De exemplu, somnul lateral poate fi excelent pentru cei cu apnee în somn, în timp ce somnul pe spate poate fi mai bun pentru durerile de gât.

Experimentează și ajustează

Nu îți fie teamă să încerci diferite poziții de somn. Poți începe somnul pe spate și apoi să treci pe o parte sau să adaugi o pernă sub genunchi în timp ce dormi pe spate. Experimentează și ajustează până găsești poziția corectă.

Perna și salteaua contează

O saltea de susținere și perna potrivită pot ajuta la menținerea alinierii corecte a coloanei vertebrale și a gâtului, făcând o diferență semnificativă în calitatea somnului.

Fă modificări mici

Dacă te-ai obișnuit să dormi într-o anumită poziție, a face o schimbare majoră poate fi inconfortabil. Începe cu mici ajustări, cum ar fi folosirea unei perne de corp pentru a ușura trecerea de la somnul pe burtă la somnul pe o parte.

Cea mai sănătoasă poziție de dormit

Dormitul pe spate și cel pe o parte sunt considerate, în general, mai sănătoase, decât dormitul pe burtă.

Dormitul pe spate este considerat benefic în  special pentru că menține coloana vertebrală aliniată și ajută la prevenirea durerilor de spate. De asemenea, așa cum am menționat mai sus, este util pentru o respirație mai bună și  prevenirea congestiei nazale.

Poziția de dormit din spate nu este recomandată pentru:

  • Femeile însărcinate
  • Persoane care sforăie sau au apnee în somn
  • Persoanele cu anumite tipuri de dureri de spate
  • Persoanele cu boala de reflux gastroesofagian
  • Adulții supraponderali
  • Vârstnici

Somnul pe spate este contraindicat pentru persoanele cu sforăit și apnee în somn, deoarece crește susceptibilitatea la colapsul căilor respiratorii. Multe persoane au apnee de somn dependentă de poziție, ceea ce înseamnă că severitatea simptomelor crește atunci când stau întinse pe spate. Vârsta mai înaintată și kilogramele în plus fac mai dificilă respirația dacă dormi pe spate,  din cauza presiunii gravitației asupra corpului.

Unele persoane pot simți că dormitul cu fața în sus le crește durerile de spate. În funcție de fermitatea saltelei, se poate forma un mic decalaj între partea inferioară a spatelui și suprafața saltelei, ceea ce poate duce la o tensiune în partea inferioară a spatelui. Se poate rezolva acest lucru plasând o pernă subțire în acea zonă sau plasând o pernă sub genunchi. De asemenea, poți alterna între somnul pe spate și somnul pe partea laterală pe tot parcursul nopții.

În cazul în care cineva preferă să doarmă pe o parte, este mai bine să aleagă partea stângă, în loc de cea dreaptă.

Dormitul pe dreapta poate crește presiunea asupra organelor interne, motiv pentru care experții recomandă stânga femeilor însărcinate și celor cu boala de reflux gastroesofagian (GERD) să doarmă pe partea stângă. Dormitul pe dreapta poate intensifica simptomele arsurilor la stomac.

Pentru ca poziția să fie cât mai sănătoasă, poate fi indicată utilizarea unor perne pentru a obține alinierea coloanei vertebrale. Se pot pune perne pe ambele părți ale corpului pentru a-i menține stabilitatea și o pernă mică între genunchi pentru a uniformiza șoldurile.

Indiferent în ce poziție alegem să dormim, trebuie să acordăm atenție și poziției mâinilor și picioarelor.

” Este bine să evităm să dormim cu mâinile sau picioarele flectate excesiv din mai multe motive: apariția tensiunilor musculare, stres mecanic atât pentru articulații cât și pentru structurile periarticulare și comprimarea pachetelor vasculo-nervoase în zonele de flexie marcată. Este împiedicat drenajul veno-limfatic cu stază și uneori apariția edemelor.”, dr. Georgiana Sârbu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare, pe lem-medicine.com

Cea mai bună poziție de dormit pentru coloană

Dormitul pe spate este adesea cea mai bună poziție de dormit  în cazul durerilor de coloană, deși unele persoane se pot simți mai confortabil să doarmă  pe o parte.

”Dormitul pe spate este, în general, cea mai bună poziție pentru coloana vertebrală și poate ajuta la durerile cronice de spate sau de gât. Este una din pozițiile în care poți respira bine, cu fața în sus spre tavan, pielea poate respira, diafragma se poate extinde complet și congestia nazală scade.”, precizează dr.Singh

Somnul pe spate este, de asemenea, util pentru durerile cronice de gât, deoarece menține coloana vertebrală aliniată.

Într-un studiu, un grup de adulți cu dureri de spate au fost instruiți să doarmă pe spate sau pe o parte. Au experimentat o ușurare semnificativă a durerii, în doar patru săptămâni.

” Poziția corectă de somn este aceea în care coloana vertebrală este corect aliniată pe suprafața de dormit – ceea ce înseamnă pernă+saltea. Corect aliniată presupune ca toate segmentele coloanei vertebrale să fie situate la același nivel, paralel cu suprafața de dormit, cu respectarea curburilor fiziologice și fără ca acestea să fie accentuate în poziția de somn.”, specific dr. Sârbu.

O altă poziție bună pentru coloană este pe o parte, cu o pernă sau o pătură între genunchi. Somnul lateral poate ameliora, de asemenea, simptomele celor cu dureri de gât sau de spate.

O pernă confortabilă este foarte importantă pentru că menține coloana vertebrală în forma sa naturală de S.

În teorie, orice pernă care îți păstrează coloana vertebrală și curbura ei este o pernă bună pentru gât. Dacă te trezești cu dureri de gât, înseamnă că nu ai o pernă bună”, spune dr. Singh.

Ideală este o pernă cu o înălțime sau o grosime care se potrivește cu distanța dintre gât și umăr. Cu o pernă mai groasă, gâtul va rămâne aliniat cu coloana vertebrală atunci când persoana doarme pe o parte, prevenind durerea și menținând, în același timp, o aliniere adecvată.

Poziția de dormit pe o parte nu este recomandată persoanelor cu dureri de umăr.

Somnul pe aceeași parte poate  determina durere sau senzație de presiune în umeri, așa că este bine să se schimbe din când în când poziția.  

Sfaturi pentru prevenirea durerilor de spate

Iată ce poți face pentru a preveni sau diminua durerile de spate:

Dormi pe spate pentru a distribui greutatea uniform pe cea mai largă zonă a corpului.

O pernă sub genunchi poate adăuga un sprijin suplimentar și poate ajuta la menținerea curbei naturale a coloanei vertebrale, contribuind la un somn mai odihnitor.

Utilizează perna corectă.

Alege o pernă cu înălțimea și fermitatea corecte pentru a-ți menține capul în linie cu coloana vertebrală și pentru a reduce durerile de spate.

Schimbă, din când în când, poziția, dormind pe o parte. Dormitul lateral cu o pernă între genunchi poate ajuta la menținerea șoldurilor, pelvisului și coloanei vertebrale într-o aliniere mai bună.

Evită somnul pe burtă, pentru că poate solicita spatele și gâtul.

Dacă își este greu să dormi în altă poziție, pune o pernă sub pelvis pentru a reduce tensiunea.

Folosește paturi reglabile

Un pat reglabil permite ridicarea mai  ușoară a capului și a picioarelor, eliberând presiunea de la nivelul spatelui.  spate. Dacă un pat reglabil nu este o opțiune, încearcă un topper pentru saltea, pentru a oferi sprijin și confort suplimentar.

Cea mai bună poziție de dormit pentru durerile de gât

Dormitul pe spate este cea mai bună poziție de somn pentru durerile de gât, deoarece previne alinierea greșită care poate apărea în pozițiile laterale sau când dormi pe burtă. Pentru a preveni durerea de gât, este bine să se folosească o pernă care susține gâtul în timp ce lasă capul să se afunde mai adânc. Pernele din spumă cu memorie pot fi opțiuni bune. Alternativ, se poate rula un prosop sub gât și folosi o pernă mai plată pentru cap.

Când dormi pe spate, încearcă să ții ambele brațe în poziții similare. De exemplu, să fie ambele întinse pe lângă corp sau așezate pe abdomen este de preferat, pentru că brațele în poziții diferite provoacă neuniformități la nivelul coloanei vertebrale care pot contribui la durerea de umăr sau gât.

Cea mai bună poziție de dormit pentru sarcină

Poziția de dormit pe spate nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece fătul în creștere poate adăuga presiune asupra inimii și îngreunează curgerea  sângelui.

”Când ești în al treilea trimestru de sarcină și dormi pe spate, uterul îți comprimă vena cavă inferioară. Comprimă sistemul arterial”, spune dr. Virend Somers, cardiolog și director al unității de somnologie de la  Mayo Clinic

Experții recomandă femeilor însărcinate să doarmă pe o parte, cu genunchii îndoiți. Poziția de dormit lateral ameliorează presiunea abdomenului în creștere, permițând inimii să pompeze și sângelui să curgă mai ușor în tot corpul. Este recomandat mai ales dormitul pe partea stângă, deoarece previne presiunea asupra ficatului și facilitează fluxul sanguin sănătos către făt, uter, rinichi și inimă.

Dacă o persoană simte disconfort când doarme pe partea stângă în timpul sarcinii, se poate întoarce pe partea dreaptă din când în când, pentru a elibera presiunea asupra șoldului stâng. De asemenea, poate reduce tensiunea prin plasarea de perne sub burtă, între picioare și în partea de jos a spatelui.

Cea mai bună poziție de dormit pentru apneea în somn

Apneea în somn este o afecțiune care poate provoca pauze în respirație sau respirații superficiale în timp ce dormi, ducând adesea la o noapte agitată și la senzația de oboseală a doua zi. Poziția corectă de dormit poate face o mare diferență pentru persoanele cu apnee în somn. Iată câteva recomandări pentru cel mai bun somn în cazul persoanelor cu această afecțiune:

Încearcă să dormi pe o parte

Când dormi pe spate, gravitația poate face ca țesuturile din gât să se prăbușească și să blocheze căile respiratorii, întrerupând respirația. Dacă ai apnee în somn, încearcă dormitul lateral, pentru a menține căile respiratorii deschise.

Dormi cu capul mai sus

Dormitul cu capul mai ridicat scade riscul de colaps al căilor respiratorii și ușurează respirația. Încearcă o pernă tip pană sau un pat reglabil pentru a obține această înălțime.

Utilizează un aparat CPAP

Găsirea unei poziții confortabile este crucială dacă utilizezi un aparat cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP). Somnul pe o parte permite  terapia CPAP, dar trebuie să te asiguri că mască rămâne fixată și furtunul nu este răsucit.

Evită somnul pe burtă

Dormitul pe burtă poate reduce sforăitul, dar nu este întotdeauna cel mai bun pentru apneea în somn. Această poziție poate fi inconfortabilă în cazul folosirii unui aparat CPAP, astfel că este preferabil dormitul pe o parte dacă faci terapie cu un astfel de aparat.  

Cum să îmbunătățești calitatea somnului

”Nu ai multe de făcut când ești în pat, doar lasă corpul să preia controlul și să-și facă treaba.”, recomandă dr.Singh.

Cea mai bună poziție de somn este cea care îți permite să te bucuri de o noapte odihnitoare de somn neîntrerupt și să te trezești dimineața simțindu-te împrospătat, și fără dureri. Dacă poziția ta actuală de somn îți oferă aceste beneficii, nu te simți forțat să o schimbi. Dacă crezi că o nouă poziție ar putea face somnul mai confortabil pentru tine, încearcă o altă poziție decât cea în care dormi în mod normal.

cea mai bună poziție de dormit

În ceea ce privește cea mai bună poziție de somn, corpul o va găsi singur, dar pot fi controlate câteva aspecte de igienă a somnului, pentru a avea parte de o odihnă optimă. Iată ce recomandă specialiștii pentru un somn bun:

  • Stabilește o oră constantă de somn și de trezire
  • Prioritizează timpul de relaxare înainte de culcare, meditând, făcând o baie sau un duș cald, citind sau ascultând muzică liniștitoare
  • Asigură un spațiu de somn răcoros, întunecat, confortabil și liniștit
  • Folosește cearșafuri și fețe de pernă respirabile, care permit corpului să piardă căldură în timpul somnului
  • Folosește  cea mai potrivită pernă și saltea,  pentru a permite alinierea coloanei vertebrale
  • Eviă alcoolul, alimentele grele, cofeina și electronicele înainte de culcare
  • Fă exerciții de stretching înainte de culcare și la prima oră dimineața pentru a relaxa mușchii

Surse: