gargara

Gargara: cum ajută sănătatea respirației

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Când vine vorba despre sănătatea respirației, gargara este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute remedii. De exemplu, gargara cu apă sărată este folosită de foarte multă vreme pentru ameliorarea durerilor în gât. Ceaiurile medicinale sunt și ele folosite frecvent pentru gargară, la fel ca alte remedii naturale, precum soluția de bicarbonat de sodiu sau oțetul de mere. Ceva mai recente, apa de gură sau uleiurile esențiale diluate pot fi folosite cu success pentru efectele antibacteriene, pentru combaterea mirosurilor neplăcute și chiar pentru calmarea durerilor în faringite. Nu în ultimul rând, există anumite medicamente sub formă de soluții care pot fi folosite pentru gargară, în vederea unei respirații mai sănătoase. Articolul de față trece în revistă principalele remedii folosite sub formă de gargară, precum și efectele pe care le au acestea pentru o respirație mai bună și pentru protecția cavității bucale și căilor respiratorii superioare.

Gargara cu apă sărată

Cunoscută încă de la bunicile noastre, gargara cu apă sărată poate ajuta la ameliorarea și prevenirea infecțiilor respiratorii, calmează durerile în gât și poate fi benefică pentru reducerea simptomelor altor probleme ce afectează sistemul respirator, cum ar fi alergiile.

Gargara cu apă sărată este un remediu la domiciliu simplu, sigur și accesibil, util în cazul infecțiile respiratorii virale, cum ar fi răceala comună sau infecțiile sinusurilor.

Gargara cu apă sărată este foarte ușor de preparat și folosit, fiind un remediu sigur atât pentru adulți cât și pentru copiii cu vârsta peste 6 ani. Deoarece este un leac natural, accesibil și convenabil, este considerat neoficial tratamentul standard la domiciliu pentru unele afecțiuni. De fapt, chiar și unele cercetări din medicina modernă susțin eficiența gargarei cu apă sărată pentru anumite probleme ușoare de sănătate. S-a dovedit științific că gargara cu apă sărată ajută la extragerea apei din țesuturile bucale, creând în același timp o barieră de sare care împiedică apa și agenții patogeni să pătrundă înapoi, în țesut. Ca urmare, gargara cu apă sărată este utilă pentru blocarea virusurilor și bacteriilor, reducând riscul infecțiilor de la nivelul gurii și gâtului și ameliorând inflamația în anumite cazuri.

Gargara cu sare poate ameliora:

Durerile de gât, determinate de gripă, faringite, tonsilită, alte infecții respiratorii.

Gargara ameliorează durerile ușoare de gât, dar, în asociere cu acetaminofenul sau cu ibuprofenul poate avea beneficii și în cazul durerilor severe.

Infecțiile sinusurilor și ale căilor respiratorii

Studiile arată că apa sărată poate ajuta la reducerea severității infecției, fie că este virală sau bacteriană. Pot beneficia de gargara cu apă sărată persoanele afectate de răceala comună, gripă, infecție streptococică, mononucleoză.

Un studiu din 2013 privind metodele non-medicale de prevenire a gripei a arătat că gargara cu apă sărată este eficientă pentru prevenirea reinfectărilor, chiar și în cazul în care o peroană intră în contact cu diferiți factori de risc.  

Alergiile

Inflamația în gât poate apărea și în cazul anumitor alergii, cum ar fi alergia la polen, praf, mucegai sau părul de animale, iar gargara cu apă sărată poate ajuta, la diminuarea simptomelor determinate de reacțiile alergice (durere, usturime, mâncărime, senzație de arsură). 

Problemele dentare

Soluția sărată poate extrage apa și bacteriile din țesuturi, protejând, în același timp,  gingiile.  Gargara cu apă sărată contribuie la sănătatea dentară, ajutând la prevenirea gingivitei, parodontozei și cariilor.

O evaluare din 2010 a constatat că gargara zilnică a dus la scăderea numărului de bacterii dăunătoare care se găsesc în salivă. Nu în ultimul rând, gargara cu apă sărată este utilă la prevenirea halitozei sau respirației urât mirositoare.

”Clătirea gurii cu apă în care ai dizolvat sare de mare elimină bacteriile din cavitatea bucală. Folosește soluția salină pe post de apă de gură de două-trei ori pe zi și vei reuși să combați în acest fel respirația urât mirositoare.”, recomandă Carmen Trufaș, medic stomatolog, pe site-ul doc.ro

Aftele

În același mod în care ameliorează durerile de gât, gargara cu apă sărată poate atenua disconfortul creat de prezența aftelor sau ulcerelor bucale. Gargara cu apă sărată  diminuează durerea și inflamația cauzate de aceste răni și ajută la vindecarea lor.

Cum faci gargară cu apă sărată

Soluția pentru gargară este foarte ușor de preparat, iar modalitatea de folosire este foarte simplă. Adulții de toate vârstele și peste 6 ani pot utiliza în siguranță acest tratament alternativ, ori de câte ori este nevoie.

Pentru prepararea amestecului pentru gargară, se adaugă un sfert sau o jumătate de linguriță de sare la

Amestecați aproximativ 1/4 până la 1/2 linguriță de sare în circa 250 ml de apă (un pahar de apă). Este bine ca apa să fie călduță, pentru că are un efect de ameliorare în plus și dizolvă mai ușor sarea, mai ales dacă se folosește sare grunjoasă în loc de sare fină de masă. Dar gargara se poate realiza și cu apă rece, fără ca acest lucru să interfereze cu eficacitatea remediului și se poate utiliza orice tip de sare.

Cum procedezi:

Când faci gargară cu apă sărată iei o gură de lichid și o plimbi în toată cavitatea bucală, aducând-o și la nivelul gâtului, pentru a elimina patogenii din această zonă. Apa poate fi înghițită, dar este mai bine să o elimini, dacă există infecții în gură și vrei să îndepărtezi agenții patogeni. Se recomandă gargara de cel puțin două ori pe zi, dar poate fi făcută în siguranță și de mai multe ori.

Dacă faci gargară de mai multe ori pe zi, ai grijă să nu înghiți prea multă apă cu sare, pentru că există riscuri pentru sănătate, cum ar fi deficiența de calciu și hipertensiunea arterială.

La soluția de apă cu sare pot fi adăugate și alte ingrediente cu efecte antibacteriene:

  • Miere
  • Lămâie
  • Usturoi
  • Ierburi pentru raceală si gripă
gargara

Gargara cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre remediile populare pentru sănătatea gurii și albirea dinților. Efectele sale, corelate cu creșterea valorii pH-ului salivar, pot proteja dantura și preveni infecțiile respiratorii. Astfel, unele studii au arătat că gargara cu bicarbonat de sodiu ar putea fi benefică în prevenirea unor infecții virale, inclusiv în cazul SARS-CoV-2. Astfel, o soluție de 7,5% bicarbonat de sodiu pare a avea efecte protectoare, eliminând unele virusuri respiratorii din orofaringe și nazofaringe. Bicarbonatul de sodiu nu are efecte antimicrobiene directe, dar are un rol activ ca agent de curățare, datorită mediului alcalin pe care îl creează în cavitatea bucală, nefavorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, dar și capacității sale de a fluidiza mucusul.

”Bicarbonatul de sodiu distruge bacteriile din cavitatea bucală. Dizolvă două lingurițe de bicarbonat de sodiu într-o cană de apă caldă și clătește-ți gura cu aceasta preț de 30 de secunde. Repetă această operațiune de una-două ori pe zi și halitoza nu va mai reprezenta o problemă pentru tine.”, spune dr. Trufaș pe doc.ro

Poate fi realizată o soluție dublă, de sare și bicarbonat de sodiu, care reunește efectele benefice ale celor două substanțe.

Apa de gură cu bicarbonat de sodiu poate fi recomandată de medicul stomatolog, având o serie de efecte pozitive în cazul tratării:

  • aftelor bucale
  • sensibilității dentare
  • durerilor de gât
  • durerilor și arsurilor provocate de diferite leziuni, inclusiv de cancerul oral sau de chimioterapie

Un amestec simplu pentru gargara cu bicarbonat de sodiu poate include:

  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/8 linguriță sare
  • cană de apă caldă

Este important să nu fie înghițită această soluție, deoarece bicarbonatul de sodiu ar putea avea efecte nocive (chiar dacă nu în cantități atât de mici). După folosirea soluției de bicarbonat de sodiu, este recomandată clătirea gurii cu apă curată.

Gargara cu ulei de cocos

Uleiul de cocos este un remediu foarte vechi, folosit în medicina indiană antică pentru efectele sale antibacteriene, pentru sănătatea cavității bucale și pentru o respirație mai proaspătă. În ultimul timp, folosirea uleiului de cocos a devenit din ce în ce mai populară, fiind utilizat similar unei ape de gură, reducând numărul bacteriilor patogene din cavitatea bucală. Acestea pot crea tartrul dentar ce cauzează diferite probleme, precum: halenă, carii și inflamații ale gingiilor, cum ar fi gingivita. Uleiul de cocos poate fi benefic pentru îndepărtarea biofilmului bacterian, conținând cantități mari din anumiți acizi, cum ar fi acidul lauric, cu proprietăți antibacteriene.

Streptococcus mutans este una dintre principalele bacterii din gură implicate în formarea tartrului și a cariilor dentare. Un studiu pe 60 de adulți a arătat că gargara cu ulei de cocos timp de 10 minute, în fiecare zi, a redus semnificativ numărul de bacterii din salivă, în doar 2 săptămâni, în comparație cu clătirea cu apă distilată. Un alt studiu la copii a concluzionat că uleiul de cocos a fost la fel de eficient ca o apă de gură standard, cu clorhexidină, pentru reducerea S. mutans.

Clătirea cu ulei de cocos se face foarte simplu, folosind o lingură (15 ml) ulei de cocos și clătindu-te cu el timp de 10 minute, exact așa cum ai face cu o apă de gură normală. După folosirea uleiului de cocos, este recomandată spălarea pe dinți.

Gargara cu ulei de cocos are  o serie de efecte benefice, dintre care prevenirea respirației urât mirositoare este printre cele mai notabile. Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză sau halenă, este cauzată adesea de mirosul substanțelor produse de bacterii în gură. Halena este asociată cu infecții, gingivite și o igienă orală deficitară. Uleiul de cocos ajută la eliminarea unora dintre bacteriile care produc mirosul neplăcut, la fel de eficient ca o apă de gură cu clorhexidină.

Gargara cu Listerine

Pentru a menține o igienă adecvată a gurii nu este suficient spălatul pe dinți, dat fiind că și în restul cavității bucale se găsesc multiple microorganisme nocive. Apa de gură este un produs de igienă orală, care are tocmai acest rol: de a reduce cantitatea de bacterii din diverse regiuni ale cavității bucale.

Apa de gură este un produs concentrat, care conține multiple ingrediente active, precum alcool, fluor, peroxid de hidrogen, uleiuri esențiale, agenți antiseptic (clorhexidină, polihexanidă, clorură de cetilpiridiniu, etc)

Există două tipuri de apă de gură:

Apa de gură antiseptică ucide sau inactivează aproape toți germenii: bacterii, virusuri, ciuperci . Acest tip de apă de gură are efecte preventive, fiind eficient înainte de o eventual îmbolnăvire, dar este util și dacă s-a declanșat o infecție, însoțită de dureri de gât sau de alte simptome.  

Apa de gură antibacteriană ucide doar bacteriile. O astfel de apă de gură este foarte utilă în cazul infecțiilor bacteriene de la nivelul cavității bucale și gâtului (inclusiv faringite bacteriene, amigdalita cu etiologie bacteriană, infecțiile streptococice, etc). Deoarece majoritatea infecțiilor care provoacă dureri de gât sunt virale (răceală și gripă), apa de gură antibacteriană nu va fi la fel de eficientă ca cea antiseptică.

O gargară cu o anumită apă de gură este eficientă pentru a asigura o igienă completă a cavității bucale, pentru a proteja dantura,m a atenua durerile de gât și chiar a preveni unele infecții.

O altă clasificare împarte apa de gură în produse cu scop cosmetic, care au beneficiul că reîmprospătează respirația pe termen scurt și produse terapeutice, cu ingrediente active menite să controleze și să- reducă probleme ale cavității bucale (halena, placa bacteriană, cariile sau gingivita).

O apă de gură foarte cunoscută este Listerine, o apă de gură cu efecte terapeutice, cu uleiuri esențiale cunoscute pentru capacitatea de dezinfectare și proprietățile antibacteriene. Listerine are o compoziție foarte complexă. Conform site-ului listerine.ro, această apă de gură conține:

  • Timol: similar cu uleiul provenit din cimbru.
  • Eucaliptol: extras din eucalipt.
  • Mentol: un ulei mentolat, asemănător cu extractul din frunze de mentă.
  • Salicilat de metil.
  • Alcool: contribuie la dizolvarea uleiurilor
  • Sorbitol: oferă hidratare și un gust dulce pentru aromă
  • Sucraloză: oferă un gust dulce pentru aromă
  • Benzoat de sodiu: reglează pH-ul produsului
  • Acid benzoic: împiedică dezvoltarea microbilor și contribuie la ajustarea pH-ului din produs
  • Zaharină de sodiu: oferă un gust dulce pentru aromă
  • Poloxamer 407: contribuie la amestecarea uleiurilor și a apei și la îndepărtarea resturilor de alimente
gargara

Pentru a realiza gargara cu Listerine trebuie urmați acești pași:

1. Spălarea atentă a dinților cu o pastă de dinți cât mai eficientă; dacă pasta de dinți conține fluor, este recmandat să se aștepte o perioadă înainte de folosirea apei de gură, care poate îndepărta fluorul concentrat

2. Curățarea suplimentară a danturii cu ajutorul aței dentare

3. Apa de gură se toarnă într-un pahar, folosind cantitatea recomandată pe produs pentru o clătire, de obicei între 3-5 lingurițe

4. Clătirea completă a gurii cu apa de gură, făcând și gargară cu aceasta la nivelul gâtului, dar având grijă să nu înghițiți lichidul. Este bine ca această clătire să dureze circa 30 de secunde, după care apa este scuipată în chiuvetă.

Alte remedii naturiste pentru gargară

Pe lângă produsele de mai sus, frecvent folosite, gargara se poate realize cu o serie de alte soluții, ceaiuri,  extracte diluate. Mai jos sunt detaliate câteva remedii naturale, care pot fi folosite pentru o gargară eficientă.

Ceaiurile de plante medicinale

Există numeroase ceaiuri utile pentru sănătatea respirației, iar unele dintre acestea pot fi folosite și pentru gargară.

Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai des utilizate pentru gargară, pentru dezinfectarea gurii, pentru durerile de dinți sau de gât. Se poate combina și cu salvie, adăugând două lingurițe de amestec la o cană de apa. Gargara se fac cu 150 ml de lichid in care se poate dizolva și o linguriță de bicarbonat de sodiu . Dupa gargară, nu se bea și nu se mănâncă timp de 30 de minute.

O combinație de mușețel cu coada șoricelului este foarte bună pentru diminuarea simptomelor amigdalitei, fiind folosită pentru a face gargară de 3 ori pe zi.

Ceaiul de cimbru este binecunoscut pentru efectele sale antibiotice, fiind utilizat ca adjuvant pentru diverse infecții respiratorii. De regulă se bea sub formă de infuzie, dar poate fi folosit și pentru gargară, dat fiind că are puternice efecte antibacteriene și poate curăța cavitatea bucală, prevenind unele infecții/

Ceaiurile de cuișoare, eucalipt, mentă, oregano, precum și ceaiul verde sunt, de asemenea, folosite frecvent în infecții respiratorii, de la sinuzite până la bronșite și chiar pneumonii. Pentru prevenirea infecțiilor în zona cavității bucale se poate realiza  gargară cu aceste ceaiuri, ele fiind și deosebit de aromate și având efecte de împrospătare a respirației.

”Ceaiul verde are proprietăți dezinfectante, însă totodată acționează și precum un odorizant pentru cavitatea bucală. Și ceaiul de mentă are proprietăți similare. Consumă o ceașcă de ceai verde sau de mentă după fiecare masă și vei observa că respirația ta va fi reîmprospătată.”, subliniază dr. Trufaș.

Propolisul

Propolisul conține numeroase principii active, precum flavonoide, uleiuri esențiale, vitamine, polen, polifenoli, astfel încât efectele sale benefice sunt recunoscută. Principalele proprietăți ale propolisului, utile pentru sănătatea respirației sunt cele:

  • Antimicrobiene (antibacteriene, antivirale, antimicotice)
  • Antiinflamatoare
  • Imunoprotectoare
  • Cicatrizante

Datorită acestor proprietăți, propolisul este util mîn afecțiuni respiratorii precum amigdalite, faringite, laringite, traheite, dar și în cazul infecțiilor și inflamațiilorlocalizate în cavitatea orală precum gingivite, infecții dentare, afte.           

 Propolisul poate fi folosit sub mai multe forme, precum propolis crud, extract uscat, spray cu propolis, tinctură de propolis. Dintre acestea, tinctura poate fi utilizată și pentru gargară.

Tinctura de propolis presupune diluarea propolisului crud într-o soluție hidroalcoolică. Tinctura poate fi diluată în ceai, apă sau miere și poate fi consumată de maxim 3 ori pe zi, circa 30 de picături o dată. Adăugată la ceai sau apă călduță, poate servi pentru gargară, inclusiv sub forma unei ape de gură. Apa de gur ă pe bază de propolis se poate obține diluând 10-15 picături de tinctură într-un pahar cu apă și are efecte în prevenirea și tratarea leziunilor orale.        

Oțetul de mere

Oțetul de mere este un alt remediu natural pentru calmarea durerii în gât, deși nu exitsă suficiente studii pentru a confirma eficiența sa la scară mare.  Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene, așa că poate preveni sau atenua durerile de gât cauzate de infecții bacteriene.

Oțetul de mere poate fi folosit ca atare sau amestecat cu miere pentru a prepara o soluție pentru gargară. Se poate amesteca 1 lingură de oțet de mere cu 2 linguri de miere într-o cană mare de apă caldă sau se poate prepara un ceai cu oțet de mere, adăugând 2 lingurițe de oțet, suc de lămăie și ceai verde într-o cană cu apă caldă. Pe lângă proprietățile oțetului de mere, ceaiul verde poate ajuta la reducerea inflamației și este bogat în antioxidanți. Lămâia este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.

În sfârșit, oțetul de mere poate fi amestecat și cu ulei de cocos, ghimbir și miere, obținând un tonic natural, care poate fi adăugat la apa pentru gargară.

Gargara se poate face și cu o soluție care conține 1 – 2 lingurițe de oțet de mere și sare în apă caldă. Se poate face gargară timp de 20 până la 30 de secunde, de două până la trei ori pe zi, pentru ameliorarea durerii în gât.

Beneficiile oțetului de mere se datorează faptului că acesta conține acid acetic, cu efecte antibacteriene  și antivirale.

Este bine să se respecte anumite măsuri de siguranță în cazul oțetului de mere. Când este nediluat, acesta poate arde și poate afecta esofagul și mucoasa stomacului. Persoanele cu reflux acid, ulcer gastric sau care suferă frecvent de arsuri la stomac nu trebuie să utilizeze oțetul de mere pentru gargară. Prea mult oțet de mere poate duce, de asemenea, la eroziunea smalțului dentar.

gargara

Soluții medicale pentru gargară

Unii medici consideră că folosirea unor medicamente pentru gargară este mult mai eficientă decât cea a sării sau altor remedii naturale, în cazul infecțiilor respiratorii.

”Gargara poate fi benefică în infecțiile respiratorii, dar cu alte soluții decât sarea. Într-un studiu publicat în 2005 în American Journal of Preventive Medicine, voluntarii care au făcut gargară de trei ori pe zi în sezonul gripal cu o soluție de iod povidonă (betadină) diluată sau doar cu apă au avut un risc cu 40% mai redus de infecții ale căilor respiratorii superioare. La cei care s-au îmbolnăvit, totuși, gargara a atenuat simptomele bronșitelor.” , arată dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), pe site-ul smartliving.ro

Medicul subliniază că remediile naturale pot fi folosite ca adjuvante, în afara terapiei obișnuite, în cazul unui episod infecțios acut, dar nu trebuie să înlocuiască complet medicația clasică.

Gargara cu betadină are efecte antiseptice și poate ajuta la reducerea severității durerilor în gât. Soluția de betadină pentru gargară poate conține 1 ml betadină la 20 ml apă. Se realizează o gargară normală, lăsând lichidul să scalde și partea din spate a gâtului, prin înclinarea capului pe spate. Se poate face gargară timp de 30 de secunde, repetând de 3-4 ori procesul. Eficacitatea iod povidonei  împotriva SARS-CoV-2 a fost dovedită prin diferite studii. Un studiu in vivo a sugerat că gargara cu betadină ar putea reduce încărcătura virală din salivă a SARS-CoV-2 timp de cel puțin trei ore după gargară.

Gargara cu diferite formule antiseptice poate avea un rol potențial în eliminarea  virusurilor din cavitatea bucală.  Astfel de formule sunt cele  pe bază de clorură de cetilperidiniu, clorhexidină sau  hexitidină, care au dovedit  un potențial semnificativ inclusiv în reducerea SAR-CoV-2. 

Gargara cu peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un compus chimic folosit, de obicei, ca dezinfectant pentru răni exterioare, dar unele persoane îl utilizează în stare diluată pentru gargară, în vederea reducerii durerilor în gât și inflamației gingivale. În cazul în care o persoană face gargară cu peroxid de hidrogen trebuie să se asigure că nu îl va înghiți, indiferent de gradul său de diluare. Pentru a face gargară cu peroxid de hidrogen, se folosește o  soluție farmaceutică în concentrație de 3% peroxid de hidrogen și se combină o parte de peroxid de hidrogen cu două părți de apă. Amestecul final va avea o concentrație de 1% peroxid de hidrogen.

Gargara se realizează în mod obișnuit, luând o gură mică de soluție și trecând amestecul prin cavitatea bucală timp de 60 de secunde, după care se scuipă în chiuvetă. Gargara nu trebuie să dureze mai mult de 90 de secunde.

Printre beneficiile gargarei cu peroxid de oxigen se numără:

  • Calmarea durerilor în gât, datorită proprietăților antibacteriene
  • Fluidizarea mucusului din gât, care devine mai ușor de eliminat
  • Prevenirea iritațiilor la nivelul gâtului
  • Prevenirea infectării aftelor și altor mici leziuni din gură și facilitarea vindecării acestora

Un studiu din 2012 despre peroxidul de hidrogen și sănătatea orală, a constatat acesta poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației gingiilor, atunci când este utilizat împreună cu periajul regulat și ața dentară. Cu toate acestea, peroxidul de hidrogen are unele riscuri, dat fiind că nediluat poate provoca arsuri și sângerări interne.

Surse:

  • https://www.doc.ro/sanatatea-dentara/tratament-naturist-pentru-respiratia-urat-mirositoare
  • https://www.doc.ro/sanatate/cum-folosesti-otetul-de-mere-pentru-a-combate-durerile-in-gat
  • https://www.listerine.ro/apa-de-gura
  • https://faunusplant.ro/blogs/articole-pentru-sanatatea-ta/https-faunusplant-ro-blogs-articole-pentru-sanatatea-ta-propolisul-cel-mai-bun-prieten-al-gatului
  • https://salinadinoras.ro/noutati/planetele-medicinale-o-solutie-de-tratament-pentru-afectiunile-cailor-respiratorii/
  • https://smartliving.ro/remedii-pentru-raceala-eficiente/
  • https://minuneanaturii.ro/blog/7-uleiuri-esentiale-care-vindeca-repede-racelile-si-gripele
  • https://www.healthline.com/health/salt-water-gargle
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34316174/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325238
  • https://betadine.com.au/advice/what-a-sore-throat-gargle-can-do-for-you/
  • https://www.nature.com/articles/s41598-021-99866-w
  • https://www.healthline.com/health/gargling-hydrogen-peroxide
  • https://www.healthline.com/nutrition/oil-pulling-coconut-oil
  • https://www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-for-a-sore-throat
  • https://www.centralpointfamilydentistry.com/post/what-s-the-best-mouthwash-to-use-for-a-sore-throat