recuperarea după răceală și gripă

10 alimente și băuturi esențiale pentru recuperarea după răceală și gripă

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


În sezonul rece, dar și în perioada de primăvară, răcelile și gripa devin o provocare frecventă. Pe lângă odihnă și tratamentele recomandate de medic, alimentația joacă un rol crucial în procesul de recuperare. Anumite alimente și băuturi pot accelera recuperarea după răceală sau gripă.

”Consumul de alimente bogate în proteine, vitamine și minerale ajută la refacerea țesuturilor și la întărirea sistemului imunitar.”, se specifică pe med.ro, într-un articol supervizat de dr. Cristian Popescu, medic primar pneumologie pediatrică.

recuperarea după răceală și gripă

Alimente și băuturi care ajută la recuperarea după răceală și gripă

  1. Supa de pui: Un remediu tradițional, supa de pui nu doar hidratează, ci are și un ușor efect antiinflamator, contribuind la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării. ​
  2. Usturoiul: Cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și imunostimulatoare, usturoiul poate ameliora congestia și întări sistemul imunitar. ​
  3. Ghimbirul: Cu efecte antiinflamatoare și antioxidante, ghimbirul este util în calmarea durerilor de gât și reducerea inflamațiilor.
    ”În ultimele două decenii, numeroase studii in vitro și in vivo au demonstrat că principalii fenolici de ghimbir sunt capabili să influențeze funcția diferitelor celule imunitare, inclusiv macrofage, neutrofile, celule dendritice și celule T.”, se arată în cadrul unui studiu publicat în Frontiers in Immunology.
  4. Citricele: Bogate în vitamina C, fructe precum portocalele, lămâile și grapefruitul întăresc imunitatea și combat inflamațiile.
  5. Ceaiurile din plante: Infuziile de soc, tei sau mușețel hidratează organismul, ajută la eliminarea mucusului și calmează inflamațiile gâtului. ​
  6. Mierea: Cu proprietăți antibacteriene, mierea combate infecțiile și acționează ca un antibiotic natural, fiind eficientă în calmarea tusei și durerilor în gât. ​
  7. Legumele cu frunze verzi: Spanacul și varza kale sunt pline de vitamine, minerale și fibre, susținând sistemul imunitar și oferind nutrienții necesari pentru recuperare. ​
  8. Bananele: Ușor de digerat, bananele furnizează energie și pot ajuta la reglarea tulburărilor gastrointestinale asociate cu gripa.
  9. Carnea de curcan: O sursă excelentă de proteine și substanțe nutritive, ajută la refacerea organismului și la întărirea sistemului imunitar.
  10. Băuturi calde cu turmeric: „Laptele de aur”, o băutură din medicina tradițională ayurvedică, combină laptele cu turmeric și piper negru, având proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, utile în ameliorarea simptomelor răcelii. ​

Alte recomandări pentru recuperarea după răceală și gripă

Pe lângă includerea acestor alimente în dietă, este esențial să eviți produsele lactate și dulciurile în timpul răcelii, deoarece acestea pot accentua simptomele. De asemenea, menținerea unei hidratări corespunzătoare și odihna suficientă sunt factori cheie în procesul de vindecare.

Surse: