metabolism

Totul despre metabolism și cum influențează întreg organismul

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Când aud de metabolism, multe persoane se gândesc la legătura dintre hrană și greutate, la ceva ce poate fi modificat, mai mult sau mai puțin ușor, pentru a gestiona kilogramele în plus. În realitate, metabolismul este un sistem mult  mai complex, care joacă un rol esențial în sănătatea generală și nu se referă doar la câte calorii ardem în fiecare zi.

Conform Enciclopediei Britannica, metabolismul este definit ca ”suma reacțiilor chimice care au loc în interiorul fiecărei celule a unui organism viu și care furnizează energie pentru procesele vitale și pentru sinteza noului material organic.”

Metabolismul cuprinde, deci, toate procesele celulare care asigură funcționarea întregului organism. El este cel care oferă în mod constant energie corpului pentru funcțiile sale esențiale, cum ar fi respirația sau digestia. Există o serie de condiții medicale care pot afecta metabolismul, iar problemele legate de siluetă reprezintă doar o mică parte dintre ele.  Citind articolul de față vei înțelege mai bine ce înseamnă metabolismul și cum întreaga sănătate depinde de acesta. Totodată, vei descoperi mai multe despre legătura dintre metabolism, diete și cum să menții o greutate corporală optimă folosindu-te de secretele metabolismului.

Ce este metabolismul

Organismele vii sunt unice prin faptul că pot obține energie din mediul lor și o pot folosi pentru a desfășura activități precum mișcarea, creșterea, dezvoltarea și reproducerea.

Dar cum extrag organismele vii energie din mediu și cum folosesc celulele această energie pentru a sintetiza și a asambla structurile celulare?

Răspunsurile la aceste întrebări se află în reacțiile chimice mediate de enzime, care au loc în materia vie și care reprezintă, de fapt, metabolismul. Derivat din cuvântul grec ”metabole” care înseamnă ”a schimba”, metabolismul include  deopotrivă procesele producătoare de energie și cele consumatoare de energie din corp.

Este vorba despre sute de reacții coordonate, în mai multe etape, alimentate de energia obținută din nutrienți și/sau energia solară. Acestea transformă, în cele din urmă, substanțele din mediu în moleculele necesare creșterii și întreținerii organismelor.

La modul cel mai simplu, metabolismul este setul de procese prin  care corpul transformă ceea ce ingerăm (alimente, băuturi) în energie, pentru a ne menține în viață și funcționali. Metabolismul cuprinde, deci, toate procesele chimice care au loc în celule în fiecare secundă. Menținerea echilibrului acestor procese se numește homeostazie.

Majoritatea structurilor care alcătuiesc organismele vii sunt formate din patru clase de bază de molecule:

  • aminoacizi
  • carbohidrați sau zaharuri
  • lipide sau grăsimi
  • acizi nucleici

Reacțiile metabolice se concentrează fie pe producerea acestor molecule, necesare pentru construcția celulelor și țesuturilor, fie pe descompunerea prin digestie și utilizarea lor pentru a obține energie.

Pe lângă componentele organice, o serie de elemente anorganice joacă un rol critic în metabolism; unele sunt abundente (de exemplu, sodiu și potasiu), în timp ce altele funcționează la concentrații mici (calciu, magneziu, fier).

Care sunt reacțiile metabolice

Metabolismul cuprinde două tipuri de reacții:

  • Catabolice, presupun descompunerea compușilor (de exemplu, a glucozei în piruvat prin respirația celulară)
  • Anabolice, presupun formarea (sinteza) compușilor necesari organismului (cum ar fi proteinele, carbohidrații, lipidele și acizii nucleici)

De obicei, catabolismul eliberează energie, iar anabolismul consumă energie.

Reacțiile metabolice sunt controlate de enzime și hormoni precum insulina, adrenalina și hormonii tiroidieni. De exemplu, hormonii tiroidieni măresc rata metabolică bazală (BMR), care este cantitatea de energie pe care corpul o folosește în timp ce este în repaus, pentru a-și îndeplini funcțiile de bază. Hormonii tiroidieni stimulează de asemenea metabolismul carbohidraților și formarea proteinelor.

Ce este catabolismul

Catabolismul reprezintă descompunerea macronutrienților (carbohidrați, proteine ​​și grăsimi alimentare) din alimentele consumate în formele lor mai simple. De exemplu, corpul descompune carbohidrații în glucoză, care poate fi circulantă în sânge sau stocată sub formă de glicogen, în principal în mușchi și ficat. Acești macronutrienți sunt combustibilul de bază pe care organismul îl folosește pentru toate celulele sale.

Macromoleculele nu pot fi procesate direct de celule. De aceea, macromoleculele trebuie împărțite în unități mai mici, înainte de a putea fi utilizate în metabolismul celular. Pentru digerarea acestor polimeri sunt folosite diferite clase de enzime. Aceste enzime digestive includ proteaze care digeră proteinele în aminoacizi, precum și glicozide hidrolaze care digeră polizaharidele în zaharuri simple cunoscute sub numele de monozaharide.

Ce este anabolismul

Anabolismul este opusul catabolismului. Corpul ”asamblează” unități mai mici (cum ar fi aminoacizii) în structuri mai mari (cum ar fi proteinele). Anabolismul este esențial în cazul proceselor de vindecare, pentru creșterea oaselor și construirea mușchilor.

Anabolismul reprezintă, deci, ansamblul proceselor metabolice constructive, în care energia eliberată de catabolism este folosită pentru a sintetiza molecule complexe. În general, moleculele complexe care alcătuiesc structurile celulare sunt construite pas cu pas din precursori mai mici și mai simpli. Anabolismul implică trei etape de bază:

  • producerea de precursori precum aminoacizi, monozaharide, izoprenoide și nucleotide
  • activarea lor în forme reactive folosind energia din ATP
  • asamblarea acestor precursori în molecule complexe precum proteine, polizaharide, lipide și acizi nucleici.

Reacțiile chimice ale metabolismului sunt organizate în căi metabolice, în care o substanță chimică este transformată printr-o serie de pași într-o altă substanță chimică, fiecare pas fiind facilitat de o enzimă specifică. Enzimele acționează drept catalizatori, permițând  reacțiilor chimce să se desfășoare mai rapid și reglând rata unei reacții metabolice, de exemplu ca răspuns la schimbările din mediul celulei sau la semnalele de la alte celule.

Ce funcții are metabolismul

Metabolismul reprezintă modul în care corpul folosește energia ce provine din alimentele consumate pentru a îndeplini funcțiile vieții și pentru a realiza acțiunile de zi cu zi. Metabolismul nu se oprește niciodată, nici măcar atunci când dormim. Acesta susține în mod constant funcțiile de bază ale corpului, respectiv:

  • Respiraţia
  • Circulația
  • Digestia
  • Creșterea și repararea celulelor
  • Gestionarea nivelului hormonal
  • Reglarea temperaturii corpului

Un metabolism sănătos, care susține viața, necesită ca celulele să funcționeze în repaus și să se adapteze la un mediu în schimbare. Acest lucru înseamnă că metabolismul nu funcționează întotdeauna în același ritm. Metabolismul semnalează corpului tău să folosească mai multă sau mai puțină energie în diferite momente ale zilei și în diferite circumstanțe.

Ce este rata metabolică

Rata metabolică se referă la modul în care organismul ”arde” caloriile din alimente pentru a produce energie și include:

  • Energia pe care corpul o folosește pentru funcții de bază, cum ar fi respirația și menținerea bătăilor inimii (rata metabolică bazală)
  • Energia necesară digerării și procesării alimentelor (efectul termic al alimentelor)
  • Energia pe care corpul o folosește pentru mișcare și activitățile fizice

Cea mai mare parte a energiei sau caloriilor pe care corpul le cheltuiește zilnic provin din rata metabolică bazală (BMR). Rata metabolică bazală se referă la energia de care corpul are nevoie pentru funcții critice, cum ar fi respirația, circulația sângelui și menținerea bătăilor inimii în timpul repausului. BMR reprezintă 50-80% din consumul zilnic de energie.

”Rata metabolică bazală reprezintă numărul minim de energie (calorii) pe care le poate consuma un om pentru a supravieţui, pentru a susţine funcțiile vitale (respiraţie, circulaţie, digestie), pe o perioadă de repaus de 24 de ore.”, precizează dr. Andreea Trîmbițas, medic nutriționist pe medlife.ro

Ce alți factori contribuie la consumul de energie

Ceilalți doi factori care contribuie la consumul total de energie sunt:

  • efectul termic al alimentelor (TEF)
  • energia pe care o utilizezi în timpul activității fizice

TEF, cunoscut și sub numele de termogeneză, este energia pe care corpul o folosește pentru a digera și a procesa alimente și băuturi. TEF reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor zilnice de energie. Anumite alimente, cum ar fi alimentele bogate în proteine, necesită mai multă energie pentru a fi digerate decât altele, astfel încât alegerile alimentare pot afecta rata metabolică. Proteinele au cel mai mare TEF dintre cei trei macronutrienți (proteine, grăsimi și carbohidrați).

Energia necesară pentru mișcările fizice, cum ar fi exercițiile fizice, variază în funcție de nivelul de activitate. Persoanele foarte active, care fac mișcare zilnic sau are un loc de muncă solicitant din punct de vedere fizic vor avea nevoie de mai multe calorii pentru a-și menține greutatea în comparație cu cei cu un nivel scăzut de activitate.De asemenea, cineva care încearcă să câștige masă musculară (o stare anabolică), va avea nevoie de mai multă energie decât cineva care încearcă să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Factorii care afectează metabolismul

Rata metabolică este influențată de o serie de factori, dintre care unii nu sunt sub controlul tău. De exemplu, rata metabolic este determinată parțial de genetică, ceea ce înseamnă că unii oameni au nevoie în mod natural de mai puține calorii decât alții pentru a-și menține greutatea corporală.

Alți factori care influențează metabolismul includ:

  • Dimensiunea corpului: persoanele mai solide necesită, în general, mai multă energie în comparație cu persoanele mai mici. Cu toate acestea, acest lucru nu este mereu valabil, deoarece anumiți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, influențează nevoile de energie.
  • Sexul: bărbații au nevoie, de obicei, de mai multe calorii decât femeile, deoarece sunt de obicei mai înalți și au mai multă masă musculară.
  • Compoziția corporală: persoanele care au mai multă masă musculară au o rată metabolică mai rapidă decât persoanele cu masă musculară scăzută și niveluri ridicate de grăsime corporală. Acest lucru se datorează faptului că celulele musculare ard energia mai eficient decât celulele adipoase.
  • Vârsta: pe măsură ce înaintezi în vârstă, rata metabolică bazală tinde să scadă. Acest lucru este legat de pierderea țesutului muscular, niveluri mai scăzute de activitate și alte modificări metabolice legate de vârstă. Cercetările arată că BMR rămâne în mare parte stabilă de la 20 la 60 de ani și apoi începe să scadă după vârsta de 60 de ani.
  • Activitatea fizică: persoanele care sunt mai active necesită mai multă energie decât persoanele cu un nivel scăzut de activitate. Activitatea fizică regulată crește masa musculară și crește caloriile pe care le arzi în repaus sau BMR.
  • Dieta: dieta este un alt factor care influențează metabolismul. Digestia proteinelor necesită 10-30% din conținutul energetic al proteinei ingerate, în timp ce carbohidrații și grăsimile necesită 5-10% și, respectiv, 0-3%. Cu alte cuvinte, corpul arde mai multe calorii digerând proteinele decât digerând carbohidrații sau grăsimile.

Medicamentele stimulatoare, bolile și infecțiile sunt factori suplimentari care pot influența rata metabolică.

Care este diferența dintre un metabolism rapid și un metabolism lent

O persoană cu un metabolism rapid sau cu o rată metabolică bazală rapidă (BMR) arde multe calorii chiar și în repaus.  Caloriile sunt arse într-un ritm accelerat, generând o doză mare de energie, fără a lăsa un surplus care să se transforme în grăsime. Persoanele cu un metabolism rapid nu iau, de obicei, în greutate, chiar dacă mănâncă mai mult și pot slăbi relativ ușor. Deși metabolismul accelerat este de dorit pentru că previne excesul ponderal, uneori poate fi semn al unor condiții medicale, precum hipertiroidismul.

La cei cu un metabolism lent, corpul are nevoie de mai puține calorii pentru a a se întreține, iar o parte importantă din calorii sunt stocate sub formă de depozite adipoase în organism. Organismul are nevoie de mai puțină energie, iar rezultatul este că rămâne adesea o rezervă calorică neconsumată, care se transformă în grăsime. Aceste persoane iau mai repede în greutate și slăbesc mai greu, chiar și atunci când țin diete eficiente.

Ce înseamnă o tulburare metabolică

O tulburare metabolică reprezintă orice afecțiune care apare atunci când există o problemă legată de modul în care organismul folosește energia pentru a funcționa. Există multe tipuri de tulburări metabolice, care pot afecta procese diferite implicate în metabolism. Câteva dintre aceste tulburări pot include:

Deficiențe nutriționale: de exemplu, lipsa vitaminei D poate duce la o absorbție deficitară a calciului, afectând sănătatea oaselor. Deficitul de fier poate duce la anemie.

Lipsa sau excesul de calorii: consumul unui număr prea mic sau prea mare de calorii poate afecta metabolismul, ducând la probleme legate de greutatea corporală.

Deficiențe enzimatice: afecțiunile moștenite precum fenilcetonuria apar atunci când organismului îi lipsește o enzimă necesară pentru a descompune anumite proteine.

Dezechilibre hormonale:

  • problemele tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul, pot încetini metabolismul, provocând oboseală și creștere în greutate.
  • hipertiroidismul poate accelera metabolismul, ducând la pierderea în greutate.

Efectele medicamentelor, substanțelor și toxinelor:

  • utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate duce la creșterea în greutate și rezistența la insulin
  • consumul excesiv de alcool poate perturba metabolismul ficatului.

Există două grupuri principale de tulburări metabolice:

  • dobândite, care apar pe parcursul vieții
  • genetice

Tulburări metabolice dobândite

Acestea sunt adesea afecțiuni ale sistemului endocrin și implică dezechilibre hormonale. Tulburările metabolice dobândite pot apărea din cauza afectării unor organe sau din cauza atacurilor autoimune.

Câteva exemple de tulburări metabolice dobândite includ:

  • Diabetul (cea mai frecventă tulburare metabolică dobândită)
  • Bolile tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul și hipotiroidismul
  • Subponderalitate și obezitate
  • Sindromul metabolic
  • Rezistenta la insulina
  • Sindromul Cushing

Afecțiunile tiroidiene pot accelera sau încetini metabolismul, în funcție de tip. Hipotiroidismul sau tiroida hipoactivă determină organismul să ardă mai puține calorii, în timp ce hipertiroidismul sau tiroida hiperactivă crește necesarul de energie al corpului. Acesta este motivul pentru care hipotiroidismul este frecvent asociat cu creșterea în greutate, în timp ce hipertiroidismul poate duce la pierderea în greutate

Persoanele cu sindromul Cushing, o afecțiune cauzată de niveluri ridicate de cortizol, au probleme în menținerea unei greutăți corporale sănătoase din cauza perturbărilor proceselor metabolice normale. De exemplu, metabolismul afectat al glucozei, care influențează modul în care organismul digeră glucoza, poate provoca creșterea în greutate.

Tulburări metabolice moștenite

Tulburările metabolice moștenite, cunoscute și sub numele de erori înnăscute ale metabolismului, sunt un grup de condiții medicale care afectează modul în care corpul procesează anumite substanțe nutritive sau enzime.  Există sute de tulburări metabolice moștenite – dintre care multe sunt rare. Câteva exemple includ:

  • Boli de depozitare a glicogenului
  • Hemocromatoza
  • Tulburări de stocare lizozomală
  • Boala urinei cu sirop de arțar
  • Boli mitocondriale
  • Boala Tay-Sachs
  • Boala Wilson

Cum sunt diagnosticate tulburările metabolice

Cele mai frecvente teste folosite pentru monitorizarea metabolismului includ:

  • panoul metabolic de bază (BMP)
  • panoul metabolic complet (CMP)

Fiecare test verifică mai multe substanțe esențiale din sânge. Ele oferă informații utile despre echilibrul chimic al organismului și metabolism. Medicul poate recomanda aceste teste și altele suplimentare mai ales  dacă există factori de risc metabolic precum diabet, hipertensiune arterială sau obezitate.

Relația dintre metabolism și greutate

Mulți oameni cred că problemele metabolice sunt responsabile pentru creșterea sau pierderea în greutate. Dar metabolismul se reglează în mod natural pentru a satisface nevoile specifice ale corpului. Rareori metabolismul este singura cauză a creșterii sau scăderii în greutate.

Oamenii pot avea un metabolism rapid, lent sau mediu, indiferent de dimensiunea și structura corpului lor.

În multe cazuri, dacă organismul folosește mai multe calorii decât consumi, vei pierde în greutate (și invers). Dar sunt multipli factori care afectează nevoia de calorii a organismului și mulți dintre aceștia sunt greu de determinat.  

Vârsta afectează și ea metabolismul; acesta poate încetini de-a lungul anilor, chiar dacă inițial este un metabolism rapid.

După 30 de ani, mușchii își pierd din volum, ceea ce înseamnă că nivelul de grăsime pe care organismul o depozitează crește. Studiile științifice sugerează că schimbările de la nivel muscular sunt responsabile pentru schimbările metabolice. Dacă metabolismul încetinește, ai nevoie de mai puțină energie, deci ar trebui să mănânci mai puțin sau să faci mai multă mișcare pentru a arde caloriile suplimentare. Dacă nu, tinde să apară grăsimea, care de cele mai multe ori se depozitează în jurul taliei.”, precizează dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, pe doc.ro

Metabolism lent versus metabolism rapid

Un metabolism lent arde mai puține calorii, ceea ce înseamnă că mai multe sunt stocate sub formă de grăsime în organism; de aceea unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate doar reducând caloriile. Dar nu poți învinovăți în întregime un metabolism lent pentru creșterea în greutate.

Un metabolism rapid arde caloriile într-un ritm mai rapid, ceea ce explică de ce unii oameni pot mânca mult și nu pot lua kilograme în plus.

Există unele  cazuri în care greutatea în exces este urmare  a unei probleme medicale ce încetinește metabolismul, precum sindromul Cushing și hipotiroidismul.

Totuși, în majoritatea cazurilor metabolismul joacă adesea un rol minor în creșterea în greutate. Cei mai importanți factori sunt adesea alimentația deficitară și lipsa de activitate fizică, în special pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Cum poți controla metabolismul

Sănătatea metabolismului și rata metabolică sunt, în mare parte, în afara controlului tău. Metabolismul este afectat de factori precum vârsta, dieta, sexul, nivelul de activitate, genetica și condițiile de sănătate, cum ar fi hipotiroidismul sau cancerul.

Dar există câteva reguli care pot susține metabolismul și sănătatea generală:

  • Mănâncă mese echilibrate,în mod regulat
  • Nu sări peste mese. Metabolismul  funcționează cel mai bine atunci când are o sursă constantă de energie. Săritul peste mese sau consumul unui număr prea mic de calorii îți poate încetini metabolismul.
  • Alege alimente hrănitoare, precum fructe și legume proaspete, proteine ​​slabe, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
  • Menține-te activ: exercițiile, în special antrenamentele de forță și exercițiile de rezistență, ajută la dezvoltarea mușchilor. Mușchii ard mai multe calorii, chiar și în repaus. Acest lucru poate crește rata metabolică.
  • Dormi suficient. Somnul de calitate este esențial pentru un metabolism sănătos. Lipsa somnului poate perturba hormonii și poate încetini capacitatea corpului de a folosi energia în mod eficient.
  • Rămâi hidratat. Apa ajută procesele metabolice ale corpului să funcționeze corect. Chiar și deshidratarea ușoară poate încetini metabolismul.
  • Evită dietele extreme sau postul pe termen lung. Scăderile drastice de calorii sau postul prelungit pot încetini metabolismul și pot determina corpul să stocheze energie.

Resetarea metabolismului

O dietă sănătoasă, menținerea compoziției corporale optime și practicarea exercițiilor fizice sunt principalele măsuri pe care le poți lua pentru a manipula metabolismul într-o anumită măsură. Acestea  ajuta la creșterea ratei metabolice bazale sau a caloriilor pe care le arzi în repaus.

Este adesea o mică schimbare, care te poate ajuta să arzi mai multe calorii și să menții o greutate normală.

” În general, orice persoană care începe să ardă mai multe calorii decât consumă, printr-o activitate fizică susţinută zilnic şi printr-un deficit caloric, va putea pierde din greutate.”, precizează dr. Trîmbițaș.

Un studiu care a inclus 304 femei cu obezitate sau supraponderalitate cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani a constatat că femeile care au urmat îndeaproape un model de alimentație constând în legume, fructe, nuci, ouă, carne roșie și albă și leguminoase aveau rata metabolică în repaus semnificativ mai mare (deci metabolismul mai accelerat) față de femeile care urmau diete cu alimente procesate bogate în zahăr și grăsimi.

Câteva măsuri utile pe care le poți încerca pentru accelerarea metabolismului sunt:

  • adăugarea unui antrenament de mare intensitate, pe intervale, la rutina obișnuită. După o perioadă de antrenament intens, metabolismul poate rămâne accelerat chiar și o zi întreagă. De exemplu, când mergi pe jos sau faci jogging pe o bandă de alergare sau afară, accelerează timp de 30 până la 60 de secunde, apoi încetinește la ritmul obișnuit; repetă ciclul timp de opt până la 12 minute.
  • consumul de proteine ​​asociat cu antrenamente cu greutăți. Metabolismul  crește ori de câte ori consumăm, digerăm și depozităm nutrienți, un proces numit efect termic al alimentelor. Proteinele au un efect termic mai mare în comparație cu grăsimile și carbohidrații, deoarece organismul are nevoie de mai mult timp pentru a arde proteinele și a le absorbi. Studiile sugerează că cea mai bună abordare este combinarea aportului adecvat de proteine ​​cu antrenamentul cu greutăți, ceea ce crește masa musculară și poate stimula metabolismul.
  • consumul de ceai verde: studiile au arătat că ceaiul verde conține un compus numit epigalocatechină galat, care poate crește caloriile și grăsimile pe care le arzi. Conform unei meta-analize publicate în Obesity Reviews, consumul a aproximativ 250 de miligrame de epigalocatechin galat (aproximativ trei căni de ceai verde) a ajutat la stimularea metabolismului suficient pentru a arde în medie 100 de calorii suplimentare pe zi.
  • somnul suficient este, de asemenea, esențial pentru menținerea unui rate bazale a metabolismului sănătoase. Unele cercetări sugerează că privarea de somn poate modifica metabolismul și poate scădea BMR. Un mic studiu care a inclus 36 de persoane a constatat că restricția de somn a scăzut BMR cu 2,6%

Ce alimente accelerează metabolismul

Unele alimente pot avea efect de accelerare a metabolismului și pot fi incluse în dieta persoanelor care vor să slăbească.

”De pildă, alimentele foarte picante au acest efect, de aceea ar trebui să le introduci în alimentație dacă vrei să slăbești sau să te menții. Și cofeina are aceeași influență asupra metabolismului, fie că este vorba despre cafea, fie că vorbim despre ceai negru sau verde.”, precizează dr. Ene.

Un consum mai mare de alimente bogate în proteine cum ar fi carnea, peștele, lactatele, brânzeturile poate fi, de asemenea, de ajutor, pentru că organismul folosește mai multă energie ca să le digere.

Desigur, așa cum am subliniat mai sus, metabolismul este influențat de multipli factori, iar folosirea unor alimente care accelerează rata metabolic este doar unul dintre ei și trebuie asociată cu un întreg stil de viață sănătos.

metabolism

Plante și ceaiuri care accelerează metabolismul

Dintre plantele care pot accelera metabolismul, da o senzație de sațietate și pot fi de ajutor pentru pierderea în greutate pot fi menționate:

  • Piperul Cayenne folosit în mod popular pentru a condimenta mai multe feluri de mâncare, conține capsaicină care poate stimula ușor metabolismul, crescând numărul de calorii arse pe parcursul zilei.
  • Ghimbirul poate ajuta la scăderea în greutate prin creșterea metabolismului și arderea grăsimilor, scăzând simultan absorbția grăsimilor și apetitul.
  • Oregano este o plantă perenă care aparține aceleiași familii de plante ca menta, busuiocul, cimbru, rozmarin și salvie.Conține carvacrol, un compus puternic, care poate ajuta la stimularea pierderii în greutate.
    Turmericul este un condiment  foarte util, grație curcuminei, o substanță chimică cu multiple efecte,  de la combaterea inflamației la pierderea în greutate.
  • Scorțișoara este un condiment aromat, bogat în antioxidanți, care poate ajuta și la accelerarea metabolismului și pierderea în greutate, printre alte beneficii.
  • Schinduful, un condiment comun de uz casnic, care poate reduce apetitul și da o senzație de plinătate

Ceaiuri pentru metabolism

Deja am menționat că ceaiul verde și ceaiul negru accelerează metabolismul și sunt foarte utile pentru persoanele care vor să slăbească.

Există dovezi substanțiale care leagă ceaiul verde de eliminarea grăsimii corporale și a kilogramelor în plus. Potrivit unei revizuiri a 11 studii, ceaiul verde ajută la reducerea greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a grăsimii abdominale la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Catechinele – care sunt antioxidanți naturali ce se găsesc în ceaiul verde – ar putea ajuta la creșterea metabolismului și la arderea grăsimilor, ducând la pierderea în greutate.

Același efect se aplică și la matcha, un tip foarte concentrat de ceai verde pudră care conține aceleași ingrediente benefice ca și ceaiul verde obișnuit.

Ceaiul negru este un alt tip de ceai care ar putea fi eficient atunci când vine vorba de controlul greutății.

Un studiu din 2014 a constatat că un consum de 3 căni de ceai negru în fiecare zi, timp de 3 luni, a crescut semnificativ pierderea în greutate și a redus circumferința taliei. Efectele potențiale ale ceaiului negru de scădere în greutate se pot datora faptului că este bogat în polifenoli și flavone, un tip de pigment vegetal cu proprietăți antioxidante.

Ceaiul alb și ceaiul oolong ar avea, de asemenea, efecte de accelerare a metabolismului, control al apetitului și scădere în greutate.

Dintre ceaiurile de plante medicinale, se pare că ceaiul de hibiscus, ceaiul de ghimbir sau ceaiul rooibos pot fi utilizate de persoanele care își doresc să scape de kilogramele în plus.

Surse: