dormim separat

Dormim separat! De ce ”divorțul de somn” este benefic și nu trebuie să te îngrijoreze

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Somnul reprezintă o parte esențială a vieții noastre, iar pierderea lui poate face ravagii asupra sănătății noastre fizice și mentale. O persoană care nu doarme suficient sau al cărei somn este întrerupt în mod regulat are o calitate mai scăzută a vieții, este mai predispusă la accidente de mașină și erori de muncă, se confruntă cu un risc mai mare de probleme cardiace, prezintă un sistem imunitar mai slab și poate avea un metabolism mai lent, ceea ce determină creșterea în greutate.  Atunci când somnul împreună cu partenerul este tulburat, putem alege să dormim separat.

Uneori, dormitul împreună în cuplu poate fi cauza unui somn neodihnitor, de exemplu în cazul în care unul dintre parteneri lucrează în ture, are anumite tulburări de somn sau anumite obiceiuri, care nu îi convin celuilalt (adoarme mai târziu, doarme cu lumina aprinsă, există o competiție pe programele TV, etc). În mod paradoxal, dormitul împreună poate duce la deteriorarea relației intime, în anumite cazuri. Iată de ce un număr destul de mare de cupluri aleg să doarmă separat și constată că acest lucru este exact ceea ce aveau nevoie pentru buna înțelegere și pentru viața lor sexuală. Unele statistici neoficiale susțin că peste o cincime din cupluri dorm în paturi separate.

Dacă unul dintre parteneri este deranjat inconștient în timpul somnului de celălalt sau ambii parteneri sunt deranjați unul de altul, e bine să ia în calcul dormitul separat. Motive precum sforăitul, mișcările dese sau vorbitul în somn, „furatul” păturii sau orare diferite de somn și statul la televizor în aceeași cameră duc la tulburări de somn și crearea de tensiuni între parteneri.”, arată Corina Dragomir, specialist medicină alternativă, expert doc.ro

Atunci când dormim separat, există o serie de avantaje, dar și unele riscuri. Expresia ”divorț de somn” poate părea îngrijorătoare, dar se referă, de fapt, la un obicei destul de sănătos, care asigură un somn liniștit pentru ambii parteneri, dacă modelele lor de somn sunt greu compatibile.  Este important ca partenerii să mențină o bună comunicare și o viață intimă activă, dar pot dormi foarte bine și separat, dacă modelul de somn al unuia dintre ei îl deranjează pe celălalt. Divorțul de somn este, de fapt, o practică în care mulți oameni se angajează pentru a-și îmbunătăți somnul și relațiile. Articolul de față prezintă situațiile în care este preferabil să alegem să dormim separat  și ce beneficii poate avea această decizie pentru viața de cuplu.

Ce reprezintă divorțul de somn

Cine aude expresia „divorț de somn”, poate avea imaginea stereotipă  a unei soții care își alungă soțul pe canapea, după o ceartă. De aceea, unii specialiști aceea preferă să folosească termeni precum „separarea somnului” sau „aranjamente alternative de somn”.

„Vorbim despre cupluri care aleg, în mod conștient, să doarmă fie în dormitoare separate, fie în paturi separate, fie să aibă un alt tip de separare a somnului”, explică Dr. Susan Alber, din cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Wooster Family Health Center.

Divorțul de somn reprezintă, deci, un aranjament între cupluri de a dormi separat pentru a-și îmbunătăți igiena somnului, ceea ce ajută relația lor pe termen lung. Cuplurile fie dorm în paturi separate, în camere separate, fie respectă un program de somn diferit.

Estimările unor organizații precum The Better Sleep Council și International Housewares Association sugerează că există o tendință în creștere, aproximativ 1 cuplu din 5 doarme  separat o bună parte din timp, dacă nu chiar tot timpul. Totuși, se vorbește destul de rar despre divorțul de somn, pentru că partenerii se tem că relația lor ar putea fi judecată greșit, dacă s-ar afla că nu dorm împreună.

„Există multă stigmatizare, jenă și rușine atunci când se vorbește despre somnul separat.”, subliniază dr. Albers, adăugând că exemplul câtorva vedete care au declarat că dorm separat în cuplu a încurajat recunoașterea acestui fapt de către cuplurile obișnuite.  

Unii specialiști recomandă evitarea expresiei divorț de somn.

„Dacă doi indivizi dintr-un cuplu preferă, pur și simplu, să doarmă separat, pot evita termenul de „divorț de somn”, care, din păcate, poate suna peiorativ și îi poate marginaliza pe cei care au cu adevărat nevoie să doarmă separat.”, specifică dr. Wendy Troxel de la Harvard Medical School.

Ce beneficii avem când dormim separat

Cel mai important motiv pentru care putem alege să dormim separat sunt obiceiurile de somn  incompatibile. Programul de somn al unui partener ar putea fi diferit de al celuilalt, de exemplu la persoanele care lucrează în ture sau la cei care se ocupă de îngrijirea cuiva în timpul nopții. 

”Dormitul separat permite fiecărei persoane să își facă propriul program de somn. Multe cupluri au orare diferite și atunci unul dintre ei vine mai târziu la culcare. Când se urcă în pat, acesta se mișcă și partenerul se trezește și poate nu mai reușește să adoarmă la loc. O alternativă la dormitul separat ar fi alegerea unei saltele moderne, care să nu permită transferul mișcării și deci persoana care doarme să nu mai simtă în momentul în care partenerul se așază pe pat.”, recomandă Corina Dragomir.

Este posibil ca unul dintre parteneri să aibă tulburări de somn, precum sindromul picioarelor neliniștite sau apneea în somn, să sforăie puternic sau să folosească un aparat CPAP care face zgomot și îl trezește pe celălalt. Putem alege să dormim separat pentru că preferăm medii diferite de somn, de exemplu unele persoane au nevoie de o cameră întunecată, tăcută și răcoroasă pentru a adormi, iar partenerii lor își doresc exact opusul. De exemplu, pot exista divergențe între femei și bărbați privind temperatura în camera de somn, dat fiind că  femeile preferă frecvent temperaturi mai ridicate (23-24 grade  Celsius), iar bărbații își doresc adesea o cameră mai răcoroasă (20-22 grade Celsius.)

Chiar și faptul de a dormi confortabil, fără senzația de înghesuială, sau nevoia de a urmări programe diferite la televizor pot reprezenta motive pentru dormitul separat.

”De exemplu, în unele relații, un partener poate fi o ”bufniță”, iar  celălalt o ”ciocârlie”, ceea ce provoacă dificultăți severe de a se alinia același program de adormire și de trezire. Un alt exemplu este cazul unui partener care are o tulburare de somn, cum ar fi apneea în somn sau tulburarea de comportament în somn REM, care poate fi perturbatoare pentru un partener.”, semnalează Dr. Rebecca Robbins de la Harvard Medical School.

Dacă dormitul separat îmbunătățește calitatea somnului, are efect și în ameliorarea unor condiții precum depresia, anxietatea, stresul, ruminația și chiar psihoza. Partenerii pot ajunge să se înțeleagă mai bine atunci când dorm separat.

„Cercetările indică faptul că, atunci când suntem bine odihniți, comunicăm mai bine, interacționăm mai bine și avem o intimitate mai bună”, arată dr. Albers.

Când nu dormim suficient, nivelul inflamației crește, ceea ce afectează sănătatea fizică și poate schimba și modul în care răspundem la stres, determinând mai multe conflicte, ostilitate, decizii proaste și dificultăți de a empatiza cu alte persoane.  

În cazul în care partenerii aleg să doarmă separat, este foarte important să păstreze comunicarea și intimitatea în alte momente ale zilei.

”Dacă alegem să dormim separat, este important să păstrăm constante ritualurile de conectare precum serile petrecute împreună, diminețile în care timpul petrecut la cafea (ceai/mic dejun) este pentru conectare, păstrarea apropierii și grija față de  relațiile intime dintre noi. Este important să dăm atenție momentelor noastre împreună pentru a compensa acest aranjament.”, recomandă psiholog Iulia Barca, pe site-ul smartliving.ro

Iată câteva dintre beneficiile pe care le putem obține atunci când dormim separat:

  • Reducerea întreruperilor de somn: mulți oameni aleg să doarmă separat pentru a reduce întreruperile de somn. Atunci când partenerii dorm în același pat, ei își pot perturba somnul unul altuia din cauza programelor de somn diferite, nevoii de a se ridica mai des din pat, sforăitului, comportamentelor legate de somn sau trezirilor cauzate de sarcină sau de boli, cum ar fi alergiile sezoniere.
  • Îmbunătățirea calității somnului: prin evitarea perturbărilor cauzate de un partener de pat, aproximativ 53% dintre persoanele care au încercat un divorț de somn raportează creșterea calității somnului, după ce decis să doarmă singure.
  • Creșterea timpului de somn: în mod similar, cei care au ales să doarmă separat raportează că dorm în medie cu 37 de minute mai mult în fiecare noapte.
  • Îmbunătățirea relației: atunci când somnul se îmbunătățește, calitatea relației crește și starea de ostilitate și învinovățirea între parteneri diminuează.
  • Un somn prost este asociat cu o furie crescută și percepția de a avea o relație de calitate inferioară.
  • Evitarea unor accidente: persoanele care au un somn agitat sau tulburare de comportament în somnul REM este mai bine să doarmă sinure, pentru că mișcările bruște și violente pot provoca răni partenerului.

Alte avantaje ale dormitului separat:

  • Poți avea un spațiu și un program personalizat după cum îți dorești (de exemplu, îți poți permite să ții mai mult lumina deschisă, să citești înainte de culcare, să alegi ce saltea vrei, să ai o senzație mai mare de confort și răsfăț, etc)
  • Eviți conflictele și îți poți satisface mai bine mici tabieturi (de exemplu, să iei o gustare în pat sau să faci un ritual de frumusețe înainte de culcare), poți să te uiți la emisiunile preferate, poți să conversezi cu cine vrei până târziu în noapte sau poți să ascuți ce muzică îți place
  • Intimitatea poate fi mai palpitantă, pentru că dormitul separat poate crește, uneori dorința și face loc  jocurilor de seducție și micilor flirturi

Care sunt dezavantajele divorțului de somn

Deși atunci când dormim separat putem avea beneficii, unele cupluri nu sunt avantajate de această alegere. Așa cum separarea somnului poate crește dorința și condimenta intimitatea, la fel de bine poate determina și îndepărtarea partenerilor, dacă există deja neînțelegeri între ei. „Dormitul în camere separate poate crea o anumită distanță emoțională sau deconectare.”, recunoaște dr. Albers.

Îmbrățișarea și atingerea sunt importante în majoritatea relațiilor, iar dacă nu se întâmplă acest lucru pe parcursul zilei, dormitul împreună poate aduce o ocazie de apropiere. Pentru cuplurile care nu își arată în mod explicit nevoia de intimitate, a dormi separat poate duce la afectarea vieții sexuale. Mai mult decât atât,  în anumite cazuri, dormitul separat poate amplifica sentimentele de singurătate, înstrăinare și nesiguranță.

„Având în vedere că oxitocina, hormonul atașamentului, este eliberată în urma săruturilor, îmbrățișării și intimității sexuale, acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele cu relații pe termen lung demonstrează rezultate mai bune în ceea ce privește somnul și sănătatea generală.”, arată dr.  Robbins.

Auzind chiar denumirea de  „divorț de somn”, unii oameni pot deveni îngrijorați la ideea să doarmă despărțiți.

„Poate trimite un semnal confuz. Oamenii pot interpreta separarea ca un semn al unor probleme în relație, dat fiind că adesea dormitul în camere diferite marchează sfârșitul unei relații. Alții pot simți jena sau pot avea un sentiment negativ, din cauza stigmatului cultural asociat dormitului separat.Pentru ca dormitul separat să fie benefic, ambii parteneri trebuie să fie confortabili cu acest aranjament și să fie dispuși să rezolve orice problemă apare. Fără o comunicare suficientă, divorțul de somn poate deveni un preambul la o deteriorare a relației. Poate stimula resentimente.”, notează dr. Albers.

În cazul anumitor cupluri, dormitul separat poate scădea calitatea somnului.Dintre persoanele care au încercat un divorț de somn, apoi au reînceput să doarmă împreună, 40% spun că renunțarea la dormitul separat le-a îmbunătățit calitatea somnului și sănătatea emoțională.

Pentru unii oameni, separarea de partener în timpul somnului le poate afecta sentimentul de securitate, deoarece se tem realmente să doarmă singuri, devin foarte vigilenți și au dificultăți să adoarmă și chiar insomnie.

Un alt dezavantaj atunci când dormim separat este că poate fi mai costisitor, necesită un spațiu suplimentar, mobilă în plus, alte obiecte necesare într-un nou dormitor. Dacă spațiul în care locuiește o familie nu este atât de generos, dormitul separat poate să nu fie o opțiune validă.

Când decidem să dormim separat

Pentru a decide când este bine să dormim separat trebuie să ne ascultăm corpul și să discutăm cu partenerul, pentru a stabili dacă nevoile de somn ale fiecăruia sunt compatibile cu ale celuilalt. Dacă unul dintre parteneri (sau amândoi) simte că nu doarme suficient, că nu se simte odihnit, că este iritabil în preajma orelor de somn și se simte deranjat de anumite obiceiuri sau manifestări ale celuilalt, o altă alternativă de somn ar putea fi preferabilă.

Este foarte important ca partenerii care hotărăsc să doarmă separat să nu simtă frustrări legat de acest subiect și să nu se teamă de faptul că divorțul de somn ar semnala că relația merge prost.

 „Nu vă bazați pe convenții, stereotipuri sau așteptări. Concentrați-vă pe ceea ce funcționează, este practic , vă face bine și nu vă privește decât pe voi, în casa voastră.”, recomandă dr. Albers.

Atunci când separarea somnului este determinată de tulburările de somn ale unuia din parteneri, este important ca respectivele tulburări să fie tratate, eventual să se realizeze un studiu de somn, dat fiind că ar putea fi vorba de o afecțiune destul de riscantă, cum este apneea în somn.

Somnul separat nu trebuie privit neapărat ca o decizie definitivă, ci poate fi, mai degrabă, un expermient pentru a vedea dacă se îmbunătățește calitatea somnului celor doi parteneri.

„Poate fi descurajant să te gândești la un divorț de somn. Este important să conștientizezi că, în anumite cazuri, este o schimbare sănătoasă pentru a îmbunătăți somnul fiecărui partener. Prioritizați o rutină de seară care include timp de conectare și apoi retrageți-vă să dormiți în spații separate fără să vă simțiți vinovați. Dacă nu funcționează, este întotdeauna posibil să reveniți la aranjamentul anterior.”, subliniază Dr. Brandon Peters, psihiatru, expert în medicina somnului.

„Nimeni nu spune că trebuie să dormi separat șapte zile pe săptămână. Unele cupluri vor dormi separat cinci zile pe săptămână și apoi împreună în weekend. Atâta timp cât acordați prioritate dragostei și conveniți asupra unui plan, experții spun că ar trebui să vă simțiți confortabil să dormiți și separat uneori.”, afirmă Dr. Michael Breus Ph.D, expert în medicina somnului.

Alternative la un divorț de somn

Un divorț de somn poate fi un angajament prea complicat pentru unele persoane, mai ales dacă implică reamenajarea casei sau cumpărarea unui pat nou. Cuplurile pot încerca alternative la divorțul de somn precum:

  • Screening pentru apneea în somn: dacă sforăitul este motivul pentru care partenerii simt nevoia să doarmă separat, este preferabil să se resolve problema medicală care determină acest simptom. Un studiu de somn pentru diagnosticarea  apneei poate da rezultate bune, pentru că persoana afectată poate începe un tratament care diminuează sforăitul. Alte simptome de apnee în somn includ întreruperea respirației în timpul somnului, senzație de oboseală pe parcursul zilei, trezire frecventă noaptea pentru a urina, iritabilitate și tendința de a adormi în diverse momente nepotrivite, inclusive în timpul condusului sau la muncă.
  • Adaptarea programelor de somn: dacă diferite programe de somn sunt problema, efectuarea unor ajustări poate fi utilă pentru evitarea  divorțului de somn. De exemplu, dacă o persoană preferă să stea până târziu, s-ar putea antrena să meargă la culcare mai devreme, pentru a evita să-și trezească partenerul. Desigur, uneori factori externi, cum ar fi programul de lucru, fac ca ajustările programului de somn să fie dificile sau imposibile.
  • Utilizarea unor  dispozitive care ajută somnul: dacă partenerii nu se înțeleg legat de mediul de somn, de exemplu unul vrea să fie complet întuneric și fără nici un zgomot, iar celălalt are nevoie de alte condiții se pot folosi anumite accesorii, precum o mască de somn sau dopuri de urechi pentru a elimina eventualele tulburări cauzate de un partener de somn. Un sondaj a constatat că 18% dintre cei care dorm poartă o mască pentru ochi pentru a bloca lumina și 15% folosesc dopuri pentru urechi pentru a bloca sunetul, pentru a dormi mai ușor cu partenerul lor. Pot fi adoptate și alte soluții pentru a face somnul împreună posibil.

”Putem negocia o lampă de veghe aprinsă sau draperiile trase pentru a intra puțină lumină de afară, putem chiar să ne obișnuim cu a dormi în întuneric total, mult mai sănătos pentru creierul nostru decât orice lumină. Cât despre sunete, putem alege sunete din natură, cu un volum mult redus comparativ cu sunetele televizorului sau ale vreunui podcast ori post radio.”, recomandă psiholog Iulia Barca.

  • Dormitul în stil scandinav: stilul scandinav de dormit presupune împărțirea aceluiași pat, dar cu lenjerii de pat diferite. Această opțiune permite fiecărui partener să folosească tipul de lenjerie de pat care se potrivește cel mai bine preferințelor sale de temperatură pe timp de noapte. De asemenea, permite mai multă libertate de mișcare, astfel ca partenerii de pat să nu fie deranjați.  

Surse: